Privatizācijas aģentūras ieņēmumi visā tās pastāvēšanas laikā sasnieguši 2,7 miljardus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs
PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs Foto: Sintija Zandersone / LETA

Privatizācijas aģentūras (PA) ieņēmumi 25 gadu pastāvēšanas laikā sasnieguši 2,7 miljardus eiro, aģentūru LETA informēja PA.

Šā gada 22.aprīlī PA atzīmēja 25 gadus kopš tās dibināšanas. PA sākotnēji tika izveidota, lai nodrošinātu valsts īpašuma centralizētu privatizāciju, bet laika gaitā PA deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu loks mainījās un paplašinājās, papildinot to ar valsts zemes, dzīvokļu un dzīvojamo māju privatizāciju un atsavināšanu, privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu, valsts kapitāla daļu pārvaldīšanu un atsavināšanu, kā arī problemātisko aktīvu pārvaldīšanu.

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs uzsvēra, ka privatizācijas process Latvijā ir veikts, tāpēc šogad PA tiks veiktas būtiskas izmaiņas - tajā skaitā mainīts iestādes nosaukums. Tiesa, patlaban gan tas nav zināms. "Mērķtiecīgi ejam uz to, lai šogad pāršķirtu privatizācijas procesa lappusi un beidzot uzņēmuma nosaukums atbilstu tam, ko mēs šodien darām kā valsts aktīvu profesionāls pārvaldītājs un pārdevējs," piebilda Loginovs.

Kopš dibināšanas 1994.gada 22.aprīlī PA ir veikusi valsts īpašuma objektu privatizāciju, atsavināšanu un pārvaldīšanu. Šajā laikā PA ir strādājusi ar 9548 dažādiem valsts īpašuma objektiem - valsts uzņēmumiem, statūtsabiedrībām vai kapitālsabiedrībām, kapitāla daļām, nekustamajiem īpašumiem, zemesgabaliem un 3490 dzīvokļiem.

Kopš 1994.gada PA portfelī ir bijuši 2588 valsts uzņēmumi un statūtsabiedrības vai kapitālsabiedrības, jo tika īstenota ne tikai to pārdošana, bet arī uzņēmumu reorganizācija ar sekojošu akciju pārdošanu publiskajā piedāvājumā, tika veikta nodokļu pamatparādu kapitalizācija, uzņēmumu denacionalizācija, arī likvidācija. Tāpat īstenota noma ar izpirkumu un realizēti zemkopības uzņēmumu privatizācijas projekti saskaņā ar speciālajiem likumiem.

Kopējie PA ieņēmumi 25 gadu laikā ir bijuši 2,7 miljardi eiro, tajā skaitā, publiskajā akciju piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem tika pārdotas akcijas par 1,5 miljardiem eiro, no kuriem privatizējamo uzņēmumu darbiniekiem pārdotas akcijas 39,6 miljonu eiro vērtībā.

Lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju līdzdalību valsts un pašvaldības īpašumu privatizācijas procesā, valsts izdeva un piešķīra katram Latvijas iedzīvotājam par nodzīvoto laiku Latvijā vērtspapīrus - privatizācijas sertifikātus, kurus kā maksāšanas līdzekli varēja izmantot, iegādājoties valsts un pašvaldības īpašumus. Kopš 1994.gada Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 112,4 miljoni privatizācijas sertifikātu 4,5 miljardu eiro nominālvērtībā.

Patlaban PA nodrošina privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu, kā arī veic sertifikātu pārskaitījumus fiziskām un juridiskām personām. 2018.gada 31.decembrī kopumā valstī kopumā bija 210 320 aktīvie privatizācijas sertifikātu konti, kuros bija 2,3 miljoni privatizācijas un īpašuma kompensācijas sertifikāti jeb 2,05% no valstī piešķirto sertifikātu kopskaita.

Lemjot par turpmāko PA darbību, Ministru kabineta 2017.gada 6.jūnija sēdē tika atbalstīta valsts līdzdalības saglabāšana PA, kā arī tika noteikts tās vispārējais stratēģiskais mērķis - nodrošināt profesionālu valsts kapitāla daļu un problemātisko aktīvu pārvaldību, kā arī PA turējumā esošo aktīvu, kas nav nepieciešami valsts funkciju īstenošanai, privatizāciju un atsavināšanu.

Atbilstoši apstiprinātajam vispārējam stratēģiskam mērķim tika izstrādāta PA vidēja termiņa darbības stratēģija 2018.-2020.gadam. Saskaņā ar apstiprināto stratēģiju, PA turpina darboties piecos galvenajos biznesa virzienos, veicot atsavināšanu, pabeidzot uzsāktos privatizācijas procesus un veicot aktīvu pārvaldīšanu. PA biznesa virzieni ir - "Zemesgabali un nekustamā īpašuma objekti", "Dzīvojamās mājas un dzīvokļu īpašumi", "Kapitāla daļas un problemātiskie aktīvi", "Līgumu kontrole" un "Privatizācijas sertifikāti".

Turpmākā PA darbība vidējā termiņā tiks fokusēta uz valsts īpašumu atsavināšanu, uzsākto privatizācijas procesu pabeigšanu un profesionālas valsts aktīvu pārdošanas platformas attīstīšanu.

PA ir valsts akciju sabiedrība, kuras 100% akciju turētājs ir Ekonomikas ministrija. 2018.gada 31.decembrī PA kopējie aktīvi bija 176,7 miljoni eiro, no kuriem PA un tās konsolidēto meitas sabiedrību "Hiponia", "REAP" un "FeLM" īpašumi, kas ir atspoguļoti to bilancē - 43,2 miljoni eiro, savukārt valsts īpašumi, kas ir iekļauti PA zembilancē - 133,5 miljoni eiro.

2018.gada 31.decembrī PA portfeli veidoja 606 valsts zemesgabali un nekustamā īpašuma objekti, PA valdījumā bija 718 valsts īpašumā esoši dzīvokļi un dzīvojamās mājas, kā arī valsts kapitāla daļas 21 kapitālsabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu