Tendence: populāras kļūst pilsētvidei domātās siltumnīcas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pieaugot veselīgu dzīvesveida popularitātei, paplašinās tradicionālo mājdārziņu robežas un aizvien biežāk iedzīvotāji meklē risinājumus, lai dārzeņus audzētu arī uz balkona, norāda Dr. agr. Līga Lepse, Dārzkopības institūta vadošā pētniece. Eksperte skaidro, kas jāievēro, lai balkonā iekārtotā dārziņā patiešām izdotos izaudzēt garšaugus un dārzeņus.

Kopumā šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, pieprasījums pēc dārza precēm audzis par 30%, liecina Baltijā lielākās interneta veikalu grupas Pigu Grupa, kurā iekļaujas arī 220.lv, dati. 

“Pārdošanas dati Latvijā liecina, ka pirmajos gada mēnešos absolūtajās līdera pozīcijās ierindojās siltumnīcas ar 30% kāpumu.

Lai arī dārzkopji Latvijā dod priekšroku klasiskām vērtībām, populārākās ir slēgtās platības siltumnīcas, aug arī pieprasījums pēc dažādiem jauniem un nestandarta risinājumiem.

Tieši balkoniem un terasēm paredzētās mazās siltumnīcas šogad piesaista lielu pircēju interesi, jo tās ir ideāli piemērotas urbānai videi, kurā par spīti ierobežotajai platībai ir iespējama dažādu stādu un ziedu audzēšana,” informē 220.lv izpilddirektors Raimondas Žilēns,

Arī Dr.agr. Līga Lepse, Dārzkopības institūta vadošā pētniece, norāda, ka tā ir likumsakarīga tendence, ņemot vērā, ka cilvēki aizvien biežāk interesējas par sava ikdienas ēdiena uzturvērtību un cenšas dažādot savu ēdienkarti. Vienlaikus eksperte norāda, ka, audzējot dārzeņus mazās siltumnīcās, der ievērot vairākus padomus.

“Nenoliedzami, ka ir patīkami uzturā lietot pašu audzētu pārtiku. Tiem, kas dzīvo pilsētā un kam nav pieejams mazdārziņš vai tas atrodas tālāk no dzīvesvietas, risinājums augu izaudzēšanai ir balkons. Tā ir laba iespēja nodrošināt nelielu ģimeni ar garšaugiem un nelielu daudzumu dārzeņu.

Uz balkona var audzēt tomātus, gurķus, redīsus, salātus, baziliku, citus augus.

Izvēloties audzēšanas trauku, tomātiem un gurķiem uz augu būtu jārēķina vismaz 10 L substrāta, garšaugiem un redīsiem - mazāk, atkarībā no audzējamā trauka formas un dziļuma. Balkons ir labs risinājums, bet tas prasa regulāru uzmanību – augi ir jālaista un jāmēslo. Saulainā balkonā podi izkalst ļoti ātri! Ir jāpadomā arī par augu uzsiešanu, ja tie ir gari. Galvenokārt tas attiecas uz tomātiem un gurķiem,” skaidro agronome. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu