Eksperti centīsies pierādīt matu šķipsnas piederību Leonardo da Vinči

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Leonardo da Vinči zīmējums "Vitrūvija Cilvēks".
Leonardo da Vinči zīmējums "Vitrūvija Cilvēks". Foto: Public Domain

Divi itāļu zinātnieki plāno pētīt kādā privātā kolekcijā atrastas matu šķipsnas DNS, lai noskaidrotu, vai tā patiešām reiz piederējusi Leonardo da Vinči.

Kā vēsta "The Guardian", matu šķipsna tika atrasta kādā privātā kolekcijā ASV un pirmo reizi publiskai apskatei tiks izstādīta Leonardo da Vinči muzejā Vinči pilsētā Itālijā 2. maijā, kad apritēs 500 gadi kopš mākslinieka un izgudrotāja nāves.

“Matu šķipsna, kas apzīmēta kā “Les Cheveux de Leonardo da Vinci”, ir ļoti vērtīgs relikts. Tā ļauj mums jau daudz nopietnāk meklēt un pētīt Leonardo da Vinči DNS. Šī matu šķipsna ilgi nogulēja nepamanīta kolekcijā Amerikā, bet tagad beidzot tiks izstādīta,” paziņojumā teica muzeja direktors Alesandro Vezossi.

2016. gadā izstādes kuratori paziņoja, ka ir identificējuši pārtrūkušu saikni, kas sniedzas no da Vinči pusbrāļa Domeniko līdz 35 vīriešu dzimuma pēctečiem, kas lielākoties dzīvoja Toskānas reģionā.

“Šis relikts ir tas, kas mums vajadzīgs, lai liktu stingru pamatu pētījumam. Mēs plānojam veikt matu šķipsnas DNS analīzi un salīdzināt to ar da Vinči iespējamajās kapavietās atrastajiem kauliem,” teica pētniece Agnese Sabato.

Da Vinči oriģinālā kapavieta atradās Francijā, Ambuāzā pie Luāras, tomēr franču revolūcijas laikā tas tika iznīcināts. Da Vinči kauli tika pārvietoti uz mazāku kapelu, tomēr tas ir tikai pieņēmums, ka tās ir da Vinči atliekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu