Pusaudzis atrod karaliskā tiranozaura mini versiju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pirms 92 miljoniem gadu savus upurus terorizēja līdz šim nezināms tiranozauru sugas pārstāvis, tomēr, atšķirībā no tā radinieka karaliskā tiranozaura, jaunatklātais dinozaurs bija niecīga izmēra – pavisam nedaudz garāks par sava lielā radinieka galvaskausu.

Mazais, tomēr ne mazāk niknais plēsējs nodēvēts par “Suskityrannus hazelae”. Tas svēra tikai 40 kilogramus, kamēr karaliskā tiranozaura svars bija aptuveni 8160 kilogramu liels.

“Šis dzīvnieks nedaudz līdzinājās velociraptoram (Krīta perioda gaļēdājs dinozaurs, garums – 2 m), kas redzami slavenajā filmā “Juras laikmeta parks”,” pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Ecology & Evolution” rakstīja tā galvenais autors Sterlings Nesbits.

Foto: AP/Scanpix

Nesbits šī unikālā dinozaura atliekas atrada laikā, kad pats vēl bija “niecīgs”, proti, 16 gadu vecumā, 1998. gada maijā.

Tiesa, pirmais fragments no šī dinozaura galvaskausa tika atrasts jau 1997. gadā. Tas iedvesmoja jauno Nesbitu atrast sīkākus jaunās dinozauru sugas pierādījumus. Tieši tāpēc viņš ar paleontologu komandu devās uz vietu, kur tika atrasts dinozaura galvaskausa fragments, taču ceļā uz to, Nesbitam izdevās atrast daudz pilnīgāku fosiliju.

Foto: AP/Scanpix

“Vairākas nākamās dienas es pavadīju, nepaceļot acis no zemes, lai atrastu visus kaulu fragmentus,” Nesbits pastāstīja izdevuma “Live Science” žurnālistiem.

Nesbita atrastais skelets ir tik pilnīgs, ka zinātnieki var ļoti sīki raksturot sīko plēsēju, kas dzīvojis 25 miljonus gadu agrāk nekā tā pēctecis karaliskais tiranozaurs.

Foto: AP/Scanpix

“Suskityrannus hazelae” bija aptuveni 1 metru garš (vertikāli) un 3 metrus garš no galvas līdz astei. Salīdzinoši: karaliskā tiranozaura galvaskauss, kas atrodas Čikāgas muzejā, ir 1,5 metrus garš.

“Šis dinozaurs ir atslēgas saikne starp milzīgo karalisko tiranozauru un tā izmērā mazākajiem senčiem,” teica Edinburgas universitātes paleontologs Stīvs Brusatte.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu