Kā pārvērst bailes publiski uzstāties pozitīvā adrenalīnā? Praktiski padomi sievietēm

, Publiskās runas institūta “Oratore” dibinātāja
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Uzstāties un publiski runāt baidās visi. To var apstiprināt teju katrs, kurš pats kāpis uz skatuves vai nostājies auditorijas priekšā. Tieši tāpēc cilvēki, kuri spēj pārvarēt šīs bailes, tiek apbrīnoti, cienīti un…. Sadzirdēti. Labā ziņa - publisko runu var iemācīties visi. Sēžot malā un baidoties par to, ko teiks citi, pasauli mainīt nav iespējams. Tā mēs izniekojam savu laiku un potenciālu.

Publiskā uzstāšanās ir viens no ietekmīgākajiem instrumentiem, lai pārliecinātu par savām idejām, aizrautu un radītu pozitīvu ietekmi. Pēdējos gados aktīva uzmanība tiek pievērsta dažādiem dzimumu līdztiesības aspektiem un sieviešu līderības veicināšanai. Taču joprojām, salīdzinājumā ar vīriešiem, visbiežāk iespēju publiski uzstāties atsaka sievietes. Līderības potenciāls galvenokārt netiek izmantots baiļu dēļ. Sievietēm, ir jābūt drosmīgākām, ambiciozākām un skaļākām. Vēsturisku un sociālu iemeslu dēļ biežāk tieši sievietes izjūt spēcīgas bailes un nevēlēšanos runāt publikas priekšā. Jau no bērnības daudzas no mums ir mācītas būt klusas un pieklājīgas - teicamnieces, kuras vienmēr visu paveic perfekti. Publiska uzstāšanās iemieso teju visu, no kā visvairāk baidāmies - iespēju kļūdīties citu priekšā, bailes, ka pārpratīs, nesapratīs, nepiekritīs vai vēl ļaunāk - atklāsies, ka tomēr nemaz neesam tik perfektas. Šīs bailes nogalina daudzas lieliskas idejas un iniciatīvas. Taču bailes ir pārvaramas! Publiskā uzstāšanās var kļūt par šo pārmaiņu katalizatoru - gan sabiedrībā, gan personīgajā izaugsmē. Skatuves prožektori un uz mums pavērsti acu skati ir tikai kārtējais pārbaudījums, kuram jātiek ir pāri. Tas nav vienkārši, bet tam var sagatavoties.

Kā pārvarēt bailes un iedrošināt sevi uzstāties?

Lai kvalitatīvi un droši spētu prezentēt sevi noteiktai auditorijai, svarīgi ir fokusēties uz publiskās runas būtiskākajiem elementiem. Tādā veidā vairosiet ietekmi un pārliecību par sevi ilgtermiņā. Pieci ieteikumi, kurus vērts ņemt vērā, lai labāk sagatavotos:

1. Saki "Jā" aicinājumam uzstāties. Sāc ar maziem soļiem - sievietes ir izcīnījušas savu vietu “pie galda” (lasi - uzņēmumu valdēs un vadībā), bet sievietēm joprojām trūkst sava balss. Sievietes baidās izteikties. Tāpēc sāc ar mazāko - aktīvi iesaisties un izsaki savu viedokli kaut vai sapulcēs. Pēc tam, kad jūties pārliecinošāk un drošāk, pieņem uzaicinājumu uzstāties.

2. Apzinies sava vēstījuma mērķi. Skaidri zini, ko un kāpēc vēlies pateikt. Mācies izteikties un nodot vēstījumu tā, lai publika to sadzirdētu.

3. Regulāri trenējies. Trenējies un atkārto savu runu / prezentāciju. Uzraksti pavadošo tekstu un ierunā to - daudzi telefoni atbalsta balss ierunāšanas funkciju. Vari ierakstīt savu vēstījumu un trenēties to klausoties / mācoties. Pajautā vairākiem cilvēkiem, kuru viedoklis tev ir būtisks, vai viņi saprata tavu sakāmo.

4. Elpo lēni un dziļi. Elpošana ir lielisks instruments, kas ļauj atslābināties un mazināt stresu gan pirms un pēc uzstāšanās, kā arī uzstāšanās laikā. Tas ir resurss, kas nemaksā naudu, bet dod ārkārtīgi lielu vērtību. Viena tehnika ko variet praktizēt - pirms katras uzstāšanās piecas vienmērīgas dziļas ieelpas un piecas izelpas cieši nostājoties ar taisnu muguru pie līdzenas sienas

5. Plāno un pārdomā savu vizuālo tēlu. Apģērbies atbilstoši auditorijai. Tas ļaus justies Tev ērti un pārliecinoši! Pie sava tēla piedomā tikpat rūpīgi kā aktieri uzstājoties uz skatuves.

Kā kļūt pārliecinātākai, mazināt bailes un uztraukumu pirms uzstāšanās un tās laikā? Aicinām sievietes jau rīt, 8.maijā apmeklēt praktisku publiskās runas institūta Oratore organizētu semināru “Kā pārvērst bailes pozitīvā adrenalīnā". Seminārā apgūsiet praktiskas iemaņas, kā izmantojot vairākas tehnikas, būt pārliecinātākai un samazināt bailes un uztraukumu. Žilbinošā Žanna Dubska sniegs padomus, kā izmantot savu tēlu efektīvākai un pārliecinošākai sevis pasniegšanai, lai dotu pareizos impulsus sev un citiem. Papildu informācija un reģistrācija: https://ej.uz/Oratoreseminars.

Sadarbībā ar Lauru Vanagu-Mickeviču, publiskās runas institūta “Oratore” dibinātāju

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu