Dānijā bijušajam "Danske Bank" vadītājam izvirzītas sākotnējās apsūdzības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Dānijas bankas "Danske Bank" bijušajam vadītājam Tomasam Borgenam izvirzītas sākotnējās apsūdzības saistībā ar naudas atmazgāšanu bankas Igaunijas filiālē.

Apsūdzību saturs pagaidām netiek publiskots.

Septembrī Borgens atkāpās no "Danske Bank" vadītāja amata pēc tam, kad iekšējā izmeklēšanā tika atklāts, ka no 2007.līdz 2015.gadam caur bankas kontiem izplūduši apmēram 200 miljardi eiro, kuru izcelsme ir uzskatāma par aizdomīgu.

Borgena advokāts Pēters Šradīks Dānijas laikrakstam "Boersen" sacīja, ka 12.martā Borgena mājās notikusi kratīšana. Tās rezultātā izvirzītas sākotnējās apsūdzības, kurām var sekot oficiālas apsūdzības. Atbilstoši Dānijas tiesību normām apsūdzību saturs netiek publiskots.

Novembrī Dānijā bankai izvirzīja provizoriskās apsūdzības par "naudas atmazgāšanas likumu pārkāpumu".

Dānijas smagu starptautisko ekonomisko noziegumu prokuratūra novembrī izvirzīja "Danske Bank" provizoriskās apsūdzības par Dānijas Naudas atmazgāšanas novēršanas likuma pārkāpumiem četrās epizodēs, kas visas saistītas ar bankas filiāles Igaunijā darbību laika posmā no 2007.līdz 2016.gadam.

"Mēs gaidījām, ka smagu starptautisko ekonomisko noziegumu prokuratūra mums izvirzīs sākotnējās apsūdzības saistībā ar septembrī publiskotajiem izmeklēšanas secinājumiem," tolaik teica oktobrī ieceltais "Danske Bank" pagaidu vadītājs Jespers Nīlsens, norādot, ka banka ir ieinteresēta, lai šī lieta tiek pilnībā izmeklēta, un sadarbosies ar prokuroru.

Dānijas ģenerālprokuratūra "Danske Bank" apsūdz četros punktos.

Pirmajā apsūdzības punktā norādīts, ka nav pietiekami kontrolēts, kā Igaunijas filiāle ievēro Dānijas naudas atmazgāšanas novēršanas likuma vadlīnijas, tās darbiniekiem nav izskaidrota šā likuma būtība un pašas bankas noteikumi šai jomā, un no 2007. līdz 2016.gadam ir bijuši laika periodi, kad vadības līmenī nav bijis iecelts cilvēks, kas atbildētu par šo noteikumu ievērošanu.

Otrkārt, "Danske Bank" nav integrējusi Igaunijas filiāli savā riska vadības un kontroles sistēmā, ļaujot tai darboties ar būtiski atšķirīgu riska līmeni, un nav vākta arī pietiekama informācija par bankas klientiem un darījumiem.

Treškārt, banka nav veikusi pienācīgus pasākumus, lai noskaidrotu noguldījumu un aktīvu izcelsmi. Biznesa attiecību izveidošanu un iespējamu turpināšanu ar politiski ietekmējamām personām nav uzraudzījis filiāles vadības darbinieks, kas atbildīgs par naudas atmazgāšanas likuma noteikumu ievērošanu, un arī šādu personu darījumiem nav veikta pastiprināta uzraudzība.

Ceturtkārt, "Danske Bank" nav spērusi nepieciešamos soļus un nav informējusi varas iestādes par aizdomīgām darbībām, lai gan jau 2013.gadā bankai bija jāsaprot, ka šāda izmeklēšana ir nepieciešama.

2014.gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus.

"Danske Bank" ir filiāles arī Latvijā un Lietuvā. Februārī banka paziņoja par lēmumu slēgt bankas darbību Baltijas valstīs un Krievijā. Dažas stundas pirms šī paziņojuma Igaunijas finanšu uzraudzības dienests noteica aizliegumu "Danske Bank" darbībai Igaunijā. Bankai darbība šajā valstī pilnībā jāizbeidz astoņu mēnešu laikā pēc aizlieguma noteikšanas, un tai slēgšanas procesā ir jāņem vērā esošo klientu intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu