Latvijā atzīmēta tā sauktā uzvaras diena (91)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nemirstīgo pulka gājiens Rīgā
Foto: Nemirstīgo pulka gājiens Rīgā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jau no paša rīta Uzvaras parkā Rīgā sāka pulcēties cilvēki, lai piedalītos Otrā pasaules kara piemiņas pasākumos. Papildus biedrības  “9. maijs” rīkotajām svinībām pie Uzvaras pieminekļa, pēcpusdienā notika arī gājiens ar nosaukumu  "Nemirstīgo pulks". Vairākas ar 9.maiju saistītas aktivitātes norisinās arī Daugavpilī. Visas dienas garumā pasākumiem līdzi seko TVNET.

RĪGA:

Plkst.10 Pārdaugavā Uzvaras parkā sāka pulcēties cilvēki tradicionālai ziedu nolikšanai, atzīmējot Otrā pasaules kara beigu 74. gadadienu.  

Kā novēroja TVNET, ziedu nolikšanas ceremonijā piedalījās vietējie iedzīvotāji, tostarp politiķi un dažādu sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī Krievijas, Azerbaidžānas, Kazahstānas un Uzbekistānas vēstniecību pārstāvji. Pašu Otrā pasaules kara veterānu parkā bija salīdzinoši maz.   

Ceremoniju no malas vērojis arī kāds vīrietis, kuram bija plakāts ar aicinājumu "kaunēties svinēt okupāciju", ziņo LETA. Pamanot vīrieti, vairākas sievietes izrādīja nepatiku pret plakāta saturu un prasīja to aizvākt. Pasākuma organizatori un pašvaldības policijas pārstāvji ceremonijas beigās lūdza vīrieti pamest parka teritoriju.

TVNET noskaidroja, ka no parka teritorijas izraidītais vīrietis ir aktīvists Ainis Sproģis. 

“Tas, kas notiek šeit, tā ir necieņa pret mūsu vectēviem, pret mūsu senčiem, kas cīnījās par Latviju, jo šie cilvēki ne tikai svin savu Uzvaras dienu, bet viņi arī ienīst visu latvisko, ienīst mūsu valsti, šeit skan krievu valoda tikai,” savu motīvāciju ierasties pasākumā atklāja Sproģis. Vīrietis apgalvo, ka nenodarbojās ar politisko aģitāciju, bet pauda savu personīgo viedokli.   

Atstāt parka teritoriju lūgts arī kādam citam vīrietim, kurš uz parku bija ieradies ar plakātu, kurā uzsvērta nepieciešamība Latvijā zināt valsts valodu.

Abi vīrieši pašvaldības policijas un pasākuma organizatoru pavadībā tika pavadīti no parka teritorijas, ļaujot viņiem ar plakātiem stāvēt ārpus pasākuma vietas.

Ceturtdien Rīgā, Uzvaras parkā, notikušo ikgadējo 9.maija pasākumu laikā Valsts policija (VP) noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus kopumā 15 cilvēkiem, līdz ar to pieķerto likumpārkāpēju skaits ir gandrīz divreiz mazāks nekā pērn, kad analoģiskā laika periodā Uzvaras parkā protokoli tika noformēti 27 pārkāpējiem.

Kā aģentūru LETA informēja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica, līdz plkst.23 policija deviņiem Uzvaras parka apmeklētājiem bija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā, bet divi cilvēki bija tikuši pie protokoliem par dzīvesvietas nedeklarēšanu. Viens svinētājs tika pieķerts, būdams narkotisko vielu ietekmē, citam protokols tika noformēts par sīko huligānismu, bet vēl vienam - par Padomju Savienības simbolikas neatļautu izmantošanu.

Vienai personai tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols gan par sīko huligānismu, gan nepakļaušanos likumsargiem, pastāstīja Jurēvica.

Policijas pārstāve ceturtdienas vakarā aģentūrai LETA atturējās nosaukt aptuvenās aplēses par pasākuma dalībnieku skaitu. Pasākuma organizatori savukārt ap plkst.21.30 lēsa, ka līdz tam laikam svinības Uzvaras parkā varētu būt apmeklējuši 115 000 līdz 120 000 cilvēku.

Pēc ziedu nolikšanas parkā sākās koncerts, kurā piedalās 300 izpildītāju no Latvijas un ārvalstīm.

Svinības Rīgā, Uzvaras parkā, šodien līdz plkst.21.30 kopumā varētu būt apmeklējuši aptuveni 115 000 līdz 120 000 cilvēku, aģentūrai LETA sacīja pasākuma organizatoru - biedrības "9.may.lv" - valdes loceklis Daniils Uļjanovs.

Jautāts, vai šogad svinētāju tomēr nav mazāk nekā citus gadus, Uļjanovs atbildēja, ka pa dienu cilvēku Uzvaras parkā bija mazāk, jo tie pārsvarā bija aizņemti savās darba gaitās, bet vakara pusē ļaužu pulks esot kļuvis ievērojami kuplāks. Parasti visvairāk apmeklētāju pulcējas uz salūtu ap plkst.23, atzīmēja Uļjanovs, piebilstot, ka kopējais pasākuma apmeklētāju skaits līdz dienas beigām noteikti būšot lielāks par 120 000.

Tā dēvētās "Uzvaras dienas" gājienā ar nosaukumu "Nemirstīgais pulks", kas Rīgā notika maršrutā Aleksandra Grīna bulvāra stūris-Slokas iela-Uzvaras parks, piedalījās vismaz 4000 cilvēki, liecina aģentūras LETA informācija.

Pārsvarā gājienā piedalījās pusmūža un vidēja gadu gājuma cilvēki, taču daļa no viņiem līdzi paņēmuši arī bērnus. Vairāki gājiena dalībnieki rokās nes sbildes, kurās atainoti Otrajā pasaules karā kritušie karavīri.

Daļai dalībnieku līdzi bija arī piepūšamie baloni, kā arī daudziem rokās bija iepriekš izdalīti Latvijas Krievu savienības karodziņi.

Plkst. 19 ar klusuma brīdi klātesošie Uzvaras parkā pieminēja Otrajā pasaules karā kritušos.

Kā novēroja TVNET, arī pēc plkst. 19 parka teritorijā lielā skaitā turpināja pulcēties cilvēki. Kopumā pasākums turpina noritēt mierīgi ar dažiem izņēmumiem. Divus manāmi iereibušus vīriešus policija izraidīja no parka.  

Plkst. 22:45 notika paredzētais salūts.  

Pasākumu rīkotāji aicina apmeklētājus ievērot policijas un organizētāju norādījumus. Tāpat apmeklētāji tiek aicināti atturēties no grādīgo dzērienu lietošanas, un ievērot likumā noteiktos ierobežojumus attiecībā uz smēķēšanu.

Rīgas iedzīvotājiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem. No 8. maija plkst. 15.00 līdz 9. maijam plkst. 24.00 tiks aizliegts transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt (izņemot operatīvos transportlīdzekļus un transportlīdzekļus ar pasākumu organizatoru izsniegtām caurlaidēm): Raņķa dambja abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Aleksandra Grīna bulvārim; Slokas ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Aleksandra Grīna bulvārim; Bāriņu ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Eduarda Smiļģa ielai; Uzvaras bulvāra abās pusēs, posmā no Slokas ielas līdz Ojāra Vācieša ielai; Ojāra Vācieša ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Mazajai Nometņu ielai; Mazās Nometņu ielas abās pusēs, posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Liepājas ielai; Hermaņa ielas abās pusēs, posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Bāriņu ielai, norādīts Rīgas domes informatīvajā portālā.

DAUGAVPILS:

Savukārt Daugavpilī plkst. 10 sākās Otrā pasaules kara veterānu un pilsētas iedzīvotāju gājiens, kas noslēdzās Dubrovina parkā. Plkst. 12 sekoja klusuma brīdis un ziedu nolikšana. Vakarā – no plkst. 19 - norisinās koncerts Vienības laukumā. Daži 9.maija pasākumi pieteikti arī Rēzeknē.

9.maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Tradicionāli krievvalodīgo iedzīvotāju vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā.

Ierasts, ka Rīgā šajos pasākumos piedalās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku un tas izpelnās arī lielas sabiedrības daļas kritiku. Ik gadu policija pasākuma apmeklētājiem ir spiesta noformēt administratīvā pārkāpuma protokolus par būšanu stiprā alkohola reibumā, smēķēšanu neatļautās vietās un citiem pārkāpumiem.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu