"WhatsApp" piedzīvojis nopietnu kiberuzbrukumu (13)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
"WhatsApp". Ilustratīvs attēls
"WhatsApp". Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Izmantojot populārās saziņas aplikācijas "WhatsApp" drošības "caurumu", hakeri varēja tās lietotāju tālruņos attālināti instalēt novērošanas programmatūru. To apstiprinājuši sociālo tīklu gigantam "Facebook" piederošās aplikācijas pārstāvji.

Hakeru uzbrukums skāra "atlasītu skaitu" lietotāju, norādīja "WhatsApp". Uzņēmums atklāja, ka hakeri esot bijuši ļoti zinoši.

Izdevums "Financial Times" raksta, ka uzbrukumu veica Izraēlas tehnoloģiju firma "NSO Group".

"WhatsApp" piektdien laida klajā atjauninājumu, kas novērsa kiberdraudus.

Pirmdien uzņēmums visus 1,5 miljardus lietotāju aicināja piesardzības nolūkos lejupielādēt jaunākos aplikācijas atjauninājumus.

Kā notika uzbrukumi?

Hakeri izmantoja "WhatsApp" balss zvana funkciju - upura tālrunis saņēma ienākošo zvanu. Novērošanas programmatūra ierīcē tika instalēta pat tad, ja upuris uz zvanu neatbildēja. Daudzos gadījumos zvans pazuda no ierīces saņemto un veikto zvanu saraksta, norāda "Financial Times".

"WhatsApp" raidorganizācijai BBC sacīja, ka uzņēmuma kiberdrošības nodaļa pirmā esot pamanījusi uzbrukumu un ziņojusi par to cilvēktiesību organizācijām, vairākiem kiberdrošības uzņēmumiem un ASV Tieslietu departamentam.

"Uzbrukuma pazīmes liecina par privātu uzņēmumu, kas sadarbojas ar valdībām, lai izstrādātu ļaunatūru, kas pārņem mobilā tālruņa operētājsistēmas funkcijas," pirmdien žurnālistiem ziņoja "WhatsApp" pārstāvji.

"NSO Group" ir izraēliešu kompānija, kas dažkārt dēvēta par "kiberieroču tirgotāju".

Tās izstrādātā programmatūra "Pegasus" ļauj ievākt datus no tālruņu mikrofoniem un kamerām, kā arī iegūt atrašanās vietas datus.

"NSO Group" uzsver, ka tās produktus likumīgi izmanto valdības aģentūras, lai apkarotu noziedzību un terorismu.

"WhatsApp" pagaidām nezina precīzo kiberuzbrukuma skarto lietotāju skaitu, taču pieļauj, ka uzbrukums bija vērsts pret konkrētiem lietotājiem vai lietotāju grupām.

Nevalstiskā organizācija "Amnesty International" norāda, ka jau iepriekš esot kļuvusi par "NSO Group" mērķi, tāpēc iespējams, ka tas noticis arī šoreiz.

Ar tādiem līdzekļiem dažu valstu režīmi novēro prominentus aktīvistus un žurnālistus, uzsver "Amnesty International" pārstāve Danna Ingltona.

Otrdien Telavivas tiesā tiks izskatīts "Amnesty International" lūgums Izraēlas Aizsardzības ministrijai atcelt "NSO Group" izsniegto produktu eksporta licenci.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu