Iemesli, kādēļ Krievijas propaganda biedē ASV iedzīvotājus par 5G tīkla ieviešanas sekām (56)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Mobilās tehnoloģijas attīstās un līdz ar to – attīstās arī mobilo sakaru operatora biznesa mērķi. Neviens vien operators jau tuvākajā nākotnē cer piedāvāt jaunās – piektās paaudzes (5G) sakaru tīkla priekšrocības saviem klientiem. Tomēr pastāv arī zināma pretestība 5G tehnoloģiju ieviešanai. Kā vēsta “The New York Times”, savu artavu kampaņā pret 5G tīkla ieviešanu nospēlējusi Krievijas propaganda.

5G viedtālruņi, jaunas iespējas pilsētām un rūpnīcām iezīmē jaunu ēru bezvadu interneta pasaulē. Daudzi analītiķi prognozē, ka 5G vēl vairāk saasinās konkurenci tehnoloģiju jomā un jaunās paaudzes tīkls dos arvien jaunas tehnoloģiskās iespējas.

Savukārt Vašingtonā, vien dažu kvartālu attālumā no Baltā nama atrodas televīzijas ēka, kura aktīvi izplata viedokli par to, ka 5G tīklam nav vietas šajā pasaulē.

“5G tīkls jūs var nogalināt,” sacīts Krievijas valdības kontrolētā mediju holdinga “Russia Today” (RT) ASV nodaļas pārraidītajā raidījumā. “RT America” pārraidījis raidījumu, kurā runāts par 5G ieviešanu pasaulē, nodēvējot to par “Bīstamu eksperimentu ar cilvēci”.

Pēc RT izplatītajām ziņām, “5G tīkls ir bīstams cilvēku veselībai, savukārt to var izmantot arī citiem mērķiem, jo ar šī tīkla palīdzību notikusi iespējama iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās. Taču vislielākās bažas ir par cilvēku veselību, jo tīkls var radīt smadzeņu vēzi, neauglību, autismu, audzējus un Alcheimera slimību”.

Jāpiezīmē, ka zinātniski pierādītu apgalvojumu, kas varētu apstiprināt šīs tēzes, nav.

Lai arī “RT America” ir daļa no Krievijas valdības kontrolētā “Russia Today” mediju koncerna, šajā gadījumā tiek runāts par apzinātu taktiku, cenšoties iebiedēt amerikāņu auditoriju. Jāatzīmē, ka pašā Krievijā februāra beigās prezidents Vladimirs Putins izdeva rīkojumu, kas paredz... 5G ieviešanu Krievijā. Putina tonis bijis optimistisks, un viņš nav runājis par iespējamām problēmām, ko varētu sagādāt 5G tīkls.

“Mums jāraugās uz priekšu. Galvenais izaicinājums ir tas, kā organizēt pieeju ātram internetam, taču Krievijai jāuzsāk operācijas ar 5G komunikācijas sistēmām,” toreiz sacīja Putins.

Ko par to saka analītiķi?

Analītiķi uzskata, ka skaļu paziņojumu paušana bez pamatojuma saistībā ar 5G tīklu ir daļa no Krievijas ģeopolitiskās spēles. Tā ir mērķēta pret pasauli, kur ir dažādas savstarpēji saistītas tehnoloģijas, kas varētu ietekmēt ne tikai parastos patērētājus, bet arī biznesa vidi un pat valstu nacionālo drošību. Piemēram, jau pašlaik daudzas medicīnas firmas izmanto jaunās tehnoloģijas, lai savstarpēji savienotu dažādas ierīces.

“Tas ir ekonomiskā kara paņēmiens. Krievijai pašai nav labas 5G tehnoloģijas, tādēļ tā visiem spēkiem cenšas diskreditēt mūsu sistēmu,” pauž dezinformācijas uzraudzības centra “New Knowledge” vadītājs Raiens Fokss.

Tāpat 5G tehnoloģijas radījušas zināmu spriedzi starp Vašingtonu un Pekinu, jo pasaulē ir vērojama “zināma tehnoloģiskās attīstības sacensība”.

“Kremlis labprāt redzētu, kā demokrātiskās valstīs tiek kavēta 5G tehnoloģiju ieviešana, ņemot vērā riskus videi un veselībai,” norāda Krievijas propagandas un dezinformācijas apkarošanas uzņēmuma “Fianna Stragtegies” vadītāja Mollija Makkeva.

Viņa norāda, ka ka “RT America” sižets ir mērķēts uzbrukums pret 5G tehnoloģiju nozari, kas ASV pēdējo mēnešu laikā strauji attīstās.

Pētnieki norāda, ka pagājušā gada maijā RT demonstrēja pirmo raidījumu, kas saistīts ar 5G tehnoloģiju apšaubīšanu. Šī gada laikā līdzīgi raidījumi vai sižeti bijuši jau septiņi. Pēdējais sižets translēts 14. aprīlī, kurā stāstīts, ka bērni, kuri saskārušies ar 5G izraisīto starojumu, varētu ļoti drīz sasirgt ar vēzi, saskarties ar nekontrolētu deguna asiņošanu, kā arī ciest no koncentrācijas trūkuma. Arī šiem apgalvojumiem netika piedāvāti zinātniski iegūti pamatojumi.

RT savu saturu ASV izplata kabeļtelevīzijas, satelīta un interneta platformās. Tāpat atsevišķi stāsti tiek publicēti “Facebook” un “YouTube”. Nesen publicētajā ASV izlūkošanas ziņojumā teikts, ka 2017. gadā RT video vietnē “YouTube” skatījušies aptuveni viens miljons cilvēku dienā, kas ir lielākais rādītājs starp citiem ASV medijiem.

Turklāt, simtiem dažādu blogu un mājaslapu pārpulicē brīdinājuma ziņas par 5G kaitīgo ietekmi, visbiežāk neatsaucoties uz informācijas avotu. Analītiķi šo situāciju sauc par “nodevīgu miglu”.

RT komunikācijas daļas vadītāja Anna Belkina sacīja, ka ASV kolēģu materiāli par 5G tīklu ir korekti.

“Pretēji daudziem citiem medijiem, RT piedāvā viedokļu daudzveidību, vedina uz debatēm,” sacīja Belkina. Jautāta, vai “RT America” sižeti un raidījumi par 5G kaitīgo ietekmi nav pretrunā ar Krievijas prezidenta Putina nostāju šajā jautājumā, Belkina atbildēja, ka “ASV kolēģi pievērsuši uzmanību vietējām problēmām, un tām nav nekādas saistības ar Krieviju.”

“Mūsu amerikāņu auditorija, pirmkārt, sagaida no mums to, ka mēs objektīvi parādīsim visas galvenās pašu amerikāņu dzīves problēmas,” sacīja Belkina.

Pagājušajā gadā “RT America” tika noteikts ārvalstu aģenta statuss. Kā norāda eksperti, Maskavas mērķis ir destabilizēt ticību demokrātiskajai sistēmai, institūcijai un politiskajai dzīvei. ASV pētnieki, kas pētījuši Krievijas propagandas vēstījumus secinājuši, ka “RT America” ASV mēģina izplatīt izteikti tendenciozu informāciju, mēģina sēt šaubas un paplašināt sociālās plaisas. Ar RT tīkla palīdzību Krievija nereti cenšas izplatīt skaļu informāciju bez pierādījumiem. Agrāk “RT America” pārraidījuši dažādus nepatiesus stāstus par vakcinācijas nozīmi cilvēka dzīvē – toreiz tika pausts, ka “vakcinēšanās ir ātrākais ceļš pretim cilvēka bojāejai”.

Tomēr tagad, saistībā ar 5G tīklu, RT pasniedz dažādus faktus kā sensacionālu jaunumu, ko naski izmanto bezvadu tehnoloģiju pretinieki.

Kā zināms, visi mobilie tālruņi izmanto radiosignālus. Tomēr “RT America” šos signālus sauc par “radioaktīviem signāliem, kas var būt pat spēcīgāki par ultravioleto starojumu un rentgena stariem, tādējādi bojājot cilvēka DNS un izraisot vēzi”.

Tomēr radioviļņi šajos sižetos kļūdaini tiek jaukti ar redzamo gaismu – radioviļņi nav redzami. 5G frekvenču lauks ir augstāks, nekā vecāku paaudžu mobilajiem tīkliem, tomēr kaitējumu cilvēka veselībai šie viļņi nerada.

Sagaidāms, ka nākotnē bezvadu ātrgaitas interneta komunikācija var pārveidot ziņu industriju, sportu, iepirkšanos, izklaidi, transportu, veselības apkopi, pilsētas pārvaldi, kā arī daudzus citas citas jomas.

5G tīkla pretinieki norāda, ka jaunie telefoni un pārklājuma torņi var izrādīties ļoti kaitīgi cilvēku veselībai. “Jo augstāka ir frekvence, jo bīstamāki radioviļņi kļūst dzīvajiem organismiem,” teikts RT sižetā.

Tomēr zinātnieki pauž, ka tā nav patiesība. Tiek norādīts, ka augstākas radio viļņu frekvences mazāk ietekmē cilvēka ādu, kā arī samazina ietekmi uz citiem cilvēka orgāniem, piemēram, smadzenēm.

“5G emisijas ir drošākas, nekā jebkurai citai iepriekšējai tīklu paaudzei,” sacīja medicīnas doktors un profesors Mārvins Ziskins.

Lai arī “RT America” ieņem pārliecinošu nostāju pret 5G tīklu ieviešanu, Krievijā pat zinātniskajās aprindās ir pausts skaidrs atbalsts jauno tehnoloģiju ieviešanai, un Krievijas zinātnieki pat nākuši klajā ar paziņojumu, kas ir pilnīgi pretrunā ar RT pausto viedokli – 5G tīkls pat esot labvēlīgs veselībai, tādēļ to varot pat izmantot vēža ārstēšanā – miljoniem krievu bieži izmanto augstas frekvences terapijas.

Maskavā ir vairākas skaistuma klīnikas, kas piedāvā ar augstu frekvenču palīdzību veikt ādas atjaunošanas procedūras, bet citas kompānijas – samazināt grumbas un cīnīties pret matu izkrišanu.

Eksperti uzsver – tas ir kārtējais pierādījums tam, ka Maskava vēlas līdzināties citām pasaules valstīm tehnoloģiju attīstības ziņā, bet vienkārši netiek tam līdzi. Bet šādi mēģinājumi, dezinformējot sabiedrību, ir sabiedrības maldināšana, cenšoties sabiedrībai likt noticēt, ka Vašingtonas centieni patiesībā ir vērsti pret cilvēku eksistenci, kā arī – tas ir elementārs informācijas kara elements.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu