Francijā aizturēts bijušais basku separātistu līderis (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais basku bruņoto separātistu grupējuma ETA līderis Hosē Antonio Urutikoečea jeb Hosu Ternera
Bijušais basku bruņoto separātistu grupējuma ETA līderis Hosē Antonio Urutikoečea jeb Hosu Ternera Foto: EPA/Scanpix

Francijā ceturtdien aizturēts bijušais basku bruņoto separātistu grupējuma ETA līderis Hosē Antonio Urutikoečea jeb Hosu Ternera, paziņojusi Spānijas Iekšlietu ministrija.

Urutikoečea, kurš bēguļojis no varasiestādēm ilgāk nekā 16 gadus, aizturēts šorīt Salanšā, Francijas Alpos.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā ar mērķi nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību, bet pasaules uzmanību grupējums sev piesaistīja 1973.gadā, nogalinot Franko izraudzīto pēcteci premjerministru Luisu Karrero-Blanko.

2011.gada oktobrī ETA paziņoja, ka izbeidz četras desmitgades ilgušo bruņoto cīņu, un kopš tā laika centās panākt sarunas ar Spāniju un Franciju par ETA pašlikvidēšanos apmaiņā pret abu valstu cietumos esošo aptuveni 350 kaujinieku amnestiju.

Pagājušā gada maijā grupējums paziņoja, ka pilnībā pārtraucis savu bruņoto kampaņu un politiskos centienus izveidot neatkarīgu basku valsti, bet Spānijas valdība turpina ETA kaujinieku tiesisko vajāšanu.

Grupējums savas darbības sešdesmit gados nogalinājis vairāk nekā 850 cilvēkus.

Spānijas varasiestādes centās notvert Urutikoečeu kopš 2002.gada, sasaistot viņu ar uzbrukumu policijas kazarmām Saragosā 1987.gadā. Šajā uzbrukumā tika nogalināti 11 cilvēki, tostarp bērni.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu