Finansējums alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstībai pieprasīts piecas reizes lielāks nekā nepieciešams (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Finansējums alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstībai pieprasīts piecas reizes lielāks nekā nepieciešams, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Revīzijas ziņojumā par LM pagājušā gada pārskatu VK norāda, ka ministrijai no prioritārā pasākumam "Alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstība" piešķirtā papildu finansējuma 1,026 miljoniem eiro specializēto audžuģimeņu institūta ieviešanai un ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru finansēšanai 850 000 eiro nav izlietoti atbilstoši piešķiršanas mērķim.

Revīzijā tika konstatētas būtiskas un visaptverošas neatbilstības pieprasītā papildu finansējuma plānošanā. "Finansējums ir pieprasīts piecas reizes lielākā apmērā nekā faktiski bija nepieciešams, jo, izstrādājot finansējuma pieprasījumu, nav ticami aplēsts ne specializēto audžuģimeņu skaits, ne tām nepieciešamais finansējums," teikts ziņojumā.

Turklāt VK norādīja, ka nav ņemts vērā, ka gan specializēto audžuģimeņu, gan ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru izveidei būs nepieciešams laiks un ka ar Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās brīdi 2018.gada 1.jūlijā tie vēl nespēs nodrošināt visas prioritārā pasākuma ietvaros plānotās aktivitātes.

Kā norāda VK, 2018.gadā no prioritārajam pasākumam "Alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstība" pieprasītajiem 1,026 miljoniem eiro izlietoti nepilni 184 077 eiro jeb 18%. Turklāt arī šis finansējums izlietots tādiem izdevumiem, kuri sākotnēji nebija plānoti prioritārā pasākuma pieteikumā, piebilda revidenti.

Tikmēr ziņojumā norādīts, ka neizlietotais finansējums 850 000 eiro apmērā novirzīts citu "neatliekamu pasākumu īstenošanai labklājības nozarē", kas nav saistīti ar bērnu un ģimenes tiesību jomu, piemēram, avansa maksājumam par LM ēkas remontu.

Lai nodrošinātu, ka pieprasītais finansējums specializēto audžuģimeņu ieviešanai un Atbalsta centru izveidei ir pamatots un piešķirtais finansējums tiek izmantots atbilstoši piešķiršanas mērķim, VK ministrijai, ņemot vērā 2018.gada finanšu rezultātus, rekomendē izvērtēt 2020.gadam un turpmākajiem gadiem nepieciešamā finansējuma apmēru.

26 gada pārskatu revīziju rezultātā Valsts kontrole kopumā ir sniegusi 89 ieteikumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu