Vējonis piedalīsies Zelenska inaugurācijas ceremonijā (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien vizītē apmeklēs Ukrainu, lai piedalītos prezidenta Volodimira Zelenska inaugurācijas ceremonijā, informē Valsts Prezidenta kanceleja.

Dalību Zelenska inaugurācijas ceremonijā apstiprinājuši piecu valstu prezidenti - visu Baltijas valstu, Gruzijas un Ungārijas līderi, vēsta "Ukrinform".

Ceremoniju apmeklēs arī delegācijas no ES, NATO un citām valstīm.

Zelenskis 21.aprīlī ar lielu pārsvaru uzvarēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, saņemot apmēram 73% balsu un sakaujot līdzšinējo valsts galvu Petro Porošenko.

Tik pārliecinošu rezultātu nevienam prezidenta amata kandidātam Ukrainas vēsturē līdz šim nebija izdevies gūt.

Zelenskis vēlējās, lai inaugurācija notiktu svētdien, kad Ukrainā tiek pieminēti politisko represiju upuri, iepriekš vēstīja valsts ziņu aģentūra "Ukrinform". Tomēr parlamenta balsojumā tika nolemts inaugurācijas ceremoniju noturēt pirmdien, 20.maijā.

Pagaidām var tikai minēt, kādus jautājums Zelenskis apspriedīs savā pirmajā uzrunā, esot Ukrainas prezidenta amatā.

Zelenska priekšvēlēšanu kampaņā uzsvars tika likts uz solījumiem apkarot korupciju un izbeigt karu Austrumukrainā, taču kopš uzvaras vēlēšanās Zelenskis nācis klajā ar nedaudziem publiskiem paziņojumiem.

Pirmais pārbaudījums Zelenskim nāca vēl pirms oficiālās stāšanās amatā, kad Krievijas autokrāts Vladimirs Putins paziņoja par plāniem atvieglot Krievijas pasu iegūšanu Austrumukrainā dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem.

Kremļa lēmums sākt izsniegt Krievijas pases Maskavas apbruņoto teroristu bandu kontrolētajās Austrumukrainas teritorijās dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem izraisīja Kijevas un Rietumvalstu sašutumu.

Vēlāk Putins izteica ideju, ka Krievijas pases iegūšanas noteikumus varētu atvieglot visiem ukraiņiem.

Zelenskis paziņoja, ka Putinam nevajadzētu cerēt uz lielu ukraiņu atsaucību, un pavēstīja, ka Ukraina piedāvās pilsonību visiem cilvēkiem, kas cieš no autoritāriem un korumpētiem režīmiem, pirmkārt jau krieviem.

"Ukrainas atšķirība jo sevišķi slēpjas faktā, ka mums, ukraiņiem, ir vārda brīvība mūsu valstī, brīvi mediji un internets," sestdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Zelenskis.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu