Elīna Baltace: mani tērpi ir alegorijas šodienas cilvēkam

LMA simtgade modes skate
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šis Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) ir vērienīgs gads – šogad tā svin savu simto jubileju, tādēļ par ikgadēju tradīciju kļuvušās studentu modes skates dalībniekiem piedalīšanās tajā ir vēl jo īpašāks un atbildīgāks notikums. Iepazīsim dažus no izvēlētajiem LMA skates (23. maijs) dalībniekiem. 

23. maijā gaidāmās modes skates tematika veltīta esības un patiesības meklējumiem, ķermeņa modifikācijām, gaismas un tumsas saspēlēm un robežu nojaukšanai. Pastāsti par savu kolekciju, ko redzēsim šajā skatē un kā tā atbilst šī gada tēmai.

Bērnībā cirka apmeklējums likās kas maģisks - tā bija cita pasaule, kurā varēja aizmirsties.

Šo kolekciju veidoju, balstoties uz šo sajūtu; tā vairāk stāsta par atmosfēru, kurā nav vietas ik dienai, kurā izgaismojās cilvēka būtība; tā ir hiperbola dzīvei.

Palielinātas detaļas un apjomi, visa centrā ir cilvēks, kas slēpjas aiz šīm drēbēm. Patiesībā stāsts ir par ik vienu no mums; drēbes ir kā čaulas, kurās paslēpties, tāds, kā drošības spilvens un komforta zona, kurā varam izpildīt sev iedalīto lomu.

Kāds ir tavas kolekcijas noslēpums? Paver nedaudz durvis - kam skatītājam būtu jāpievērš koncentrētāka uzmanība?

Noslēpums slēpjas detaļās - katrā no tām ir paslēpts kāds kods. Tās ir kā alegorijas šodienas cilvēkam.

Es nedaudz ironizēju par mūsdienu tendenci izskatīties labākam, veiksmīgākam un dārgākam.

Kādi audumi un krāsas dominē tavā kolekcijā. Kāpēc tāda izvēle un ar ko šī atšķiras no citām iepriekšējām kolekcijām?

Iepriekšējās kolekcijas veidoju krāsu blokos, krāsas kā arī materialitātes izvēloties pēc šī principa. Šogad kolekcija ir ļoti atšķirīga. Sākuma uzdevums bija radīt savu materiālu, tādā veidā radot ko unikālu.

Manas kolekcijas iedvesmas avots ir ceļojošais cirks, kurā paši mākslinieki sev radīja apģērbu, izmantoju ļoti dažādas materialitātes un faktūras audumu. Es zīmēju un izšuvu to.

Ja tev neredzīgajam būtu jāpastāsta par šo kolekciju, kādus vārdus tu izvēlētos, raksturojot kopējo sajūtu?

Greizie spoguļi - atspulgā it kā esi tu, taču attēls ir mazliet savādāks.

Foto: publicitātes

Kurš ir tavs vismīļākais kolekcijas tērps un kāpēc?

Katra detaļa šajā kolekcijā ir manis radīta un pārdomāta, tāpēc nosaukt vienu mīļāko neizdosies, taču laikietilpīgākie bija izšuvumi, ko veicu ar rokām un izstrādājumi, kuriem apdrukas veidoju pati.

23. maijā gaidāmās modes skates tematika veltīta esības un patiesības meklējumiem, ķermeņa modifikācijām, gaismas un tumsas saspēlēm un robežu nojaukšanai, un ir tikai likumsakarīgi, ka par modes skates norises vietu izvēlēta daudzfunkcionāla modernās mākslas izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa”, kur baltā un melnā mijiedarbību papildinās iespaidīgas krāsu projekcijas, kas kalpos par izteiksmīgu fonu jauno mākslinieku veikumam.

SKATIES GALERIJĀ ŠĪ GADA SKATES DALĪBNIEKU DARBUS!

Šogad žūrijas komisija izraudzījās 22 daudzsološākos censoņus, kuri 23. maijā “Rīgas mākslas telpā” prezentēs savu interpretāciju par modes skates tematiku: bakalaura līmeņa 1. kursa studentes Odrija Buša, Anna Jurjāne, Sigrija Mintika, Anda Pelse, Laine Rozenšteina un Milana Felicija Semojonova, 2. kursa students Romāns Arhipovs, 3. kursa studenti Vitālijs Kondraščuks, Elīna Grīnberga, Sindija Kļaviņa un Karlīne Anete Nagliņa, 4. kursa studentes Agate Boša, Romija Štāle, Baiba Tamane un Monta Pētersone, maģistra līmeņa 1. kursa studenti Reinis Krūmiņš un Elīna Baltace, kā arī 2. kursa studentes Laima Jurča, Una Bērziņa, Dana Jasinkēviča, Sanda Feldberga un Iveta Vecmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu