Laima Jurča: mode ir par cilvēku, un tā ķermenis var būt ļoti dažāds. Estētika un invaliditāte

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šis Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) ir vērienīgs gads – šogad tā svin savu simto jubileju, tādēļ par ikgadēju tradīciju kļuvušās studentu modes skates dalībniekiem piedalīšanās tajā ir vēl jo īpašāks un atbildīgāks notikums. Iepazīsim dažus no izvēlētajiem LMA skates (23. maijs) dalībniekiem.

23. maijā gaidāmās modes skates tematika veltīta esības un patiesības meklējumiem, ķermeņa modifikācijām, gaismas un tumsas saspēlēm un robežu nojaukšanai. Pastāsti par savu kolekciju, ko redzēsim šajā skatē un kā tā atbilst šā gada tēmai.

Laima Jurča: Latvijā kā postpadomju valstī daļēji ir saglabājušies tā laika uzskati, kur viss citādākais tika uzskatīts par nepieņemamu un slēpts no apkārtējās sabiedrības, jo nereprezentēja pieņemtos ideālus.

Mans mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cilvēkiem ar invaliditāti, kas savā ikdienā izmanto arī palīglīdzekļus, un reprezentēt to estētiskā kvalitātē.

Stāsts nav par «speciāli» veidotu apģērbu cilvēkiem ar invaliditāti, bet gan mākslinieciski augstvērtīga tēla radīšana, ņemot vērā katra modeļa ķermeņa īpatnības un proporcijas, jo, manuprāt, mode primāri ir par cilvēku un cilvēka ķermenis var būt ļoti dažāds.

Kā izejas punkts tika ņemts jēdziens «ziedēšana», kas paskaidro kolekcijas koncepciju par pamanāmību un citādākā pieņemšanu.

Domāju, ka manas kolekcijas koncepcija perfekti iekļaujas skates kopējā noskaņā.

Kāds ir tavas kolekcijas noslēpums? Paver nedaudz durvis - kam skatītājam būtu jāpievērš koncentrētāka uzmanība?

Laima Jurča: Domāju, ka tā ir viegluma un brīvības sajūta ko vēlos parādīt, runājot par šķietami «smagu» tēmu, Vēlos, lai skatītājs to sajūt.

Foto: publicitātes

 Kādi audumi un krāsas dominē tavā kolekcijā? Kāpēc tāda izvēle un ar ko šī atšķiras no citām iepriekšējām kolekcijām?

Laima Jurča: Pamatā ir audumu apdrukas - tajās apspēlēta ziedēšanas tēma, kombinējot ar metāliskiem audumiem un zelta grimu uz sejas, kas apspēlē izteicienu par «zelta rokām», transformējot to uz «zelta galvām», kas norāda, ka viss slēpjas prātā un uztverē. Kolekcijas tēlus papildina cepures, kas akcentē vertikāli un asimetriju, pastiprina «zelta galvas» koncepciju un kas ir redzamas visā kolekcijā un norāda uz cilvēka ķermeni un tā modifikācijām.

Arī iepriekš esmu daudz strādājusi ar audumu apdrukām, pati tās izstrādājot, mani ļoti aizrauj apdruku pasaule, uzskatu to par lielisku instrumentu savas idejas atspoguļošanai, kā arī uzticos savai sajūtai, kombinējot dažādus rakstus. Arī šajā kolekcijā auduma apdruka man palīdz pastāstīt kolekcijas stāstu.

Katra kolekcija ir unikāla, jo stāsta savu stāstu, kas ir īpašs un veido visas kolekcijas pamatu un struktūru. Tāpēc varu teikt, ka pēc būtības kolekcijas atšķiras ar visu, pat tad, ja tās īstenošanā ir izmantotas jau pārbaudītas metodes, tāpat ir nākuši klāt arī jauni eksperimenti, kas vēl vairāk pastiprina kolekcijas unikalitāti.

Ja tev neredzīgajam būtu jāpastāsta par šo kolekciju, kādus vārdus tu izvēlētos, raksturojot kopējo sajūtu?

Laima Jurča: Gaisma un viegluma sajūta, kas kontrastē ar jaudīgām un košām audumu apdrukām, kopā veidojot spēcīgus un pārliecinošus tēlus.

Foto: publicitātes

Kurš ir tavs vismīļākais kolekcijas tērps un kāpēc?

Laima Jurča: Tas ir pirmais kolekcijas elements, kas tika izstrādāts; domāju, ka tas ir tāpēc, ka esmu ar to visvairāk saradusi un ieguvusi pārliecību, ka tas strādā.

Tas ir tērps, ko prezentē Aleksandrs Ronis, kas ir paraolimpietis un profesionāli spēlē sēdvolejbolu, tikko sācis arī treniņus parahokejā un dara ārkārtīgi daudz interesantu un jaudīgu lietu, ir arī starptautiski atzītas īsfilmas «Sarauj, Just» galvenais aktieris.

Tērpu veidoju, domājot par to, lai tas izskatās organiski katram modelim. Šis komplekts ir brīvs, ar izteiktu asimetriju un sportiskiem elementiem. Modeļa kāju protēzes arī ir integrētas kopējā tēlā.

23. maijā gaidāmās modes skates tematika veltīta esības un patiesības meklējumiem, ķermeņa modifikācijām, gaismas un tumsas saspēlēm un robežu nojaukšanai, un ir tikai likumsakarīgi, ka par modes skates norises vietu izvēlēta daudzfunkcionāla modernās mākslas izstāžu zāle «Rīgas mākslas telpa», kur baltā un melnā mijiedarbību papildinās iespaidīgas krāsu projekcijas, kas kalpos par izteiksmīgu fonu jauno mākslinieku veikumam.

SKATIES GALERIJĀ ŠĪ GADA SKATES DALĪBNIEKU DARBUS!

Šogad žūrijas komisija izraudzījās 22 daudzsološākos censoņus, kuri 23. maijā «Rīgas mākslas telpā» prezentēs savu interpretāciju par modes skates tematiku: bakalaura līmeņa 1. kursa studentes Odrija Buša, Anna Jurjāne, Sigrija Mintika, Anda Pelse, Laine Rozenšteina un Milana Felicija Semojonova, 2. kursa students Romāns Arhipovs, 3. kursa studenti Vitālijs Kondraščuks, Elīna Grīnberga, Sindija Kļaviņa un Karlīne Anete Nagliņa, 4. kursa studentes Agate Boša, Romija Štāle, Baiba Tamane un Monta Pētersone, maģistra līmeņa 1. kursa studenti Reinis Krūmiņš un Elīna Baltace, kā arī 2. kursa studentes Laima Jurča, Una Bērziņa, Dana Jasinkēviča, Sanda Feldberga un Iveta Vecmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu