Ķīnas aviokompānijas prasa kompensāciju no "Boeing" par '737 MAX" reisu atcelšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas trīs lielākās aviokompānijas ir iesniegušas prasības par kompensāciju no ASV kompānijas "Boeing" saistībā ar to, ka pēc divām avārijām tika apturēti lidmašīnas modeļa "737 MAX" reisi un piegādes, trešdien vēstīja Ķīnas valsts plašsaziņas līdzekļi.

Tiek vēstīts, ka "China Southern Airlines", "China Eastern Airlines" un "Air China" vēlas kompensāciju no ASV aviobūves uzņēmuma laikā, kad saasinās tirdzniecības karš starp abām lielākajām pasaules ekonomikām.

"China Southern" ir Āzijā lielākā aviokompānija pēc flotes apmēra, "China Eastern" ir Ķīnā otra lielākā lidsabiedrība, bet "Air China" ir valsts nacionālā lidsabiedrība.

"China Eastern" preses pārstāvis apstiprināja valsts ziņu aģentūras "Sjiņhua" vēstīto, ka lidsabiedŗība ir iesniegusi "Boeing" prasību par kompensāciju.

Nedz kompānijas pārstāvis, nedz ziņu aģentūra nesniedza plašāku informāciju par prasību.

Pēc divām traģiskām avārijām 11.martā Ķīna kļuva par pirmo valsti, kas savām lidsabiedrībām aizliedza izmantot "737 MAX" lidmašīnas.

Tas notika dienu pēc tam, kad Etiopijā "Ethiopian Airlines" "Boeing 737 MAX 8" ar 157 cilvēkiem avarēja dažas minūtes pēc pacelšanās. Visi cilvēki gāja bojā, tostarp astoņi Ķīnas pilsoņi.

Indonēzijas aviokompānijas "Lion Air" lidmašīnas "737 MAX" katastrofā pērn oktobrī gāja bojā 189 cilvēki.

"Sjiņhua" par "China Eastern” prasību vēstīja, ka ""Boeing 737 MAX" lidmašīnu neizmantošana ir radījusi lielus zaudējumus kompānijai, un zaudējumi joprojām pieaug".

Šanhajā bāzētā "China Eastern" ir atcēlusi visu 14 "737 MAX" lidmašīnu izmantošanu, kamēr ASV kompānija neatrisinās drošības problēmas, norādīja Ķīnas valsts ziņu aģentūra.

Pagaidām nav skaidrs, cik šī modeļa lidmašīnu ir abām pārējām prasības iesniegušajām kompānijām, bet Ķīnas plašsaziņas līdzekļi iepriekš vēstīja, ka kopumā Ķīnas aviokompānijām ir 96 "737 MAX" lidmašīnas.

Pagaidām nav norāžu, ka prasības ir tieši saistītas ar tirdzniecības konflikta saasinājumu.

ASV prezidents Donalds Tramps pērn aizsāka tirdzniecības karu ar Ķīnu, pieprasot ekonomikas reformas Ķīnā, apsūdzot valsti par dominēšanu pasaules rūpniecībā, izmantojot plašu valsts iejaukšanos tirgos un ASV tehnoloģiju zādzības.

Abas puses viena otrai noteikušas plašus importa nodevu palielinājumus.

Pēdējā laikā konflikts ir saasinājies, ASV vēršoties pret Ķīnas telekomunikāciju kompāniju "Huawei", kas tiek apsūdzēta par saitēm ar Ķīnas izlūkdienestiem.

"Boeing" sestdien paziņoja, ka tai bija jāizlabo trūkumi lidmašīnas modeļa "737 MAX" lidojumu simulatora programmatūrā, kas tiek izmantota pilotu apmācībā. ASV aviobūves kompānija neprecizēja, kad trūkumi programmatūrā atklāti, kā arī nenorādīja, vai par tiem ir informēti regulatori.

Paziņojums ir pirmā reize, kad "Boeing" atzīst, ka ir izstrādes trūkumi programmatūrā, kas tiek izmantota "737 MAX" lidmašīnās, kuras lidojuma vadības sistēma tiek vainota par abu lidmašīnu avārijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu