"Amerikāņu talibs" izcietis 17 gadu cietumsodu. Kāda dzīve viņu gaida tagad? (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV dzimušais Džons Vokers Lindhs tika aizturēts ASV kara Afganistānā laikā dažus mēnešus pēc 11.septembra teroraktiem. 2002.gadā viņš atzina vainu sadarbībā ar "Taliban" kaujiniekiem un tika notiesāts uz 20 gadiem, ziņo raidorganizācija BBC. Taču ceturtdien viņš tika atbrīvots, un līdz ar to aktualizējies jautājums - ko darīt ar radikālajiem islāmistiem, kad viņi izcietuši piespriesto sodu un atgriežas sabiedrībā?

38 gadus vecais Lindhs tiks nosacīti atbrīvots. Viņš nevarēs ne izbraukt no ASV, nedz arī bez īpašas atļaujas lietot internetu.

Cietumā Lindhs ieguva Īrijas pilsonību, jo tur dzimusi viņa vecmāmiņa. Kad beigsies izceļošanas aizlieguma termiņš, viņš varētu pārcelties uz Īriju. 

Foto: Reuters/ScanPix

16 gadu vecumā islāmā pārgājušajam Lindham pēc iznākšanas brīvībā nāksies pielāgoties mūsdienu pasaulei, kas ievērojami mainījusies, kopš viņš tika ieslodzīts. Viņam būs jādzīvo sabiedrībā, kas būtībā nav gatava šāda veida noziedznieku nokļūšanai brīvībā.

Lindhs nav vienīgais, kurš atgriezīsies sabiedrībā pēc ilga cietumsoda par noziegumiem, kas apdraud valsts drošību. Kopš 2001.gada ASV vairāk nekā 300 cilvēki notiesāti saistībā ar džihādistu terorismu, liecina Vašingtonā bāzētās domnīcas "New America Foundation" dati. Vēl vairāki desmiti cilvēku izcieš cietumsodu par politiski motivētu slepkavību mēģinājumiem, valsts noslēpumu tirgošanu Ķīnai un citiem noziegumiem, kas uzskatāmi par draudu valsts drošībai.

Daļa no viņiem notiesāti uz mūžu bez apžēlošanas iespējas. Taču liels skaits šādu noziedznieku pēc soda izciešanas jau atbrīvoti vai arī nākotnē būs uz brīvām kājām.

Foto: Reuters/ScanPix

2016.gadā Džons Hinklijs jaunākais, kurš mēģināja noslepkavot toreizējo ASV prezidentu Ronaldu Reiganu, varēja pamest psihoneiroloģisko iestādi, kurā bija ieslodzīts vairākus desmitus gadu. Hinklijs devās dzīvot pie mātes Virdžīnijas štatā. Tiesas dokumentos minēts, ka patlaban 63 gadus vecajam Hinklijam esot grūtības atrast attiecības.

Ar teroristu organizāciju "Al-Qaeda" sadarbībā apsūdzētais jemeniešu amerikāņu grupējuma "Lakavannas sešinieka" loceklis Faisals Galabs atzina vainu ar terorismu saistītās apsūdzībās. Viņam tika piespriests septiņu gadu cietumsods. 2008.gadā Galabu atbrīvoja no tā paša cietuma Indiānas štatā, kurā bija ieslodzīts Lindhs. Viņš pārcēlās uz rehabilitācijas centru Detroitā.

Katrs gadījums ir atšķirīgs, taču tie visi galu galā atduras pie viena jautājuma: vai par terorismu un valsts drošības apdraudēšanu notiesātos jāpieņem atpakaļ sabiedrībā, kad viņi izcietuši piespriesto sodu? 

No juridiskā viedokļa - pēc soda izciešanas bijušajiem ieslodzītajiem ir tiesības atgriezties sabiedrībā un savā dzīvē.

"Cilvēkam, kas nomaksājis savu parādu, ir tiesība atsākt dzīvot savu dzīvi," norāda cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Human Rights Watch" pārstāvis Džons Siftons.

Tomēr reintegrācijas mehānismi un noteiktie ierobežojumi atšķiras, jo ASV nav vienotas programmas vai procedūru kopuma, kā nodrošināt šādu bijušo ieslodzīto atgriešanos sabiedrībā.

Foto: AP/Scanpix

Vienīgā reize, kad Lindhs apcietinājuma laikā parādījās sabiedrībā, bija 2012.gadā. Viņš sniedza liecību tiesā, ģērbies cietumnieka formā un baltā musulmaņu lūgšanu cepurītē. Viņam bija jāliecina strīdā par grupveida lūgšanu aizliegumu.

"Es uzskatu, ka tas ir obligāti," par lūgšanām sacīja Lindhs. "Atļauja mums lūgties grupās nekādā veidā neapdraud drošību. Tas ir pavisam absurdi."

Tomēr ASV valdība tiesas dokumentos norādīja, ka Lindhs esot noturējis radikālu lūgšanu ceremoniju arābu valodā. 2017.gadā nopludinātos dokumentos izskanēja, ka Lindhs esot "sarakstījis un iztulkojis vardarbīgus ekstrēmistu tekstus".

Foto: AP/Scanpix

Viens republikāņu un viens demokrātu senators Federālajam ieslodzījuma vietu birojam adresētā vēstulē norāda, ka vēl 108 citi par terorismu notiesātie tuvākajos gados iznāks no ASV cietumiem.

"Sabiedrībai pieejama pavisam trūcīga informācija par to, kurš, kad un kur tiks atbrīvots, vai šie noziedznieki joprojām apdraud sabiedrību un ko federālās iestādes dara, lai mazinātu šos draudus, kamēr viņi vēl atrodas federālajās ieslodzījuma vietās," norādīts vēstulē.

ASV prezidents Donalds Tramps norādījis, ka Lindham piespriesto sodu vajadzētu izciest pilnā mērā. Lindhs atbrīvots trīs gadus pirms termiņa.

Daži pretterorisma eksperti norāda, ka pašreizējā sistēma ir nenostrādāta, taču darbojas, jo pēc iznākšanas no cietuma šādi ieslodzītie tiekot cieši uzraudzīti. Citi vienkārši uzsver - noziedznieks izcietis piespriesto sodu.

Tikmēr Eiropā norit līdzīgas diskusijas par to, ko darīt ar Sīrijā notvertajiem eiropiešu džihādistiem un viņu ģimenēm. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu