No 5000 gadus sena rauga atliekām zinātnieki uzbrūvē alu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Kad Izraēlas zinātnieki pētīja krūkas lauskas, kurā pirms pieciem tūkstošiem gadu tika glabāts alus, viņiem sīkajās māla porās izdevās atrast rauga kolonijas. Tagad, izmantojot šo raugu, zinātnieki uzbrūvējuši miestiņu, kādu cilvēki baudīja pirms tūkstošiem gadu.

Lai iegūtu tik ilgi snaudošo raugu, zinātnieki pieaicināja vīndarus, kuriem ir pieredze vīna vecināšanā māla podos.

“Mēs veicām izrakumus lielākajā persiešu apmetnē, kas bijusi Jūdejā, un atradām lielu daudzumu māla krūku lausku. Krūkās reiz glabājās alkohols, ko, visticamāk, patērēja kāds persiešu valdnieks,” komentēja arheologs Juvāls Godo.

Kopumā no lauskām tika iegūti seši dzīvotspējīga rauga celmi, kas vēlāk arī tika izmantoti jauna alus darīšanā, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "The Scientific Naturalist".

“Vispārsteidzošākais ir tas, ka rauga kolonijas bija krūkās izdzīvojušas tūkstošiem gadu. Šķiet, raugs to vien gaidīja, lai tiktu atrasts un izmantots. Tas mums ļauj tagad uzzināt, kā garšoja alus, ar kuru slāpes veldzēja senie filistieši un ēģiptieši,” teica pētnieks Ronans Hazans.

Iepriekš zinātnieki ir radījuši alu, kas balstīts uz antīkām receptēm, tomēr šī ir pirmā reize, kad alus darīšanā ir izmantots īsts antīkais raugs.

Tiesa, ņemot vērā, ka zinātniekiem izdevās izolēt tikai dažus rauga celmus, ir grūti pateikt, cik ļoti jauniegūtais alus līdzinās antīkajam alum. Zināms, ka antīkajā pasaulē alu darināja, izmantojot virkni dažādu raugu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu