"Eco Baltia grupas" padome izteikusi neuzticību "Eco Baltia vide" valdei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Koklītis/LETA

AS "Eco Baltia" padome izteikusi neuzticību koncernā ietilpstošā vides apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" valdes locekļiem Mārim Simanovičam un Jānim Aizbaltam, aģentūrai LETA pavēstīja "Eco Baltia grupa" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs.

Viņš uzsvēra, ka "Eco Baltia grupas" padome, izvērtējot "Eco Baltia vide" amatpersonu rīcību, pārkāpjot sabiedrības statūtu un iekšējo normatīvu noteikumus, kā arī, iespējams, Latvijas tiesību aktos noteiktos valdes locekļu pienākumus, izteikusi neuzticību "Eco Baltia vide" minētajiem valdes locekļiem.

Tamužs norādīja, ka "Eco Baltia" padome nosūtījusi brīdinājuma vēstuli atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājam "Getliņi EKO", "CREB Rīga" un "Clean R", brīdinot par iespējamiem nopietniem sarežģījumiem Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības iepirkumā.

Pēc Tamuža sacītā, saistībā ar "Getliņi EKO" iepirkuma norisi darījumu slēgšana ar "Getliņi EKO" un "Clean R", kā arī Simanoviča iecelšana "Eco Baltia vide" valdes locekļa amatā notikusi pretēji "Eco Baltia vide", "Eco Baltia grupa", kā arī "Eco Baltia" statūtos noteiktajai kārtībai, proti, pārkāpjot statūtos noteikto svarīgu lēmumu saskaņošanas kārtību. "Eco Baltia" padome veic izmeklēšanu par sabiedrības iekšējās kārtības noteikumu, kā arī iespējamu normatīvo aktu pārkāpumu.

"Vēršu potenciālo sadarbības partneru uzmanību uz augšminētajiem faktiem, ņemot vērā, ka izmeklēšanas rezultāti, apstiprinoties paustajām bažām, var radīt ilgtermiņa konsekvences, tostarp pamatu "Eco Baltia vide" valdes locekļu parakstīto dokumentu tiesiskuma apstrīdēšanai," norādīja "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs.

Tamužs uzsvēra, ka "Eco Baltia vide" valdes locekļi Simanovičs un Aizbalts parakstījuši ar iepirkumu saistītos dokumentus, ne tikai nesaņemot statūtos un iekšējās kārtības dokumentos noteikto "Eco Baltia" padomes piekrišanu, bet pat rīkojoties tieši pretēji padomes lēmumos noteiktajam.

"Šobrīd tiek veikts izvērtējums par augšminēto darbību cēloņiem, neizslēdzot arī koruptīvu darījumu risku. Vēršu sadarbības partneru uzmanību uz iespējamību, ka, izmeklējot augšminētos apstākļus, likumā noteiktā kārtībā tiks iesaistītas kompetentas tiesību aizsardzības iestādes," atzīmēja Tamužs.

"Ņemot vērā augšminēto, jautājumos par sadarbību starp "Eco Baltia vide", "Clean R", "Getliņi EKO" un "CREB Rīga", tostarp jautājumos, kas skar attiecības ar Konkurences padomi, rekomendējam plašāk konsultēties ne vien ar "Eco Baltia vide" vadību, bet arī uz "Eco Baltia" padomi, kas pārstāv "Eco Baltia" akcionāru intereses," norādīts Tamužs izsūtītajā vēstulē minētajiem vides apsaimniekotājiem.

LETA jau ziņoja, ka "Getliņi EKO" ir atzinis "CREB Rīga" par 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības konkursa uzvarētāju.

"CREB Rīga" apvienojušies divi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji "Clean R" un "Eco Baltia vide". "Eco Baltia vide" pieder 20% "CREB Rīga" kapitāldaļu, bet "Clean R" - 80%.

Konkursa uzvarētājam jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošana un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Tamužs ir "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs un 16,68% akciju īpašnieks. Tik pat akciju pieder Simanovičam, kurš vada "Eco Baltia" pilnībā piederošo SIA "Eco baltia grupa", kurai savukārt pilnībā pieder SIA "Eco Baltia vide".

"Eco Baltia" padomes priekšsēdētāja vietniece ir Undīne Būde, kurai, tāpat kā tamužam un Simanovičam, arī pieder 16,68% uzņēmuma akciju.

Vēl 19,46% akciju pieder komandītsabiedrībai "Otrais Eko fonds", bet 30,51% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. Uzņēmuma padomē strādā arī Eduards Ekarts, Peters Niklass Hjelts un Uldis Tēraudkalns.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza prokuratūrai Tamužu un Saeimas deputātu Ati Zakatistovu (KPV.LV) apsūdzēt par krāpšanu lielā apmērā. Ģenerālprokuratūra jau saukusi Tamužu pie kriminālatbildības.

Zakatistovs un Tamužs apsūdzības noraida. Zakatistovs žurnālistiem skaidroja, ka pārmetumi par krāpšanu nav pamatoti, jo viņš sniedzi uzņēmumam "Eco Baltia gupa" konsultācijas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem Eiropas Savienībā (ES). KNAB ieskatā nekādas konsultācijas Zakatistovs nav sniedzis.

Tamužs apsūdzības krāpšanā skaidro ar Simanoviča apmelojumiem, savukārt Simanovičs šos apgalvojumus noliedz. "Neesmu rakstījis nekādus iesniegumus KNAB. Cik ir zināms no publiski pieejamās informācijas, KNAB krimināllietu sācis 2016.gadā pēc Ilmāra Poikāna jeb Neo iesnieguma," uzsvēra Simanovičs.

"Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Kompānija "Getliņi EKO" reģistrēta 1997.gadā. Uzņēmums pieder Rīgas domei (97,92%) un Stopiņu novada domei (2,08%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu