ES pilsoņi sūdzas, ka neesot varējuši nobalsot EP vēlēšanās Lielbritānijā

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Daudzi Lielbritānijā dzīvojošie ES pilsoņi pauduši neapmierinātību ar to, ka birokrātisku apsvērumu dēļ neesot varējuši nobalsot tur ceturtdien notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Lai nobalsotu EP vēlēšanās, Lielbritānijā dzīvojošajiem ES pilsoņiem bija jāreģistrējas balsošanai un jāaizpilda UC1 veidlapa - apstiprinājums, ka viņi savu balsi nodos tikai vienā valstī.

Taču daudzi sūdzas, ka veidlapu saņēmuši par vēlu vai arī pašvaldība pārāk kavējusies ar tās apstiprināšanu. Aktīvistu organizācija lēš, ka šī problēma skārusi tūkstošiem cilvēku.

Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas runasvīrs atzina, ka esot bijusi "neapmierinātība".

Valdība tikai 7.maijā paziņoja, ka Lielbritānija piedalīsies EP vēlēšanās, jo zuda pamats cerībām, ka "Brexit" vienošanās tiks apstiprināta līdz vēlēšanām. Lai piedalītos EP vēlēšanās, Lielbritānijā dzīvojošajiem ES pilsoņiem līdz 7.maijam vajadzēja iesniegt UC1 formu savā pašvaldībā.

Dažas stundas pēc vēlēšanu iecirkņu atvēršanas tviterī par vienu no populārākajām mirkļbirkām Lielbritānijā kļuva #deniedmyvote.

"Aizskar mūsu pamattiesības."

Vācietis Morics Valero gandrīz piecus gadus dzīvo Lielbritānijā. Viņš sacīja, ka aprīļa beigās esot saņēmis UC1 veidlapu, ko 2.maijā personīgi aiznesa iesniegt Tauerhamletas amatpersonām Londonas austrumu daļā. 

Taču ceturtdien vēlēšanu iecirknī viņu gaidīja nepatīkams pārsteigums - darbinieki nevarēja atrast viņa UC1 veidlapu un nepielaida pie balsošanas.

"Es biju pilnīgi šokēts un sašutis," teica Valero. "Viņi aizskar mūsu pamattiesības, un tas ir nepieņemami.

"Es gribu, lai mans viedoklis tiek sadzirdēts ar balsojuma palīdzību."

Tauerhamletas padome sacīja, ka problēma vēlāk esot tikusi atrisināta un Valero esot izdevies nobalsot.

"Es centos visu saprast."

26 gadus vecā Lisa van der Zandena no Nīderlandes uz Bristoli pārcēlās pirms četrarpus gadiem. Viņa stāsta, ka pirms EP vēlēšanām esot pētījusi informāciju par to, kā nobalsot Lielbritānijā. Viņa piereģistrējās balsošanai, taču nezināja, ka vajag arī atsaukt savu balsi no vēlēšanām Nīderlandē.

Van der Zandenas vārds bija vēlētāju sarakstā iecirknī Bristolē, taču tas bija nosvītrots.

"Es to visu pētīju pāris nedēļas pirms balsojuma," viņa stāsta. "Centos visu saprast. Nekur neredzēju informāciju, ka man jāatsauc sava balss Nīderlandē."

"Esmu ļoti dusmīga. Uzskatu, ka darīju visu, ko varēju, lai nobalsotu. Balsošana ir ļoti nozīmīga, īpaši šajā laikā. Es vienmēr izmantoju savas tiesības balsot," viņa norāda.

Līdzīgas sajūtas pauž nenobalsojušais Fabio, kurš nevēlējās atklāt savu uzvārdu. Viņš stāsta, ka esot saņēmis vēstuli par to, ka iekļauts vēlēšanu sarakstā, taču nekur neesot bijis minēts, ka nepieciešams iesniegt vēl kādu veidlapu. Vēlēšanu priekšvakarā viņš saņēma vēl vienu vēstuli ar paziņojumu, ka neiesniegtās UC1 veidlapas dēļ viņš tomēr nevarēšot balsot.

Viņš piezvanīja atbildīgajam vietējās padomes dienestam, kur viņam paskaidroja - UC1 veidlapa esot atrodama reģistrācijas interneta vietnē, nospiežot uz hipersaites "Read more" jeb "Lasīt tālāk".

"Kad es norādīju, ka to mājaslapā vajadzēja norādīt kā ļoti svarīgu informāciju un apstiprinājuma vēstulē vajadzēja būt atgādinājumam, ka jāiesniedz vēl viena veidlapa, operators sāka sūdzēties par īsiem valdības noteiktajiem termiņiem, lai sarīkotu vēlēšanas."

Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu organizācija "The3Million" norāda, ka ar to sazinājušies vairāki simti cilvēku, kuri neesot varējuši nodot balsi. Vēl vairāki tūkstoši saskārušies ar problēmām. 

Organizācija notikušo dēvē par nepieņemamu un mudina sākt izmeklēšanu.

Lielbritānijas valdība notikušajā vaino Vēlēšanu komisiju, savukārt Lielbritānijas Vēlēšanu komisija norāda, ka neilgi pirms vēlēšanām valdības pieņemtais lēmums tās tomēr rīkot esot vainojams pie tā, ka balsotāji nebija labi informēti un nevarēja nobalsot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu