Speciālisti: Ziemāju apskate vieš cerības, ka šis varētu būt labas ražas gads

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Praktiski visu ziemas kviešu, rudzu, tritikāles un ziemas rapšu lauku apskate vieš cerības, ka šis beidzot varētu būt labas ražas gads. Tā pēc pirmās lauku apskates ražas prognozēšanai secinājuši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti.

Augu labu attīstību ietekmējuši laika apstākļi pērnā gada rudenī, kad ražu vāca ievērojami agrāk un arī ziemāju sēja notika ļoti savlaicīgi. Turklāt aizvadītā gada rudens izrādījās viens no garākajiem un siltākajiem - septembris un arī neparasti siltais oktobris nodrošināja to, ka pat nedaudz novēlotos sējumos vai tādos, kuros sausuma dēļ aizkavējās dīgšana, augi varēja attīstīties labi.

 “Ziemas kviešu vidējais ražas potenciāls visā valstī pašlaik pārliecinoši ir virs 5 tonnām uz hektāru. Labi sacerojuši rudzi un tritikāle, visi lauki ir izlīdzināti. Ziemas rapša laukos biezība ir vienmērīga un ziedēšanas beigu fāzē esošie augi - spēcīgi. Tiesa gan, dažviet augi joprojām cieš no mitruma trūkuma, tādēļ vasaras vidū vērtēsim, kā šis apstāklis ietekmēs ražas potenciālu,” saka LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Ar ziemājiem apsētās platības šogad tiešām iespaidīgas - vairāk nekā 372 tūkstoši hektāru, kas, salīdzinot ar 2018. gadu, ir vairāk par 132 tūkstošiem hektāru. No tiem 327 tūkst. hektāru aizņem kvieši; 34 tūkstošus - rudzi; 5985 hektārus - mieži; 5030 hektārus - tritikāle. Tiesa gan, vēl nav sasniegts 2016. gada rekords, kad ziemāju platības visā valstī aizņēma vairāk nekā 377 ha.

Ziemas rapsis sēklu ieguvei šogad iesēts vairāk nekā 96 tūkstošos hektāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu