Premjers par piemērotu eirokomisāra amata kandidātu uzskata Dombrovski (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Ieva Makare/LETA

Lai arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) par piemērotu kandidātu Eiropas Savienības komisāra amatam no Latvijas uzskata pašreizējo Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu Valdi Dombrovski (JV), kuram atbalstu pauduši arī vairāki jaunie Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no Latvijas, valdību veidojošās koalīcijas partijas šajā jautājumā lēmumu šodien nepieņēma un pie tā atgriezīsies nākamnedēļ.

Kariņš žurnālistiem sacīja, ka šodien koalīcijā sācis sarunas par Latvijas pārstāvi EK, bet partneri pauduši vēlmi pārrunāt šo jautājumu savās partijās. Līdz ar to konkrēta kandidāta izvirzīšana tiks apspriesta nākamnedēļ. Tiesības izvirzīt kandidātu ir premjeram, tomēr koalīcijas partijas ir paudušas vēlmi, lai šis lēmums tomēr tiek saskaņots arī ar viņiem.

Kariņš uzteica Dombrovska pieredzi un pauda viedokli, ka viņš ir vislabākais pretendents uz šo amatu. Šodienas sarunā iebildumi pret Dombrovska kandidatūru neesot izskanējuši, tomēr partneri vēl formulēs savu nostāju.

Kariņš atturējās prognozēt, uz kādu tieši portfeli EK varētu pretendēt Latvijas pārstāvis.

Jaunās konservatīvās partijas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns pieļāva gan iespēju, ka politiskais spēks varētu virzīt savu kandidātu uz eirokomisāra amatu, gan arī atbalstīt kādu citu virzīto pretendentu. Bordāns norādīja, ka Dombrovskis ir ļoti spēcīga kandidatūra.

Politiķis akcentēja, ka izvēloties pretendentu svarīgākais ir Latvijas interešu aizsardzība, nevis piederība kādai partijai vai Eiropas Parlamenta politiskajai grupai. Līdzīgi izteicās arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava un partijas "KPV LV" priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

"Jaunās Vienotības" politiķis Arvils Ašeradens pauda cerību, ka nākamnedēļ koalīcijai izdosies vienoties par eirokomisāra kandidatūru. "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja, ka nākamnedēļ varētu vismaz tikt sākta jautājuma apspriešana koalīcijā par to, kuru personu no Latvijas virzīt uz šo posteni.

Pēc dalības koalīcijas partiju sanāksmē Kariņš devās uz Briseli, kur piedalīsies Eiropadomes sēdē. Eiropadomē paredzēts diskutēt par EP vēlēšanu rezultātiem un Eiropas Savienības augstāko amatpersonu apstiprināšanas procesu.

Dombrovskis ir dzimis 1971.gada 5.augustā. Dombrovskim ir maģistra grāds fizikā un nodokļu un muitas administrēšanā, bakalaura grāds ekonomikā un fizikā, viņš ir arī studējis doktorantūrā Merilendas Universitātes Elektronikas fakultātē.

Līdz darbam valsts pārvaldē Dombrovskis ir bijis zinātniskais asistents un laborants Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē, kā arī Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes makroekonomikas analīzes speciālists, vēlāk vecākais ekonomists un galvenais ekonomists.

2002.gadā viņu ievēlēja par 8.Saeimas deputātu, un viņš kļuva par finanšu ministru. Laikā no 2004.gada jūlija līdz 2009.gada martam viņš bija Eiropas Parlamenta deputāts, taču šo amatu atstāja, lai kļūtu par Ministru prezidentu. Šo amatu viņš ieņēma līdz 2014.gada 22.janvārim.

2014.gada notikušajās EP vēlēšanās viņš atkārtoti ievēlēts par Eiropas Parlamenta deputātu. Vēlāk Latvija viņu izvirzīja eirokomisāra amatam, un Dombrovskis kļuva par Eiropas Komisijas viceprezidentu, kurš ir atbildīgs par eiro un sociālā dialoga jautājumiem.

Arī šajās EP vēlēšanās Dombrovskis bija "Jaunās Vienotības" (JV) saraksta līderis un tika ievēlēts. Turklāt Latvijā JV guva vislielāko vēlētāju atbalstu - 26,24%, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie EP vēlēšanu rezultāti. Dombrovskis ir paziņojis, ka vasaras vidū ir apņēmies beigt pildīt eirokomisāra pienākumus, lai kļūtu par EP deputātu, taču rudenī viņš esot gatavs atkal pretendēt uz darbu EK, ja tiks tam izvirzīts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu