Gruzijas vēstniece Latvijā: Kopīgā pagātne ļauj latviešiem saprast, kā tagad jūtas gruzīni (17)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Tea Maisuradze
Tea Maisuradze Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijai un Gruzijai ir kopīga padomju okupācijas vēsture. Gruzijas gadījumā vēsture atkārtojās 2008.gadā, kad valstī iebruka Krievija un okupēja piekto daļu tās teritorijas. Gruzijas vēstniece Tea Maisuradze sarunā ar portālu TVNET norāda, ka vēsturiskā atmiņa palīdzot latviešiem dziļāk izprast, ar kādām sajūtām sadzīvo gruzīni.

"Pirms divām dienām mēs svinējām Gruzijas Neatkarības dienu. Pagājušogad gan Latvija, gan Gruzija svinēja valstu dibināšanas simtgadi. Pagājušogad svinējām 25 sadarbības gadu jubileju," norāda Maisuradze. "Šie 25 gadi ir bijuši ļoti produktīvi, jo esam izkopuši attiecības dažādās jomās."

Sadarbība ekonomikas un tūrisma jomā ir ļoti nozīmīga, taču noteikti jāpiemin arī Latvijas un Gruzijas sadarbība aizsardzības jomā, uzsver Maisuradze. "Latvija ļoti atbalsta Gruzijas eiropeiskos un eiroatlantiskos centienus."

"Gruzijā ir ļoti pievilcīgas teritorijas, ko uz laiku okupējusi Krievijas Federācija, - Abhāzija un Dienvidosetija. Latvija atbalsta Gruzijas teritoriālo integritāti. Svarīgi pieminēt, ka mums - latviešiem un gruzīniem - ir rūgta padomju okupācijas pieredze. Mēs to esam pieredzējuši kopā un zinām, kā tas ir.

Bet tas arī ļauj mums vienam otru labāk saprast. Mēs zinām brīvības un neatkarības cenu," norāda Maisuradze.

TVNET jau iepriekš rakstījis par dzīvi Gruzijas okupācijas līniju tuvumā.

Kopumā vēstniece Latvijas un Gruzijas attiecības vērtē kā ļoti draudzīgas un vērstas uz daudzpusīgu sadarbību.

Gruzijas premjerministrs Mamuka Bahtadze šogad Pasaules ekonomikas forumā Davosā norādīja, ka Gruzija uz okupāciju atbildēs, stiprinot demokrātiju un veicinot strauju ekonomisko izaugsmi.

Aktīvi noris centieni šos mērķus sasniegt, un Latvija ir nozīmīgs partneris. Tūrisms ir viena no jomām, kur Latvijas un Gruzijas sadarbība attīstās visstraujāk. Gruzijas Nacionālā statistikas biroja dati liecina, ka 2018.gadā Gruzija uzņēma nedaudz vairāk kā 17 000 tūristu no Latvijas, par 50% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tas nozīmē, ka ik gadu uz Gruziju dodas viens no katriem 113 latviešiem.

Divpusējās tirdzniecības apjoms starp abām valstīm pērn pārsniedza 45 miljonus eiro, uzrādot 34% pieaugumu kopš iepriekšējā gada. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu