Ušakova ēras beigas vai labi organizēts politiskais teātris? (26)

Komentārs
Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
No Rīgas mēra amata atstādinātais Nils Ušakovs
No Rīgas mēra amata atstādinātais Nils Ušakovs Foto: Edijs Pālens/LETA

30.maija  vēlā vakarā Rīgas dome par jauno galvaspilsētas mēru ievēlēja Daini Turlo (GKR), kas līdz šim vadīja domes Korupcijas novēršanas komiteju. Uzreiz pēc tam tika izslēgti četri deputāti no domes “Saskaņas” frakcijas par to, ka neesot atbalstījuši Sandra Bergmaņa (S) virzīšanu vicemēra amatam. Kā ziņots, “Saskaņas” un GKR bloks zaudēja vairākumu. Balsu izteiksmē – jā. Bet vai tas tiešām nozīmē valdošās koalīcijas sabrukumu Rīgas domē?

“Karalis ir miris. Lai dzīvo karalis!” Ar šo frāzi viduslaiku Anglijā un Francijā parasti pasludināja jauna monarha nākšanu pie varas. To pašu varētu attiecināt arī uz jauno “Rīgas monarhu” Daini Turlo (GKR), ja vien “karaļa” tronis nebūtu tik trausls.

Uzreiz pēc Turlā ievēlēšanas it kā sākusies varas pārdale. To apliecina četru saskaņiešu nevēlēšanās atbalstīt vicemēra amatā savu (bijušo/esošo?) biedru Sandri Bergmani. Lai gan paši no frakcijas izslēgtie deputāti apgalvo, ka tikai vēlējās saņemt skaidrojumus par Bergmaņa virzīšanu vicemēra amatā. Šo soli kolēģi esot nepareizi interpretējuši kā Bergmaņa neatbalstīšanu.

Patlaban, kā jau īstenai varas pārdalei raksturīgi, iestājies haoss, kur neviens no valdošajiem domes spēkiem nevar pateikt, kas notiks tālāk. Vienīgi zināms, ka jau šodien sāksies pārrunas starp GKR un visiem pārējiem domniekiem (ieskaitot opozīciju) par sadarbības iespējām. Par to šorīt LTV “Rīta panorāmā” paziņoja uz Eiroparlamentu (EP) aizejošais GKR līderis Andris Ameriks.

Iekšējā balss vedina domāt, ka viss nav vienkārši vien Ušakova ēras beigas un pilnīgs varas vertikāles sabrukums pēc “hana” migrācijas uz EP.

Vai “Saskaņas” domnieki, kas pieņēma lēmumu par četru deputātu izslēgšanu no frakcijas, tiešām ir tik netālredzīgi, ka nav spējuši paredzēt balsu pārsvaru šādā gadījumā? Ja tomēr izrādīsies, ka tas ir izplānots gājiens, man ir divas versijas.

Pirmā. Šādi domes valdošā koalīcija cer izprovocēt politisko krīzi, kas varētu rezultēties ārkārtas domes vēlēšanās. To “Rīta panorāmā” nav izslēdzis arī Ameriks. Ārkārtas vēlēšanas varētu būt izdevīgas “Saskaņas/GKR” blokam. EP vēlēšanu rezultāti parāda, ka šie politiskie spēki vēl aizvien spēj uzrunāt savu elektorātu, neskatoties uz korupcijas skandāliem domei padotajās struktūrās.

Var pieļaut, ka arī ārkārtas domes vēlēšanās, “apstaroti” ar lozungiem par politisko vajāšanu, kas esot izvērsta pret "Saskaņu", vēlētāji dosies uz protesta balsojumu, atkal ievēlot “Saskaņu” un GKR.

Otrā versija. “Nesaskaņiešu četrinieks” tiek izslēgts arī no partijas. Viņi turpina strādāt Rīgas domē. Vismaz pagaidām neviens no šiem četriem kungiem nav paziņojis par deputāta mandāta nolikšanu. Vēl jo vairāk: no “Saskaņas” frakcijas izslēgtais domnieks Valērijs Petrovs aģentūrai LETA teica: "Ar izslēgšanu no frakcijas dzīve nemainās. Mums vēl ir divi gadi domē." Turklāt Petrovs atgādināja, ka jauno domes vadītāju koalīcija atbalstīja vienbalsīgi. Proti, ir redzams, ka "mēs varam tālāk strādāt ar partneriem," piebilda no “Saskaņas” frakcijas izslēgtais deputāts.

Šis pēdējais teikums ir īpaši svarīgs. Tas varētu būt mājiens, ka

“nesaskaņiešu četrinieks” varētu balsot tieši tā kā līdz šim (saskaņā ar frakcijas disciplīnu), vienlaikus neatrodoties ne frakcijā, ne formāli partijā, uzdodoties par neatkarīgiem deputātiem, kas, neskatoties ne uz ko, it kā strādā rīdzinieku labā. Tā valdošā koalīcija varētu turpināt līdz pašreizējā domes sasaukuma beigām.

Nevar, protams, izslēgt versiju, ka sācies tā dēvētais politiskais tirgus un ka “nesaskaņiešu četrinieks” tagad meklēs jaunas mājas. Bet diezin vai opozīcijas spēki, kas gadiem ilgi kritizējuši “Saskaņas/GKR” bloku, īpaši ņemot vērā pēdējā laika korupcijas skandālus, riskēs sadarboties ar Baraņņiku un Co. Tas ir risks zaudēt vēlētāju uzticību, uz ko šie politiskie spēki, visticamāk, neies.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu