"Luminor Bank" pirmajā ceturksnī nopelnījusi vairāk nekā 26 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Nordea" un "DNB" apvienotā banka "Luminor Bank".
"Nordea" un "DNB" apvienotā banka "Luminor Bank". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Igaunijas bankas "Luminor Bank" peļņa šogad pirmajā ceturksnī bija 26,366 miljoni eiro, kas ir par 21% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats.

Tā kā apvienošana pilnībā pabeigta šā gada sākumā, šī ir pirmā reize, kad "Luminor" publisko ceturkšņa rezultātus kā viena Baltijas valstīs strādājoša banka, taču finanšu pārskatā salīdzināmajos datos par 2018.gadu ir iekļauti arī Latvijas un Lietuvas banku rezultāti, it kā apvienošana būtu notikusi pirms 2018.gada. "Luminor" ir Igaunijā reģistrēta kredītiestāde ar filiālēm Latvijā un Lietuvā.

Banka finanšu rezultātus pirmajā ceturksnī raksturoja kā labus, neskatoties uz pārejas procesu.

"Rezultāti tika sasniegti, neskatoties uz notiekošo pārejas procesu un ārpuskārtas izmaksām 17 miljonu eiro apmērā, jo vajadzīgas investīcijas informācijas tehnoloģijās (IT) un organizācijā," teikts "Luminor" ceturkšņa pārskatā.

"2019.gada 7.janvārī "Luminor" sasniedza nākamo pārejas posmu. Bankas mērķis ir mainīt savu darbības modeli, vienkāršojot struktūru un lēmumu pieņemšanas procesu, apvienojot IT sistēmas, stiprinot kontroli un kļūstot efektīvākai, elastīgākai un caurskatāmākai. Lai to sasniegtu, 2019.gada pirmajā ceturksnī "Luminor" komanda tika samazināta par 266 darbiniekiem," teikts ziņojumā.

Kolektīvās atlaišanas dēļ pirmajā ceturksnī operacionālās izmaksas bija par 2,1 miljonu eiro lielākas nekā šajā laika posmā pirms gada. Janvārī-martā "Luminor" operacionālās izmaksas sasniedza 59,6 miljonus eiro, tostarp klientu parādu norakstīšana 7,5 miljonu eiro apmērā un ārkārtējas izmaksas 17,2 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus pamatdarbības sniegumam bija pozitīva ietekme uz finanšu rezultātiem. Procentu ieņēmumi salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn pieauguši par vienu miljonu eiro. Vienlaikus noguldījumu apmēra pieauguma dēļ procentu izdevumi palielinājušies par 1,6 miljoniem eiro.

Noguldījumu apmērs visos segmentos gada izteiksmē pieaudzis par vairāk nekā vienu miljardu eiro, bet aizdevumu un noguldījumu attiecība uzlabojusies līdz 120,1%, informēja "Luminor".

"Luminor Bank" vadītājs Erki Rāzuke norādīja, ka Baltijas valstu ekonomikas situācija ir bijusi ļoti labvēlīga un banka pilnībā izmanto tās sniegtās iespējas. "Mēs strādājam, lai kļūtu par Baltijas valstīs labāko finanšu partneri vietējam dzīvesveidam un uzņēmējdarbībai, un ar prieku paziņoju, ka pārejas process notiek atbilstoši plānam," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka 2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt šogad janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā.

2018.gada septembrī tika paziņots, ka par "Luminor Bank" stratēģisko investoru kļūs ASV investīciju kompānija "Blackstone", ieguldot miljardu eiro. Darījumā "Blackstone" iegādāsies 60% "Luminor Bank" akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem "Nordea Bank" un "DNB Bank", kuriem katram turpmāk piederēs 20% akciju. Vienlaikus "Blackstone" un "Nordea Bank" noslēguši papildu vienošanos par "Nordea" 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

Eiropas Komisija šim darījumam deva piekrišanu šā gada janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu