Koalīcijas partneri aicina Merkeles partiju uz kompromisiem

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Angela Merkele
Angela Merkele Foto: EPA/Scanpix

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) trešdien paziņoja, ka konservatīvajiem koalīcijas partneriem ir jābūt gataviem kompromisiem, lai nodrošinātu valdības izdzīvošanu, kas pēc SPD līderes atkāpšanās nonākusi nemierīgos ūdeņos.

"Tas, vai koalīcija tiks pāri valdības termiņa pusceļa atzīmei, ir atkarīgs no tā, vai kancleres Angelas Merkeles konservatīvais bloks ir gatavs īstenot lietas, par kurām mēs nolēmām un vienojāmies," ziņu aģentūrai DPA apliecināja centriski kreisās partijas ģenerālsekretārs Larss Klingbeils.

Pēc nepieredzēti sliktajiem SPD rezultātiem nesenajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās un SPD līderes Andreas Nālesas paziņojuma par atkāpšanos Vācijas valdības nākotne ir neskaidra.

Kaut arī vairums SPD un Merkeles kristīgo demokrātu (CDU) vadītāju pauda apņemšanos koalīciju saglabāt, viens no CDU vadības cilvēkiem Hesenes federālās zemes ministru prezidents Folkers Bufjē otrdien intervijā radio FFH pieļāva - izredzes, ka alianse izdzīvos vēl pēc gada beigām, ir 50 pret 50.

CDU ir jānogaida līdz SPD nākamajam kongresam, lai labāk saprastu, vai trauslā alianse var tikt atjaunota, sacīja Hesenes premjers.

SPD vada līderu trijotne, līdz partija būs pieņēmusi lēmumu, kā un kad tā izraudzīsies jaunu līderi 24.jūnija konferencē.

Kā skaidroja Klingbeils, "krīze koalīcijā nav tikai tāpēc, ka pēc izmaiņām personālā SPD ir jauna vadība un parlamenta frakcijas vadītājs".

Svarīgāks ir progress galvenajos programmas punktos, sacīja Klingbeils, piebilstot, ka Merkeles CDU un viņu Bavārijas sabiedrotie Kristīgi sociālā savienība (CSU) kavē likumu pieņemšanu klimata izmaiņu un pensiju jomā.

"Bumba ir CDU/CSU pusē," sacīja Klingbeils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu