FM: Grozījumos FKTK likumā Putniņam un Razānei paredzētā kompensācija atbilst citu valstu praksei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
FKTK vadītājs Pēters Putniņš
FKTK vadītājs Pēters Putniņš Foto: Re:baltica

Grozījumos Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā trešajam lasījumam atbalstītais priekšlikums izmaksāt kompensāciju 80% apmērā no gada mēnešalgas FKTK padomes priekšsēdētājam Pēteram Putniņam un viņa vietniecei Guntai Razānei, ja viņi atkāpsies no amatiem līdz 1.augustam, ir citās valstīs plaši izplatīta prakse, sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš norādīja, ka ar grozījumiem FKTK likumā ir iestrādāts mehānisms, kas paredz kompensāciju izmaksu padomes locekļiem pēc pilnvaru termiņa beigām vai gadījumos, kad padomes loceklis atkāpies no amata pēc paša vēlēšanās, ja tas amatā nostrādājis vismaz divus gadus.

"Šāda kompensācijas nepieciešamība izriet no interešu konflikta regulējuma, kas aizliedz personai, pēc amata atstāšanas, divus gadus ieņemt amatu tādā sabiedrībā attiecībā uz kuru, veicot uzraudzības vai kontroles funkciju, tā pieņēmusi vai piedalījusies lēmuma pieņemšanā," sacīja Jarockis.

FM pārstāvis atgādināja, ka šāds interešu konflikta regulējums pēc būtības Latvijā FKTK padomes loceklim, pēc amata atstāšanas, aizliedz ieņemt amatus vai strādāt jebkurā finanšu un kapitāla tirgus institūcijā, jo FKTK kā uzraugs noteikti savu pilnvaru laikā, pieņem lēmumus attiecībā uz visiem finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem.

"Jāsaka, ka šāda prakse, ka tiek maksāta kompensācija, ja personai ir noteikts aizliegums, ir plaši izplatīta citās valstīs, jo tas veicina speciālistu mobilitāti starp privāto un publisko sektoru un nodrošina iespēju publiskam sektoram piesaistīt augstas raudzes privātā sektora speciālistus no otras puses nodrošinot skaidru mehānismu iespējama interešu konflikta novēršanai," skaidroja Jarockis.

Viņš piebilda, ka vairums no OECD valstīm ir ieviesušas regulējumu, lai noteiktu kārtību pēc amata atstāšanas. Tostarp 21 valsts ir ieviesusi tā saukto "cooling off" periodu, kad amatpersona nevar strādāt konkrētā jomā. Tāpat tā ir vispārpieņemta prakse paralēli aizliegumam izmaksāt kompensācijas.

TVNET jau ziņoja, ka gadījumā, ja Putniņš un Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem paredzēts izmaksāt vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no gada mēnešalgas.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, izskatot grozījumus FKTK likumā trešajam lasījumam, ceturtdien, 6.jūnijā, atbalstīja šo finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iesniegto priekšlikumu, kurš gan tika rediģēts un pārveidots par komisijas priekšlikumu.

"Ja ir saņemts līdzšinējā priekšsēdētāja vai priekšsēdētāja vietnieka iesniegums par atkāpšanos no amata un Saeima atbrīvo attiecīgās personas no amata līdz 2019.gada 1.augustam, tad līdzšinējam priekšsēdētājam un priekšsēdētāja vietniekam, beidzot pildīt amata pienākumus, izmaksā vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no viņa gada mēnešalgas. Kompensāciju izmaksā no Komisijas budžeta," teikts priekšlikumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu