Patents, tiesu procesi un citi pārbaudījumi jeb kā eiro ieguva simbolu, ko zina visā pasaulē? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Mūsu ikdiena jau vairākus gadus nav iedomājama bez eiro monētām un banknotēm. Latvijā ienācis 2014. gadā, citās Eiropas Savienības valstīs eiro ir apgrozībā jau vairāk nekā 17 gadus. Šajā laikā, tāpat kā arī citas valūtas, arī eiro ir piedzīvojis vērtības svārstības. Tomēr Eiropas vienotās valūtas vērtība un tās simbols € ir daudz nozīmīgāks nekā vienkāršs maksāšanas līdzeklis.

Kā raksta “BBC Capital”, ir grūti iedomāties vēl kādu valūtu pasaulē, kas būtu veidojusies ar tik lielām ambīcijām un politisko ideālismu. Pašlaik arī “Brexit” drāma, kā arī dažādi sasprindzinājumi liek apzināties to, cik liela nozīme ir Eiropas kopīgajām vērtībām.

Ņemot vērā, ka eiro kā valūta ir viena no jaunākajām pasaulē, tā “dzimšana” un attīstīšanās ir rūpīgi dokumentēta. Eiro – tas ir stāsts par neskaitāmām politiķu sanāksmēm, sarunām, līgumiem un vēl vairāk sanāksmēm, kā arī ar sarunām starp politiskajām aprindām un sabiedrību.

Eiropas vienotā valūta ir unikāls pētniecības objekts, kam pievērš uzmanību dažādu jomu speciālisti, piemēram, vēsturnieki. Tomēr viens no galvenajiem jautājumiem, kam pievērš uzmanību ekonomikas jomas pētnieki, ir tas,

kā eiro ieguva simbolu, ar kādu tas pazīstams visā pasaulē, - €.

Tiek vēstīts, ka eiro savu nosaukumu ieguva 1995. gadā Madridē. Beļģu skolotāja ieteikums nodēvēt valūtu par eiro guva lielāku atbalstu nekā citi varianti. Starp citu, Eiropas vienotās valūtas nosaukuma kandidātu vidū bija arī tāds nosaukums kā “dukāts”.

Svarīgs faktors valūtas nosaukuma izvēlē bija tas, vai tā nosaukums būs vienlīdz labskanīgs visās Eiropas Savienības oficiālajās valodās. Būtiski bija arī tas, lai valūta veidotos maksimāli vienveidīgi visā kontinentā.

Pretēji citu valūtu simboliem, kas veidojušies organiski vairāku gadu desmitu un pat gadsimtu ilgumā, eiro simbolu € izveidoja īpaši izveidota komiteja. Komiteja izstrādāja € simbolu, ņemot vērā trīs pamatnostādnes: tam ir jākļūst labi atpazīstamam ne tikai kā naudas, bet arī kā kontinentu simbolizējošam elementam; tam ir jābūt līdzīgam jau esošajiem valūtu simboliem, kā arī – tam jāizskatās estētiski labi un to vajadzētu viegli uzrakstīt ar roku.

Eiropas Komisijas darbinieki izskatīja vairāk nekā 30 dažādas € simbola variācijas. Pēc izvērtēšanas tika atlasīti desmit dažādi varianti, un tie tika nodoti arī sabiedrības vērtējumiem. Tā kā divi simbola dizaini bija guvuši līdzvērtīgu atbalstu, € simbola galīgā izvēle tika atstāta toreizējā Eiropas Komisijas prezidenta Žaka Santēra, kā arī ekonomikas un finanšu lietu eirokomisāra Īva Tibo de Silgī rokās.

Abu politiķu izvēle tika atklāta 1996. gada decembrī, un šo lēmumu atzinīgi vērtēja laikraksts “The European”, kas mūsdienās vairs nepastāv. Šajā laikrakstā bija lasāms teikums, ka “jaunās valūtas simbols ir precīzs un pārliecinošs, tieši tāpat kā postmoderns kliņģeris”.

Tomēr citur € simbols radīja nelielu neizpratni. Daudziem € simbols atgādināja C burtu, kas pārsvītrots ar divām svītrām, bet citi norādīja uz tā līdzību ar grieķu alfabēta burtu epsilon.

Atsaucoties uz Eiropas civilizācijas šūpuli, tas uzsvēra vēsturisko mantojumu un Eiropas turpinājumu. Tāpat tika ņemta vērā arī € simbola vizuālā līdzība ar E burtu, kas nozīmē Eiropu.

Tomēr šī klasiskā saikne gandrīz kļuva par ļoti ironisku – 2010. gadā finanšu krīze Grieķijā apdraudēja visas eirozonas stabilitāti. Taču tad ne viens vien norādīja uz divām paralēlajām līnijām € simbolā – eiro var dot zināmu stabilitāti arī grūtos laikos.

Interesanti, ka mūsdienās faktiski ir neiespējami atrast citus eiro simbolus, ar kuriem tika iepazīstināta sabiedrība pagājušā gadsimta pēdējās desmitgades laikā. Iespējams, ka kādas vēsturiskas liecības joprojām ir pieejamas Briseles naudas krātuvē, taču, meklējot informāciju internetā, rodas sajūta, ka € simbols jau kopš pašiem pirmsākumiem ir bijis tagadējā veidolā.

Tāpat ir daudz neskaidrību par to, kā notika konsultācijas ar sabiedrību. Tādēļ vēstures pētnieki uzdod jautājumu – cik daudz Eiropas Savienības pilsoņu tika aptaujāti? Kuru valstu pilsoņi viņi bija? Pašlaik arī īsti nav nekas zināms par € simbola autoriem, kuru darbs kļuva zināms visā pasaulē. Tiek pieļauts, ka tā dizainu radījuši četri cilvēki.

Tas, kas ir skaidri zināms un definēts, – tie simbola ģeometriskie parametri. Proporcijām jābūt precīzām, tāpat paredzēti arī priekšplāna un fona krāsu toņi.

Kad amatpersonas lēma par € simbola patentu, eiro kļuva par pirmo valūtu pasaulē, kuras simbols ir aizsargāts ar autortiesībām.

Jaunais simbols bija jāintegrē dažādās tipogrāfiskajās sistēmās, taču ar to radās problēmas. € simbols bija jāintegrē arī datoros esošajos fontos, tomēr pirmajos gados datora programmatūra vienkārši nesaprata € simbolu, tādēļ tā vietā bija jautājuma zīme. Taču, laikam ejot, programmētājiem izdevās panākt, ka valūtas simbols pieejams visos fontos, kā arī nolasāms dažādās tehnoloģiskajās platformās.

Jāatgādina, ka sākotnēji eiro tika ieviesta kā bezskaidras naudas valūta, kas tika izmantota elektroniskajos naudas pārvedumos, sākot ar 1999. gada 1. janvāri. Tomēr divus gadus vēlāk vairāk nekā 14 miljardi banknošu un 50 miljardi monētu sāka piepildīt 11 valstu iedzīvotāju maciņus. Tieši šajā laikā Eiropas Savienībai nācās saskarties ar jaunu izaicinājumu - € simbols tika kritizēts par pārlieku līdzību ar ASV elektronikas uzņēmuma “Commodore” logo.

Savukārt britu valūtas uzņēmums “Travelex” spēra soli tālāk – tas paziņoja, ka € līdzīgu simbolu tas savā komunikācijā ir izmantojis jau kopš 1989. gadā, līdz ar to Eiropas Komisija tika apsūdzēta preču zīmes piesavināšanās mēģinājumā. Tomēr “Travelex” neizdevās pierādīt savu vārdu patiesumu, un tiesā uzvarēja Eiropas Komisija, liekot britu uzņēmumam maksāt kompensāciju par tiesas izdevumiem.

Taču ar to viss nebeidzās. 2001. gada otrajā pusē Vācijā kāds veco ļaužu pansionāta iedzīvotājs Arturs Aizenmengers paziņoja, ka viņš ir cilvēks, kurš ap 1975. gadu izveidoja eiro simbolu. Tajā laikā viņš strādāja Eiropas Ekonomiskajā komitejā, un tieši viņš tiek uzskatīts par vienu no Eiropas Savienības karoga radīšanas uzraugiem, kā arī – viņš izstrādājis “CE” kvalitātes kontroles zīmi Eiropā radītajām precēm. Pēc viņa vārdiem, € netika radīts kā potenciāls valūtas simbols.

“Es tajā laikā nedomāju par eiro. Es radīju tādu kā Eiropas emblēmu, kas simbolizē Eiropas Savienību,” savu pozīciju Aizenmengers skaidroja britu izdevumam “The Guardian”.

Neraugoties uz to, kurš ir patiesais autors € simbolam, tas ļoti spilgti simbolizē ne tikai naudu, bet arī Eiropas Savienību un tās ideālus. Līdzās Eiropas Savienības karogam un himnai eiro ir ne tikai praktisks lietojums, bet arī morāla nozīme, kas simbolizē Eiropas projektu kopumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu