Piesārņojums naftas vadā "Družba": "Transņeftj" negrasās maksāt kompensācijas (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saistībā ar piesārņojumu naftas vadā “Družba” kompensācijas no Krievijas valsts naftas pārvadu infrastruktūras apkalpojošā uzņēmuma “Transņeftj” pieprasa vairāki ārvalstu uzņēmumi – gan Baltkrievijas Mozirskas Naftas pārstrādes rūpnīca, gan Polijas uzņēmums “Orlen”. Tomēr “Transņetfj”, vismaz pagaidām negrasās maksāt kompensācijas.

Krievijas naftas uzņēmuma “Rosņetfj” vadītājs Igors Sečins vēstulē vicepremjeram Dmitrijam Kozakam rakstījis, ka pagaidām vēl nevar runāt par iespējamu kompensāciju izmaksāšanu naftas vada “Družba” piesārņojuma dēļ cietušajām kompānijām.

Kā vēsta “Kommersant”, Sečins aicinājis Kozaku valsts līmenī risināt ar kompensācijām saistītos jautājumus. Vēstulē Sečins arī norādījis, ka naftas vada piesārņojuma dēļ lielākos zaudējumus cietuši Krievijas uzņēmumi.

Sečins maija beigās nosūtītajā vēstulē minējis, ka kompensācijas gaida ne tikai Krievijas uzņēmumi, bet arī ārvalstu kompānijas. Tā, piemēram, Mozirskas Naftas pārstrādes rūpnīca Baltkrievijā gaida 155 miljonus dolāru lielu kompensāciju, bet Polijas “Orlen” - kompensāciju vairāk nekā 500 tūkstošu dolāru apmērā. Kompensāciju pieprasījums nosūtīts “Transņeftj”, tomēr uzņēmums norādījis, ka nav gatavs izmaksāt kompensācijas.

Iepriekš vēstīts, ka naftas vadā “Družba” aprīlī bija nonākusi piesārņota nafta, kā dēļ tika apturētas naftas piegādes uz Eiropas valstīm.

Krievijas vicepremjera Dmitrija Kozaka pārstāvis izdevumam “Kommersant” norādīja, ka valdības līmenī netiek lemts par kompensāciju izmaksām, jo par to jālemj “Transņeftj” pārstāvjiem.

Tikmēr pašā “Transņeftj” paziņoja, ka uzņēmums nav saņēmis prasības kompensēt zaudējumus.

“Ir gūta savstarpēja sapratne, ka kompensāciju jautājums ir jāpaceļ tad, ja runa ir par nedēļām un mēnešiem, nevis par gadījumiem, ja naftas piegādes ir apturētas dažas dienas,” sacīja “Transņeftj” vadītāja padomnieks Igors Demins.

Aprīlī Baltkrievija paziņoja, ka tās naftas pārstrādes rūpnīcā no Krievijas naftas vada “Družba” nonākusi ar hlorīdu piesārņota nafta. Piesārņoto naftu saņēmušas arī rūpnīcas Ukrainā, Polijā un Vācijā. Par notikušo Krievijā sākta krimināllieta.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu