''Eurostat'': Latvijā maijā bijusi augstāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijā šogad maijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Gada inflācija Latvijā maijā bijusi 3,5%. Augstāka inflācija nekā Latvijā maijā bijusi Rumānijā (4,4%) un Ungārijā (4%). Pēc Latvijas seko Igaunija (3,1%), Bulgārija (2,9%). Slovākija (2,7%) un Lietuva (2,5%)

Maijā salīdzinājumā ar 2018.gada piekto mēnesi inflācija reģistrēta visās ES dalībvalstīs. Pēc Lietuvas straujākais patēriņa cenu kāpums gada laikā bijis Nīderlandē (2,3%), Luksemburgā un Polijā (abās valstīs 2,2%), Zviedrijā (2,1%), Austrijā, Beļģijā un Maltā (visās valstīs 1,7%), Slovēnijā (1,6%), Somijā un Vācijā (abās valstīs 1,3%), Francijā (1,1%), Horvātijā un Īrijā (abās valstīs 1%), Itālijā un Spānijā (abās valstīs 0,9%), Dānijā (0,7%), Grieķijā (0,6%), Portugālē (0,3%), un Kiprā (0,2%).

ES vidēji gada inflācija maijā bijusi 1,6%, bet eirozonā veidojusi 1,2%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - aprīli - patēriņa cenas maijā ES pieaugušas par 0,2%, bet eirozonā - par 0,1%

Latvijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas maijā pieaugušas par 0,6%, Igaunijā tās palielinājušās 0,4%, bet Lietuvā pieaugušas par 0,3%. Visaugstākā mēneša inflācija bijusi Čehijā un Ungārijā - abās valstīs tā veidojusi 0,7%.Mēneša deflācija reģistrēta Grieķijā (-0,4%), Somijā (-0,2%), Nīderlandē (-0,3%) un Īrijā (-0,1%).

Dati par patēriņa cenu izmaiņām maijā Lielbritānijā nav pieejami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu