Sapnis par bagātību, jahtu remonts un 1,4 tonnas kokaīna: igauņu kapteiņa piedzīvojumi

Foto: Кадр из видео.
CopyLinkedIn Draugiem X

Radinieki uzskatīja, ka Igaunijas pilsonis Rihards Musts ārvalstīs nodarbojas ar laivu un jahtu remontēšanu. Patiesībā gan izrādījās, ka viņš dzīvojis slepenu starptautiska narkotiku kontrabandista dzīvi un izmantojis pseidonīmu Eduardo Hoseliss. Par kapteini Mustu, kas šobrīd par narkotiku kontrabandu izcieš 30 gadu cietumsodu, stāsta Igaunijas medijs “Postimees”.

Kā ziņots, Lielbritānijas tiesa šopavasar piesprieda cietumsodus pieciem cilvēkiem, kas atzīti par vainīgiem kokaīna kontrabandas mēģinājumā.

Par vainīgiem tika atzīti Igaunijas pilsonis Rihards Musts, Latvijas pilsonis Voldemārs Gailis, Lielbritānijas pilsoņi Naidžels Klārks un Dīns Voterss, kā arī Nīderlandes pilsonis Raimonds Deikstra.

Lielbritānijas robežsargi Īrijas dienvidu piekrastes tuvumā pagājušā gada augustā uz katamarāna “Nomand” atrada 1,4 tonnas kokaīna.

Musts bija katamarāna kapteinis.

Kad pirmie Lielbritānijas policijas darbinieki katamarāna aizturēšanas brīdī bija uzkāpuši uz “Nomand” klāja, Musts jau bija paspējis iemest savu satelīttelefonu jūrā.

Tā viņš arī stāvēja – gara auguma un ar bārdu apaudzis – un bez mazākajiem iebildumiem ļāva policistiem sevi pārmeklēt.

“Es esmu kapteinis,” viņš teica.

Uz katamarāna tika atrasti simtiem paciņu ar baltu pulveri, bet uz klāja kopā ar Mustu bija divi viņa gados jaunākie palīgi Gailis un Deikstra.

Šī bija viena no lielākajām kokaīna kravām Lielbritānijas vēsturē. Šīs kravas transportēšana tika rūpīgi plānota, tomēr, pateicoties tiesībsargājošo iestāžu darbam, noziedznieki tika aizturēti.

2018.gada augustā daudzus pasaules medijus pāršalkusī ziņa par igauņa vadītu “kokaīna jahtu” pie Lielbritānijas krastiem lielu daļu Igaunijas sabiedrības atstāja vienaldzīgu.

49 gadus vecais Rihards Musts jau daudzus gadus dzīvoja ārzemēs. Viņš nodarbojās ar jahtu remontu, galvenokārt Spānijā, bet Igaunijā viesojās vien retu reizi.

Augumā garais un sportiskais Musts nekad nav bijis tipisks vidējais igaunis.

Jau skolēna vecumā Musts sapņoja aizbraukt no Igaunijas.

Pagājušā gada astoņdesmito gadu beigās Musts, būdams lielisks peldētājs, plānoja aizbēgt no Padomju Savienības uz Somiju, pārpeldot Somu līci. Tomēr plāns izgāzās un Musts tika aizturēts.

Savukārt pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas, kad robežas atvērās, Musts sāka meklēt iespējas īstenot savu otro sapni – kļūt bagātam.

Viņš nodarbojās ar dažādiem biznesiem, kas jau tolaik bija ja ne pavisam “melni”, tad “pelēki” jau nu noteikti.

Kuģa kapteiņa statuss Mustam ir kopš deviņdesmitajiem gadiem.

Pēc kapteiņa karjeras sākšanas Musts uz daudziem gadiem pazuda no savas ģimenes redzesloka.

Klusēšana beidzās brīdī, kad Musta māte un brālis no viņa saņēma biļetes ceļojumiem uz siltajām zemēm. Ģimenes locekļi to uzskatīja par pierādījumu, ka Mustam iet ļoti labi.

“Jā, viņa tā saucamā karjera man kļuva par pilnīgu pārsteigumu. Pēc pēdējiem notikumiem es saprotu, ka par viņu pilnīgi neko nezināju,” par viņu viens no Musta radiniekiem stāsta tagad.

Uz Musta katamarāna pagājušā gada augustā tika atrastas 1,4 tonnas augstākās kvalitātes kokaīna.

Šāda kokaīna daudzuma vērtība mazumtirdzniecībā melnajā tirgū veido aptuveni 125 miljonus eiro.

Ja transportēšanas operācija būtu veiksmīga, pats Musts būtu nopelnījis 750 000 eiro.

Mistiskais kolumbietis

Tiesā Musts atzina savu vainu kokaīna pārvadāšanā, bet ne kokaīna kontrabandā uz Lielbritāniju.

Viņš uzsvēra, ka galvenais vērtīgās kravas transportēšanas arhitekts bijis kāds kolumbietis vārdā Huans Antonio Balviss, ar kuru Musts iepazinās pirms 15 gadiem Nīderlandē.

Kravas pārvadāšanai nepieciešamo 20 metrus garo katamarānu Musts nopirka Spānijā 2017. gadā par 500 000 eiro. Katamarāna iegādi esot finansējis minētais kolumbietis.

Katamarāns “Nomand” tika reģistrēts uz Lielbritānijas pilsoņa Naidžela Klārka vārda.

Musts tiesā uzsvēra, ka viņa līdzdalībnieki neko neesot zinājuši par kokaīna kontrabandu, un arī pārējie aizturētie pieturējās pie līdzīgas pozīcijas.

Tomēr izmeklēšanā secināts, ka visi lietā iesaistītie ļoti labi apzinājušies, kur iesaistījušies, un savu lomu tajā.

Musts, Gailis un Dikstra tika aizturēti uz katamarāna, bet Klārks un Voterss – Lielbritānijā.

Abi briti gatavojās sagaidīt “kokaīna jahtu” ierodamies Lielbritānijas ūdeņos.

Naksnīgā tikšanās Atlantijas okeānā

Kokaīna kravu “Nomand” gaidīja no Atlantijas okeāna. Tikšanās ar piegādātājiem notika naktī – Surinamas teritoriālajos ūdeņos.

Kā uzskata izmeklētāji, kokaīna kontrabandas plāna īstenošanu Musts, Klārks un Voterss sāka jau 2017.gadā Spānijā, kur viņi kopīgi remontējuši laivas.

Katram no viņiem iepriekš bija jau vismaz viena sodāmība saistībā ar narkotikām, un tieši tāpēc spāniski runājošais Musts izmantoja pseidonīmu - Eduardo Hoseliss.

Ideja par kokaīna transportēšanu no Surinamas uz Lielbritāniju viņiem varētu būt radusies ātrāk.

2017.gadā Klārks vairākas dienas pavadījis Venecuēlā, kas ir galvenā kokaīna piegādātāja caur Surinamas teritoriju.

Kokaīns uz katamarāna "Nomad".
Kokaīns uz katamarāna "Nomad". Foto: Lielbritānijas policija

Kokaīns no Surinamas pārpludina Eiropu

Surinama – bijusī Nīderlandes kolonija – ar aptuveni 600 000 iedzīvotāju ir galvenais tranzīta mezgls Dienvidamerikas kokaīna transportam uz Eiropu.

Kolumbijas un Venecuēlas narkokarteļi veiksmīgi izmanto apstākli, ka mazajai valstij trūkst resursu savu robežu apsargāšanai.

Saskaņā ar dažām aplēsēm, 60% kokaīna Eiropas tirgū nokļūst tieši caur Surinamu.

Nīderlandē ir liela surinamiešu diaspora, tāpēc par kokaīna transportētājiem bieži kļūst arī Nīderlandes iedzīvotāji, kas tādējādi cenšas kļūt bagāti.

Katamarāns "Nomad" tika pārtverts pie Īrijas krastiem Lielbritānijas Nacionālās noziedzības apkarošanas pārvaldes (NCA) operācijā.

Kapteiņa Musta komanda ar vērtīgo kravu tika aizturēta trīs dienas pirms viņu plānotās ierašanās Lielbritānijā.

Operācija tika rīkota pēc iepriekšējas izmeklēšanas, balstoties uz darbu, ko paveicis Lisabonā bāzētais Jūrniecības Analīžu un operāciju centrs - starptautiska narkotiku tirdzniecības apkarošanas aģentūra, ko izveidojušas vairākas Eiropas Savienības valstis.

Kapteinis Musts jūrā tagad nedosies ilgu laiku - viņam par kokaīna kontrabandas mēģinājumu tika piespriests 30 gadu cietumsods.

Savukārt 21 gadu vecajam Gailim tika piespriests 16 gadu cietumsods, 64 gadus vecajam Klārkam un 59 gadus vecajam Votersam – 28 gadu cietumsods, bet 27 gadus vecajam Deikstram – 18 gadu cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu