Nopirkt kafiju vai norēķināties sabiedriskajā transportā, izmantojot "Facebook", - cik reāla ir šāda iespēja? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Sociālais tīkls “Facebook” paziņojis, ka jau nākamajā gadā tiks laista klajā jauna digitālā valūta “Libra”. “Facebook” pārstāvji norādījuši, ka tagad sociālajā tīklā un ar to saistītajās lietotnēs, piemēram, “WhatsApp”, būs iespējams veikt maksājumus ar jauno valūtu. Britu raidorganizācija BBC plašāk iezīmējusi “Facebook” plānus, kā tiek plānots izmantot jauno kriptovalūtu “Libra”.

Tiek norādīts, ka tādi uzņēmumi kā “Uber” un “Visa” nākotnē arī varētu pieņemt maksājumus, kas veikti sociālā tīkla valūtā. Tomēr pastāv bažas, kā tiks aizsargāti lietotāju dati, kā arī viņu nauda. Pašlaik analītiķi norāda, ka valūtai ir potenciāli liela ievainojamība.

Lai atspēkotu šos apgalvojumus, “Facebook” vadība pauž, ka jaunā valūta “Libra” darbosies neatkarīgi un balstīsies uz reāliem aktīviem. Sociālā tīkla vadība paziņojusi, ka “veikt maksājumus ar kritptovalūtu būs tikpat vienkārši, kā nosūtīt īsziņu”.

“Facebook” solis ir viens no kārtējiem tehnoloģiju gigantu mēģinājumiem ielauzties maksājumu sektorā. Līdz šim to ir izdarījuši “Google Pay”, “Apple Pay” un “Samsung Pay”. Tiesa, šie trīs servisi darbojas ar dažādām “cietajām” valūtām, nevis ar kriptovalūtu.

Kas mainīsies “Facebook” lietotājiem?

Atsaucoties uz “Facebook”, jau no nākamā gada sākuma ikvienam lietotājam būs iespēja iegādāties “Libras” visās sociālā tīkla platformās. Tāpat lietotājiem būs pieejams arī “digitāls maciņš” - “Calibra”, kurā būs iespējams uzglabāt un uzkrāt kriptovalūtu.

Foto: AFP / Scanpix

“Jūs varēsiet sūtīt savas “Libras” citiem lietotājiem. Tas būs tieši tik vienkārši un ātri, it kā jūs sūtītu vienkāršu teksta ziņu. Pašlaik mēs ceram piedāvāt dažādus jaunus servisus gan parastajiem lietotājiem, gan uzņēmumiem. Šo servisu vidū būtu iespēja apmaksāt dažādus rēķinus vai arī iegādāties kafiju vietējā kafejnīcā. Ceram, ka kādreiz ar “Librām” varēs norēķināties sabiedriskajā transportā, vien uzrādot īpaši izveidotu kodu savā tālrunī, tādējādi atvieglojot “Facebook” lietotāju dzīvi, jo nebūs nepieciešams ņemt līdzi skaidru naudu,” skaidrots “Facebook” ziņojumā.

Tomēr jāatceras, ka transakcijas gluži nebūs bezmaksas pakalpojums – sagaidāms, ka par katru maksājumu būs jāmaksā komisijas maksa, kas gan “būšot pietuvināta nullei”.

Ir skaidrs, ka “Facebook” ambīcijas ir sasniegušas vēl nepieredzētu līmeni – daudzi uzskata, ka “Libras” projekts ir pielīdzinājums mēģinājumam radīt jaunu globālo valūtu.

“Facebook” kriptovalūta nav uzskatāma “par nelielu blakusprojektu”, jo pie tā tiek strādāts jau ilgāku laiku. Tagad neliela daļa “Facebook” darbinieku ķersies pie valūtas sistēmas testēšanas, lai saprastu, kā “idejas uz papīra darbojas dzīvē”.

Kriptovalūtas “Libra” projekts faktiski ir kļuvis par ļoti nozīmīgu faktoru, kas varētu izšķirt, kāda varētu izskatīties sociālā tīkla un naudas kā maksāšanas līdzekļa nākotne. “Facebook” ambīcijas paredz nākotnē sadarboties arī ar tādiem uzņēmumiem kā “PayPal”, “Visa”, kā arī ar “Uber”, “Lyft” un citiem lieliem uzņēmumiem.

Kas pieņems “Libru”?

“Facebook” uzsvēra, ka “Libru” vadīs neatkarīgu uzņēmumu un labdarības organizāciju grupa, kuru vidū būs arī “Facebook”. Valūtas pārvaldītājus apvienos vienā grupā, ko sauks par “Libra Association”.

Tas nozīmē, ka grupas ietvaros maksājumi ar “Libra” varētu būt pieejami tādās maksājumu firmās kā “Mastercard” un “Paypal”. Jauno valūtu varētu atbalstīt tādi digitālie servisi kā “Spotify”, “eBay” un “Uber”, telekomunikāciju uzņēmums “Vodafone”, kā arī mikrofinansēšanas uzņēmums “Women’s World Banking”.

“Facebook” paziņoja, ka “Libra” nākotnē varētu pilnvērtīgi iesaistīties arī globālajā valūtu tirgū.

Tomēr, ņemot vērā iepriekš minēto, joprojām pastāv daudz jautājumu par “Libra”. Un svarīgākais no tiem ir – kāpēc?

Kāpēc “Facebook” ir nepieciešama “Libra”?

“Facebook” pauž, ka “Libras” galvenā mērķauditorija ir 1,7 miljardi pieaugušo sociālā tīkla lietotāju visā pasaulē, kuriem pašiem nav sava bankas konta. Sociālais tīkls uzskata, ka cilvēku nebūšana par banku klientiem, it īpaši jaunattīstības valstīs, rada būtiskas problēmas viņu dzīvē.

Tomēr, lai arī “Facebook” apgalvo, ka jaunā valūta būs globāla, ir jāņem vērā, ka visiem servisiem un lietotnēm būs jāpielāgo saderība darbam ar “Libra”, tāpat jāņem vērā arī valstu nacionālā likumdošana un regulas.

Piemēram, ASV “Libra” ir saņēmusi “zaļo gaismu”, lai sāktu darbību. Pašlaik nav skaidrs, vai jaunā valūta nonāks līdz Indijai, kas pašlaik ir ievērojami ierobežojusi digitālo valūtu darbības lauku.

Maijā veikts pētījums liecina, ka 2020. gada sākumā vien 12 finanšu tirgi būs gatavi uzņemt “Libru”.

Par ko ir bažas?

“Facebook” ir bijušas neskaitāmas sarunas ar ASV politiķiem, kuri uzdevuši jautājumus par to, kā valūta strādās, kādu aizsardzību tā piedāvās gan finansiālajā, gan datu aizsardzības jomā.

Citas virtuālās valūtas, kā “Bitcoin”, pēdējo gadu laikā piedzīvojušas smagas vērtības svārstības, tāpat tās izmantotas krimināli iegūtu līdzekļu atmazgāšanā.

Šādi jautājumi ir īpaši aktuāli, ņemot vērā pērn izskanējušos skandālus saistībā ar “Facebook” nespēju nodrošināt pietiekamu lietotāju datu aizsardzību.

“Facebook” vadība ir solījusi novērst jebkādas vērtības svārstības, it īpaši, ienākot valūtu tirgū, līdzās labi zināmām valūtām, kā sterliņu mārciņai, dolāram, eiro un Japānas jenai. Tāpat solīts, ka “Calibra” un maksājumi ar jauno valūtu būs ļoti stingri aizsargāti, tādēļ lietotājiem par to nebūšot jāuztraucas.

Tiek norādīts, ka digitālajam maciņam “Calibra” būs tādi paši verifikācijas un pretkrāpšanas procesi, kādus parasti izmanto bankas.

Deja vu?

Šī nav pirmā reize, kad “Facebook” ir paziņojusi par vēlmi ienākt digitālo valūtu tirgū. Pirms desmit gadiem tika izveidoti “Facebook Credits” - virtuāla valūta, kas ļāva cilvēkiem iegādāties dažādas funkcijas lietotnēs, kā arī sociālajā tīklā.

Tomēr pēc nepilnu divu gadu darbības šis projekts tika izbeigts, jo neguva lielu atsaucību.

Lielākais pārbaudījums “Facebook” ir tas, vai cilvēki pēc lielā datu aizsardzības skandāla spēs pietiekami uzticēties sociālajam tīklam, lai varētu tajā iemaksāt savu naudu.

Lai vairotu uzticību, “Facebook” sadarbojas ar valstu valdībām, centrālajām bankām un regulatoriem, to vidū ar ASV Valsts kasi un Anglijas banku.

Iepriekš vēstīts, ka sociālo mediju kompānija "Facebook" otrdien paziņoja, ka plāno izveidot jaunu kriptovalūtu, kurai dots nosaukums "Libra".

Līdzīgi kā "Bitcoin", "Facebook" izveidotās valūtas pamatā būs blokķēdes tehnoloģija, bet plānots to pasargāt no cenu svārstībām.

"Facebook" nebūs piekļuves datiem par transakcijām ar šo kriptovalūtu, norādīja "Libra" projekta menedžeris Deivids Markuss.

Sākotnēji jauno kriptovalūtu plānots izmantot, lai veiktu pārskaitījumus starp dažādām valūtām, bet ilgtermiņā plānots padarīt "Libra" par pilnvērtīgu maksāšanas līdzekli, sacīja Markuss.

Lai sasniegtu šo mērķi, "Facebook" izveidojis apvienību "Libra Association", kas bāzēta Ženēvā, Šveicē. Aliansē patlaban ietilpst 28 dalībnieki, tostarp lielākie maksājumu tīkli "Visa", "MasterCard" un "Paypal", kas var sekmēt "Libra" integrēšanu maksājumu sistēmās.

Markuss prognozēja, ka nākamo desmit gadu laikā attīstītajās valstīs algas tiks izmaksātas un nodokļi maksāti šo valstu suverēnajās valūtās, taču valstīs, kur ir augsta inflācija un nav piekļuves finanšu pakalpojumiem, situācija var attīstīties krasi atšķirīgi un par risinājumu var kļūt tādas kriptovalūtas kā "Libra".

Viens no lielākajiem izņēmumiem ir Ķīna, kur "Libra" nebūs pieejama.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu