Uzvaras pieminekļa nojaukšana: Gapoņenko un BB melo (104)

Evita Puriņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Gapoņenko Facebook raksta: “Ir pienācis patiesības brīdis. Saeima ir nolēmusi nojaukt krievu svētnīcu, piešķirot uzvaru Lielajā Tēvijas karā Eiropas nacionālsociālismam. Senču atmiņa ir zaudēta, krievi pazemoti.”
Aleksandrs Gapoņenko Facebook raksta: “Ir pienācis patiesības brīdis. Saeima ir nolēmusi nojaukt krievu svētnīcu, piešķirot uzvaru Lielajā Tēvijas karā Eiropas nacionālsociālismam. Senču atmiņa ir zaudēta, krievi pazemoti.” Foto: Re:baltica

Meli – apgalvojums neatbilst patiesībai, nav pierādāms, tā autors melo.

Krievu valodā rakstošais portāls BB (agrāk – Vesti) ziņoja, ka Saeima 13.jūnijā nobalsoja par tā Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, lai gan šāda balsojuma nav bijis. Ar ziņu Facebook dalījās prokremliskais aktīvists Aleksandrs Gapoņenko, komentējot: “Saeima nolēmusi nojaukt krievu svētnīcu, piešķirot Lielā Tēvijas kara uzvaru Eiropas nacionālsociālismam”. Šo Gapoņenko ierakstu sociālajā tīklā izplatīja vēl vairāki simti cilvēku.

13.jūnija balsojums Saeimā bija par pieminekļa demontāžas idejas tālāku virzīšanu. Aprīlī Saeimā tika iesniegta Uģa Poļa platformā manabalss.lv ierosinātā iniciatīva, kuru bija parakstījuši vairāk nekā 10 000 pilsoņu. Šis slieksnis dod tiesības ieceri iesniegt parlamentā, kam jāizlemj, ko ar to darīt tālāk.

Iniciatīvu jeb kolektīvo iesniegumu vispirms izskatīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija un nolēma aicināt Saeimu nodot tālākai vērtēšanai Ārlietu un Izglītības komisijās. Balsojums, kuru BB un Gapoņenko pasniedza kā lēmumu par pieminekļa nojaukšanu, paredz nodot šo iesniegumu tālākai izskatīšanai abās minētajās Saeimas komisijās.

Foto: Re:baltica

Gapoņenko uz jautājumu, kāpēc izplata patiesībai neatbilstošu informāciju, sacīja, ka tikai pārpublicējis portāla ziņu: “Es biju pārliecināts, ka Saeima nobalsoja par nojaukšanu.” Tas, ka balsojums patiesībā nozīmē kaut ko pavisam citu, viņam esot pirmā dzirdēšana. Par to gan var šaubīties, jo neilgi pēc Gapoņenko ieraksta viens no Facebook lietotājiem norāda, ka šāda lēmuma “pagaidām nav” un jautā “kāpēc mānīt tautu?”. Jāpiebilst, ka Gapoņenko jau ir ticis apsūdzēts par nacionālā naida kurināšanu Facebook ierakstos.

Portāls BB, kura iepriekšējais nosaukums ir Vesti, sākotnējo ziņu “Saeima nobalsojusi par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu” vēlāk laboja, mainot virsrakstu uz “Saeima atbalstījusi Uzvaras pieminekļa nojaukšanu”. Ziņas tekstā notikušais atstāstīts dažādi – gan, ka deputāti nobalsojuši par idejas tālāku virzīšanu, gan, ka viņi atbalstījuši nojaukšanas ideju. Tāpat teikts, ka iniciatīva nodota Saeimas komisijai “attiecīga likumprojekta izstrādei”, kas neatbilst patiesībai, jo šāda formulējuma lēmuma tekstā nav. Dažas dienas vēlāk portāls BB publicēja rakstu “Pieminekli atbrīvotājiem atstājuši mierā. Pagaidām līdz rudenim”. Ziņas autors ir Saskaņas Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs, kurš deputāta amatu mēdz apvienot ar žurnālista darbu.

Secinājums: Saeimā nav bijis balsojuma par Uzvaras pieminekļa demontāžu. Ir balsots par iedzīvotāju iesnieguma nodošanu izskatīšanai divām Saeimas komisijām. Konkurējošu ideju, kas paredz pieminekļa aizsardzību, Saeimas vairākums noraidīja un to komisijās tātad neizskatīs. Gapoņenko un BB melo.

                                  FAKTI:

  • ​-Par Uģa Poļa iniciatīvas nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās nobalsoja 45 JKP, KPV.LV, ZZS, NA un JV deputāti, pret – 30 “Saskaņas”, AP/Par! un divas pie frakcijām nepiederošas deputātes, bet nebalsoja septiņi.
  • -Gandrīz vienlaikus ar Poļa iniciatīvu Saeimā tika iesniegta arī Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas iniciatīva, kas paredzēja aizsardzību Uzvaras un citiem pieminekļiem, kas veltīti cīnītājiem pret nacismu. Platformā “Mana balss” tā savāca vairāk nekā 23 tūkstošus balsu. Saeimas Mandātu komisija to noraidīja.
  • Ārlietu ministrija (ĀM) vairākkārt norādījusi, ka Uzvaras pieminekli aizsargā ar Krieviju 1994.gadā noslēgtā vienošanās par Latvijā dzīvojošo Krievijas militārpersonu un viņu ģimeņu sociālo aizsardzību. Tās piektajā sadaļā teikts: “Saskaņā ar starptautisko praksi Latvijas Puse nodrošina memoriālo būvju un karavīru masu apbedījuma vietu sakopšanu, labiekārtošanu un saglabāšanu LR teritorijā.” Nacionālā apvienība, kas aizstāv pieminekļa nojaukšanu, uzskata, ka tas nav uzskatāms par memoriālo būvi.
  • Saeima 2016.gadā noraidīja līdzīgu “Mana balss” iniciatīvu par pieminekļa nojaukšanu. Toreiz gan tā tika noraidīta uzreiz pēc sākotnējās izvērtēšanas Mandātu komisijā, nevirzot tālākai skatīšanai citās Saeimas komisijās.
  • Kopš 2012.gada Saeimā nonākuši 47 kolektīvie iesniegumi, no tiem tikai dažos gadījumos prasītais ticis iestrādāts normatīvajos aktos, liecina Saeimas Mandātu komisijas apkopojums.

Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija.

Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai(apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk meli (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un meli (apgalvojums neatbilst patiesībai, nav pierādāms, tā autors melo). 

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu