Šogad trīs reizes palielinājies BITES antivīrusa fiksēto drošības risku skaits

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete ar viedtālruni
Sieviete ar viedtālruni Foto: Pixabay

Šogad pirmo četru mēnešu laikā antivīrusa, kas darbojas mobilo sakaru operatora BITE tīklā, reģistrēto drošības risku skaits ir palielinājies trīs reizes, salīdzinot ar identisku periodu pērn. Kopumā tas šajā laikā reģistrējis vairāk nekā 65 miljonus drošības risku. Savukārt reklāmas internetā un dažādās mobilajās aplikācijās ir kļuvušas par platformām, kur strauji palielinās kiberdrošības risku skaits.

Palielinoties tehnoloģiju nozīmei cilvēku ikdienā, arī kibernoziedznieki aktīvi meklē arvien jaunus veidus, kā paveikt dažādus noziegumus interneta vidē, piemēram, iegūt pieejas internetbankai, izspiest naudu, nozagt sensitīvu informāciju un datus u.tml. Pasaules Ekonomikas foruma (World Economic Forum) mājas lapā publicētā informācija par kibernoziegumu tendencēm 2019. gadā liecina, ka aptuveni 60% krāpšanās gadījumu tiešsaistē notiek mobilajās ierīcēs, turklāt vairums jeb 80%, izmantojot mobilās aplikācijas.

Līdzīgas tendences novēro arī mobilo sakaru operators BITE, un pērn antivīruss, kas darbojas operatora tīklā, mobilajos telefonos un planšetdatoros fiksējis vidēji 7,5 miljonus drošības risku mēnesī, savukārt šogad – vidēji 16 miljonus drošības risku mēnesī, kas ir divas reizes vairāk.

Kā ziņo starptautiskā nevalstiskā organizācija Interneta drošības centrs (Center for Internet Security, Inc.), starp šogad izplatītākajiem riskiem, kas skar arī mobilās ierīces, ir, piemēram, ar vīrusiem “inficēti” faili, kas tiek nosūtīti e-pastos vai ar saziņas mobilo aplikāciju palīdzību (“WhatsApp”, “Messenger” u.c.), jeb kaitnieciskās programmatūras. Tāpat bieži izplatīti ir pikšķerēšanas gadījumi, kad ierīces lietotājs saņem aizdomīgus datu un informācijas pieprasījumus, piemēram, aicinājumu nosūtīt savas kredītkartes numuru vai internetbankas lietotājvārdu un paroli. Aizvien populāri ir arī kibernoziedznieku mēģinājumi uzlauzt ierīces, bez atļaujas iegūstot piekļuvi sistēmai vai atšifrējot tās paroli.

Papildus tam BITĒ norāda, ka kibernoziedznieki ne tikai “pilnveido” vīrusu, kaitniecisko programmatūru un citu savas darbības rīku tehnoloģiskos aspektus, bet arī seko līdzi dažādiem iedzīvotāju dzīvesveida paradumiem, ko viņi tālāk izmanto noziedzīgu darbību realizēšanai. Piemēram, tā tiek izmantota sabiedrībā plaši izplatīta tendence arvien vairāk iepirkties internetā un mobilajās aplikācijās, kas veicina kibernoziegumu attīstību šajās platformās.

Sakaru operatora antivīruss ir izstrādāts un tiek nodrošināts sadarbībā vienu no pasaules vadošajiem informācijas tehnoloģiju drošības uzņēmumiem “Fortinet”. Jaunākajā šīs kompānijas IT drošības risku apskatā norādīts, ka reklāmas internetā un dažādās mobilajās aplikācijās ir kļuvušas par platformām, kur strauji palielinās kiberdrošības risku skaits. Tas novērojams gan Eiropā, gan citviet pasaulē. Būtisku impulsu dažādu drošības risku skaita pieaugumam tiešsaistes reklāmās devusi kaitniecisko programmatūru spēja “inficēt” mobilās aplikācijas, kas pieejamas arī oficiālajos to veikalos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu