Dodies ar bērnu kosmosā jeb es tevi mīlu līdz Mēnesim un atpakaļ

Egoiste iesaka!
Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET, publicitātes

Ceļot kosmosā jau kopš seniem laikiem ir bijis cilvēku sapnis - uzzināt, kas atrodas Visumā, izkāpt uz Mēness, redzēt Sauli pēc iespējas tuvāk, saprast kā krīt zvaigznes... Tagad šajā visā ir iespēja ielūkoties pa mazu durvju šķirbiņu, turklāt uzzināt arī par nozīmīgākajiem izpētes lidojumiem un kosmonautu sadzīvi. Mēs tur pabijām un mums patika - lasi un uzzini, kur!

Baltijas vērienīgākajā zinātnes centrā “Ahhaa” nule kā atklāta jauna, unikāla izstāde - ekspozīcija “Ahhaa, skrējiens kosmosā". Protams, būtu grēks, to zinot, nekāpt autobusā, lai dotos uz Igaunijas pilsētu Tartu un to novērtētu.

Šoreiz vērtēšanas komisijā bija divi pirmklasnieki - Hugo, kuram kosmosa tēma ir viena no iemīļotākajām un viņš pat zina kā sauc pirmo šimpanzi, kas devās kosmosā un Ģertrūde Roze, kura mīl debesīs skaitīt zvaigznes tāpat kā tās redzēt uz savas jaunās kleitas. 

Foto: TVNET

Par izstādi "Skrējiens Kosmosā" 

Apmeklētāji ekspozīcijā var izzināt vēsturisko milžu cīņu starp ASV un Padomju Savienību par pirmo lidojumu orbītā un ceļojumu uz Mēnesi, kā arī atklāt, kuras valstis gatavojas tuvākiem vai tālākiem lidojumiem kosmosā. Izstādes apmeklētāji var arī ielūkoties nākotnē – vai cilvēks drīzumā spers pirmos soļus uz Marsa un kad varēsim doties jaunu galaktiku atklāšanā.

Foto: publicitātes

Izstādes “Ahhaa, skrējiens kosmosā!” eksponātu vidū ir mākslīgais pavadonis “Sputnik”, kas vēl 1990. gadā lidoja Zemes orbītā,

kosmonautu skafandru prototipi – Nīla Ārmstronga un Baza Oldrina “Apollo 11” misijas tērpi,

mūsdienu ASV kosmonautu un nākotnes Marsa un Mēness misiju kostīmi, kā arī kosmonautu ēdiena paciņas, tostarp “Mēness zupas” konservi, zeķes un pildspalvas, kas paredzētas darbam kosmosā, virsmas paraugi, kas ievākti Mēness misijas laikā, teleskopi un dažādas mērierīces no pašiem kosmosa apguves pirmsākumiem līdz pat mūsdienām.

To vidū ir arī fotoaparāts, ar kuru uzņemti attēli uz Mēness.

Foto: publicitātes

“Ahhaa, skrējiens kosmosā!“ gaidīs apmeklētājus katru dienu līdz pat 2019. gada 3. novembrim. 

Foto: TVNET

Kas mums patika visvairāk: 

Ceļojums kosmosā, vērojot 10 miljonu zvaigžņu virs galvas planetārija seansā;

Foto: TVNET

Īstais “Sputnik” mākslīgais pavadonis, kas atgādina lielu bumbu ar milzu aci. Tomēr saprotot, ka tas ir lidojis Zemes orbītā - visu cieņu!

Foto: TVNET
Foto: TVNET

Svari, uz kuriem vari redzēt savu svaru uz dažādām planētām;

Foto: TVNET

Apģērbties kosmonauta tērpos un nobildēties pie raķetes uz Mēness;

Foto: TVNET

Kosmonautu skafandra prototipi;

Foto: publicitātes
Foto: publicitātes
Foto: TVNET

Kosmonautu smieklīgās ēdienu un dzērienu tūbiņas;

Foto: TVNET
Foto: TVNET

Mēness virsmas paraugs;

Foto: publicitātes

Ģertrūde Roze: "Man ļoti patika ceļojums planetārijā, kur varēja plūkot visas Saules sistēmas planētas un arī vēl visu ko citu. Brīžam likās, ka reibst galva, bet, kad aizver acis, tas pāriet. Kosmosa izstādē bija jautri fočēties kosmonauta tērpos.Smieklīgi ir kosmonauta ēdieni - viss zobu pastas tūbiņās. Pat kafija! Man žēl tos dzīvnieciņus, kurus vienus pašus sūtīja projām - to nevajadzēja darīt."

Hugo: "Man patīk kosmoss un viss par kosmosu. Patika tā lielā bumba, kas lidoja pa īstam kosmosā (red. Sputniks). Kosmonauta tērpi bija kā pa īstam - milzīgi un nedaudz bailīgi. Uzzināju, cik es sveru uz Marsu un Jupiteru, bet es aizmirsu, cik tas bija. Bet bija daudz un maz. Raķetes makets bija foršs un redzēju šimpanzi Albertu, kurš devās kosmosā.Man patika šī izstāde - bija jautri!"

“AHHAA” zinātnes centrs aicina iepazīt zinātni un atklāt dabas noslēpumus, izmēģinot vairāk nekā 170 aptaustāmu un darbināmu eksponātu centra pastāvīgajā izstādē, apgūt dabas likumus zinātnes teātrī, savām rokām izmēģināt zinātniskus eksperimentus radošajās darbnīcās un vērot 10 miljonu zvaigžņu virs galvas planetārija seansā.

Informācijai no 1. jūlija cenas nedaudz palielinās:

  • Pieaugušā biļete - 15 € 
  • Ģimenes biļete (iekļauj vienu vai divus pieaugušos un visus šīs ģimenes nepilngadīgos bērnus) - 35 € 
  • Skolēnu, studentu un senioru (vecumā virs 65 gadiem) biļete - 11 € 
  • Pirmsskolas vecuma bērni zinātnes centru var apmeklēt bez maksas, bet tikai kopā ar personu, kas ir vismaz 16 gadu veca.

Tartu ir aptuveni 250 km no Rīgas un braucot ar auto brauciens ilgst aptuveni 3 stundas un 30 minūtes, bet ņemot vērā, ka pa ceļam būtu nepieciešams kāda pietura, tad brauciens vidēji ilgst 4 stundas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu