Ārā no dārza jeb kā neļaut kaimiņu kaķim klejot pa dobēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nekas nav nepatīkamāks par brīdi, kad aptver, kādu postažu dārzā ir nodarījis kaimiņa negantais runcis. Pat īstiem kaķu mīļiem un dzīvnieku aizstāvjiem kaķu necienīgā attieksme pret rūpīgi ieguldīto darbu dārzā var novest līdz "baltām pelītēm". Lūk, padomi, kā noturēt kaķa vēlmi klaiņot dārzā. 

Lai arī cik ļoti mīlam kaķus un arī citus dzīvniekus, ieraugot izraktās lauvmutītes, brūnās "dāvanas" un nolauztās samtenes, reizēm sariešas acīs asaras un rodas pat naids pret šiem klejojošajiem dzīvniekiem. Pirms ķeries pie drastiskiem soļiem un uzstādi elektrožogu, pastāv vairāki paņēmieni, kā neļaut kaķim bradāt pa dobēm un izmantot tās par savu personīgo kastīti. 

Foto: Unsplash

Dabiskie atbaidītāji

  • Ieslogi dobes ar vistu žogu - ja dārzā iestādi vai iesēj īpaši vērtīgu un zemus kultūraugus, ap tiem izgatavo būri, kas pasargās augus un to augļus vai dārzeņus no kaķu, vārnu vai pat žurku viesošanās. Ja šāds solis šķiet pārāk ekstrēms, sietu vai žoga materiāla strēles vari izklāt starp dobēm. Kaķiem ārkārtīgi nepatīk staigāt pa smalkām metāla stieplītēm un parasti tie turas no tā pa gabalu. 
  • Izmanto cietu vai asu mulču - līdzīgi kā ar metāla žogu - radi kaķim nepatīkamu virsmu, pa kuru pārvietoties. Izvēlies mulču no cietām koka mizām, čiekuriem, olu čaumalām, zāģu skaidām vai izmanto asus akmentiņus. 
  • Audzē "smirdīgos" augus - dārza augu klāstā iekļauj augus, kas kaķiem izteikti nepatiks. Tās ir lavandas, paleju mētras un smaržīgā rūta. 
  • Iegādājies automātisko laistīšanas sistēmu - nav noslēpums, ka kaķiem izteikti nepatīk ūdens, it īpaši, ja tas tiek "uzspricēts" negaidīti. Aprīko sausākās dobes ar automātisko laistīšanas sistēmu - tā nodrošinās optimālu mitruma līmeni dārzā, kā arī atbaidīs kaķus un izraisīs nepatiku pat ieklīst dārza teritorijā.  
  • Skaņas iekārtas - dažviet ir nopērkamas speciālas iekārtas, kas rada cilvēka ausij nedzirdamu, bet kaķiem netīkamu, skaņu, proti, ultraskaņu. 
  • Smirdīgas substances - kaķiem nepatiks citrusu aromāts. Tas kaķiem šķitīs smirdīgs un nepatīkams, tāpēc problemātiskajās vietās izkaisi citronu, laima, greipfrūta vai apelsīnu miziņas. Cīņā ar nelūgtajiem viesiem noderēs koka bumbiņas, kas paredzētas kožu atbaidīšanai, kā arī kajennas pipari būs iedarbīgs līdzeklis. Tāpat vari izmantot caurspīdīgas stikla vai plastmasas pudeles, kas piepildītas ar ūdeni - tās paslēp krūmos vai starp citiem augiem. Kaķi padomās, ka tās ir kāda cita plēsēja acis un baidīsies tuvoties augiem. 
Foto: Unsplash

Kaķiem un dārzniekiem draudzīga vide 

Tīra vide, sakopts dārzs un īpaša dārza iekopšanas taktika var mazināt klaiņotāju viesošanos dārzā. 

  • Nebaro mājas kaķus dārzā vai pagalmā - ēdiena smaka piesaista kaimiņu un ielas kaķus, kas vēlāk var kļūt par kaķu invāziju pašu dārzā. 
  • Ja glabā grilu šķūnītī vai kaķiem sasniedzamā vietā, kārtīgi to izmazgā un notīri. Gaļas paliekas un smakas piesaista gan kaķus, gan arī žurkas. 
  • Nomazgā urīnu no sienām tiklīdz to sajūti vai pamani. Tā tīrīšanai izmanto zooveikalos nopērkamos līdzekļus, kas satur īpašus, kaķiem netīkamus enzīmus. 
  • Iztīri dārza šķūnīti, uzliec komposta kaudzei vāku un sakārto garāžu - bieži vien šajās vietās vairojas un dzīvo peles vai žurkas, kas savukārt kā magnēts piesaista ielas kaķus. 
  • Aiztaisi caurumus žogā, garāžā vai uz terases un lapenes grīdām. Šādi kaķi iekļūst sētā, dārzā vai pagalmā un no tās izkļūst, tāpēc būtiski atvieglosi kaķu nedarbus, ja ierobežosi tiem piekļuvi savam dārzam.
  • Parūpējies par putniem - kaķi ir plēsēji un izcili akrobāti, kas reizēm apdraud putnus un to mazuļus. Novieto putnu barotavas un koka putnu būrus vietās, kur kaķi tiem netiks klāt. 
  • Uzliec vāku bērnu smilšu kastei - kaķi dievina smiltis un labprāt ies tur nokārtoties. Lai novērstu šādu iespējamību, aiztaisi smilšu kasti ar vāku, kuru bērns pats mācēs noņemt, kad vēlēsies tur rotaļāties, piemēram, tie var būt atlokāmi vāki, kas transformējami par sēdeklīšiem, plastmasas vāki vai pat plēve, kas ap kasti nostiprināta ar gumiju.  
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu