Vizuālam baudījumam: Rundāles pilī norisinās fuksiju izstāde

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

No 2. jūlija līdz 8. jūlijam Rundāles pils pirmā stāva vestibilā pirmoreiz apskatāma Valentīnas Lozberes fuksiju kolekcijas izstāde. Jau tuvākajās dienās būs iespējams ne tikai apskatīt krāšņos augus, bet arī saņemt vērtīgus padomus no pašas kolekcionāres.

Ar fuksiju audzēšanu Valentīna Lozbere nodarbojas vairāk nekā 10 gadu. Šajā laikā iegūta liela pieredze un iemaņas, kolekcija izaugusi līdz 50 šķirnēm. Jau vairākus gadus kolekcionāre piedalās Latvijas stādu parādēs, Puķu draugu saietos un citos pasākumos. Viņa atzīst: "Fuksijas ir mana aizraušanās un mīlestība."

Ja roze ir dārza karaliene, tad fuksija – princese.

1665. gadā Santodomingo kalna pakājē franču zinātnieks Šarls Plumjē (Charles Plumier) savas trešās ekspedīcijas laikā atklāja jaunu augu, kuru nosauca vācu ārsta un botāniķa Leonharta Fuksa (Leonhart Fuchs) vārdā. Pilns auga nosaukums latīņu valodā – Fuchsia Triphylla Flore Coccinea, tā dzimtene – Meksika, Peru, Bolīvija.

Brīvā dabā fuksijas parasti aug vēsajos un miglainajos Andu kalnu mežos, taču sastopamas arī Jaunzēlandē un Taiti.

Fuksijas veido dažādu formu krūmus, retāk kokus, izaugot 0,70 līdz 2,50 metru garumā. Zari var būt gan stingri un stāvi, gan tievi, nokareni, ziedi – vienkārši vai pildīti. Dabā sastopam ap 100 fuksiju sugu, smalko ziedu vainaglapas un kauslapas tām ir vienā krāsā. Taču selekcionāriem izdevies izaudzēt šķirnes ar atšķirīgu krāsu vainaglapām un kauslapām. Mūsdienās radīti tik daudzi hibrīdi, ka tos pat grūti uzskaitīt.

Foto: Publicitātes foto

Fuksijas ir dekoratīvi augi, kas lieliski izskatās iekarināmajos grozos.

Tām piemērotākā vide ir gaiša, bet ne saulaina. Augšanas periodā fuksijām vēlamā temperatūra ir līdz 21°C. Ja temperatūra ir pārāk augsta, var nobirt ziedpumpuri. Jārūpējas, lai augšanas periodā augs saņem pietiekamu mitruma daudzumu, kā arī tās vēlams rasināt. Fuksijām patīk, ja tās bieži mēslo, vēlams, katrā trešajā laistīšanas reizē. Lai augs saglabātu formu, tas regulāri jāapgriež, taču pārvietošanu fuksijas panes slikti – var nobirt ziedpumpuri. Noziedējušie ziedi jānovāc, tāpat nodzeltējušās lapas. Lai augu saglabātu pēc noziedēšanas, vēlams to turēt vēsā telpā. Miera periodā vēsā vietā nolikts augs jālaista vienīgi tik daudz, lai tas nenokalstu. Ja augs vasarā turēts ārā, tas jāradina pie iekštelpām, līdzko temperatūra tuvojas 0°C. Katru pavasari fuksijas jāpārstāda jaunā zemē. Tās pavairo ar spraudeņiem.

6. jūlijā plkst. 12.00-14.00 norisināsies tikšanās ar kolekcionāri Valentīnu Lozberi.

Izstāde apskatāma bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu