Valdība pieņem noteikumus par neparastu un aizdomīgu darījumu pazīmēm (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalkulators. Ilustratīvs attēls.
Kalkulators. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Ministru kabinets otrdien pieņēma noteikumus par neparasta darījuma pazīmju sarakstu un kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem.

Ministru kabineta noteikumu projekts tika izstrādāts, ņemot vērā šā gada 29.jūnijā spēkā stājušos grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā.

Finanšu ministrijā (FM) skaidroja, ka ar noteikumiem ir noteikts pienākums ziņojumos par aizdomīgiem darījumiem iekļaut pamatojumu par darījumu iespējamo saistību ar noziedzīgu nodarījumu. Tādējādi tiks veicināta neefektīvas ziņošanas samazināšanās un paaugstinātu Finanšu izlūkošanas dienestam sniegtās informācijas kvalitāti.

Ar noteikumiem arī aktualizēts neparasta darījuma pazīmju saraksts. Tādējādi turpmāk ziņojumi būs jāsniedz par skaidras naudas darījumiem, kuru apmērs ir ekvivalents 10 000 eiro vai vairāk. Tiem, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu, transportlīdzekļu, dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu, mākslas un vēstures priekšmetu tirdzniecību vai starpniecību darījumos būs jāsniedz ziņojumi par darījumiem, kuru apmērs ir ekvivalents 5000 eiro vai vairāk.

Kredītiestādēm un kapitālsabiedrībām, kas nodarbojas ar ārvalstu valūtas skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu, darījumos, kad klients pērk vai pārdot ārvalstu valūtu skaidrā naudā, būs jāsniedz ziņojumi par darījumiem, kuru apmērs ir ekvivalents 5000 eiro vai vairāk.

Izložu un azartspēļu organizētājiem būs jāziņo par darījumu, kura apmērs ir ekvivalents 5000 eiro vai vairāk, kad klients pērk vai maina pret eiro vai ārvalstu valūtu spēles dalības līdzekļus, papildina interaktīvo azartspēļu kontu vai no tā izņem līdzekļus, vai veic citas darbības.

Tāpat, lai varētu iegūt pēc iespējas pilnīgāku informāciju par pārrobežu bezskaidras naudas plūsmām, līdz ar ko sekmīgāk veiktu šo naudas plūsmu uzskaiti un stratēģisko analīzi, tostarp izvērtēt ar pārrobežu naudas plūsmu saistītos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskus kredītiestādēm, maksājumu iestādēm, elektroniskās naudas iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kas nodarbojas ar bezkontu naudas pārvedumu pakalpojumu sniegšanu, sākotnēji būs jāsniedz ziņojumi par klientu pārrobežu darījumiem ārvalstu valūtās, ja klients nosūta vai saņem pārrobežu maksājumu ārvalstu valūtā, kura summa ir ekvivalenta vai pārsniedz 500 000 eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu