"Enefit": Universālā pakalpojuma lietotāji par elektrību pārmaksā apmēram 30%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Universālajā pakalpojumā iegādātās elektroenerģijas cena ir par aptuveni 30% augstāka nekā tirgū pieejamie piedāvājumi vienkāršākajiem fiksētas cenas līgumiem, aģentūru LETA informēja energouzņēmuma "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Viņš atzīmēja, ka universālais pakalpojums ir viens no valsts politikas instrumentiem patērētāju tiesību aizsardzībai un tā mērķis ir nodrošināt ikvienam pieejamus enerģētikas resursus.

Viņš sacīja, ka universālā pakalpojuma cena elektroenerģijas iegādei Latvijā tiek noteikta rudenī un stājas spēkā nākamā gada sākumā. Šogad cenu noteikšana iekrita brīdī, kad vairumtirgus cenas bija augstākajā punktā. Pēc Betheres sacītā, patlaban līdz ar cenu kritumu vairumtirgū samazinās ne tikai "Nord Pool" elektroenerģijas biržas "spot" cenas, bet arī nākotnes cenu prognozes fiksētas cenas līgumiem.

"Tas nosaka, ka mājsaimniecību pasivitāte, neizdarot aktīvu tirgotāja izvēli, rezultējas par aptuveni trešdaļu augstākos ikmēneša elektrības rēķinos. Piemēram, mājsaimniecība ar ikmēneša elektrības patēriņu 300 kilovatstundu apmērā gada laikā par elektroenerģiju pārmaksā aptuveni 50 eiro," teica Bethers.

Bethers skaidroja, ka elektroenerģijas tirgotāji savu produktu cenas pārskata regulāri, tomēr universālais pakalpojums ir paredzēts kā pēdējā iespēja saņemt elektroenerģiju tiem patērētājiem, kuri kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas brīža nav veikuši tirgotāja un produkta maiņu.

"Šī pakalpojuma cena ir noteikta fiksēta visam gadam, un katru gadu tas ir bijis dārgākais elektroenerģijas iegādes veids, jo tirgotājam jābūt gatavam par šo cenu piegādāt jebkādu elektrības daudzumu neatkarīgi no aktuālās vairumtirgus cenas. Tāpēc ir samērā pārsteidzoši, ka vairāk nekā 300 tūkstoši Latvijas mājsaimniecību nav aktīvas savā enerģijas tirgotāja izvēlē un izmanto automātiski piešķirto universālo pakalpojumu. Salīdzinot ar pāris minūtēm, ko prasa enerģijas tirgotāja un sev piemērota pakalpojuma izvēle, tas nebūt nav ekonomiski pamatots solis," norādīja Bethers.

Viņš piebilda, ka pašlaik pozitīvu cenu kritumu nosaka augstais nokrišņu daudzums Ziemeļvalstīs un dabasgāzes cenu kritums, kas ļauj nodrošināt lētāku elektroenerģiju arī Latvijas patērētājiem. Salīdzinot ar gada sākumu, mēneša vidējā elektroenerģijas cena Latvijā ir kritusies par 16%. Sagaidāms, ka otrajā pusgadā elektroenerģijas tirgus cena saglabāsies par vismaz ceturto daļu zemāka nekā universālā pakalpojuma cena.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, pērn "Enefit" strādāja ar 59,559 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 28,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet zaudējumi pretēji iepriekšējā gada peļņai veidoja 2,433 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2006.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 7,484 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Eesti Energia Aktsiaselts".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu