Katarā darbu sāk Afganistānas dialoga konference

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sprādziens pie vēlēšanu komisijas Afganistānā
Sprādziens pie vēlēšanu komisijas Afganistānā Foto: Reuters/EPA/AP/Scanpix

Kataras galvaspilsētā Dohā svētdien darbu sāk Afganistānas dialoga konference, kurā piedalās kā talibu nemiernieki, tā arī Afganistānas amatpersonas un sabiedrības pārstāvji.

Kataras un Vācijas rīkotajā konferencē piedalās 60 delegāti. Kā pavēstīja talibu runasvīrs Zabihulla Mudžahids, konferencē piedalās 17 talibi.

Kā vēl ceturtdien apliecināja Vācijas Ārlietu ministrija, daudziem "dalībniekiem ir amatpienākumi Afganistānas valdībā vai arī tādi ir bijuši agrāk". Citi dalībnieki pārstāv dažādus sabiedrības sektorus un valsts reģionus.

Gan ministrija, gan talibi uzsvēruši, ka neviens dalībnieks nepārstāv Afganistānas valdību.

Talibi līdz šim atteikušies no tiešām sarunām ar Kabulas administrāciju, to dēvējot par "marionešu valdību".

Dialoga konference notiek paralēli ASV un talibu sarunām.

Pēdējais sarunu raunds bijis visproduktīvākais līdz šim notikušo sarunu gaitā, sestdien atzina ASV īpašais pārstāvis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halizads.

"Būtisks progress" panākts četrās jomās, sestdien tviterī pavēstīja Halizads. "Garantijas kontrterorismam, karaspēka izvešana, piedalīšanās Afganistānas iekšējā dialogā un sarunās, pastāvīgs un vispārējs pamiers."

ASV un talibu pārstāvji tiekas kopš pagājušā gada vidus centienos rast politisku risinājumu teju 18 gadus ilgušajam Afganistānas karam. Pēdējā saruna kārta sākās maija sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu