Par sešiem miljoniem dolāru izsolīta, iespējams, zagta Tutanhamona skulptūra

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tutanhamona skulptūra.
Tutanhamona skulptūra. Foto: AFP / Scanpix

Par spīti neskaidrajai izcelsmei, diplomātiskajiem strīdiem un pieaugošajiem tiesu darbu draudiem skulptūra, kurā attēlots faraons Tutanhamons, Londonas izsoļu namā “Chriestie’s” izsolīta par 5971285 dolāru lielu summu.

Kā izdevumam “Live Science” atklāja izsoļu nama pārstāvis, gan skulptūras pircējs, gan pārdevējs izvēlējās palikt anonīmi.

“Arheoloģijas vēsturē šī ir drūma diena,” atzina bijušais Ēģiptes Senlietu ministrs Zahi Havass, kurš arī piebilda, ka izsoļu namam nebija ne jausmas, vai no kvarcīta izgatavotā skulptūra no Ēģiptes ir izvesta legāli. Ēģiptes Senlietu ministrija uzskata, ka skulptūra  izzagta no Karnakas tempļa pēc 1970. gada.

Foto: AFP / Scanpix

Izsoļu nams gan noliedz šos apvainojumus, sakot, ka skulptūra 20. gadsimta 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā piederēja Vācijas princim Vilhelmam, tomēr šim apgalvojumam trūkst jelkādu pierādījumu, jo prinča pēcteči noliedz, ka statuja reiz piederējusi Vilhelmam, neeksistē arī nekādi dokumenti, kas atbalstītu šo hipotēzi.

Ēģiptes vēstniecība Lielbritānijā jau ir iesniegusi prasību izskatīt to, cik legāla bija skulptūras pārdošana. Visticamāk, tiesu darbos tiks iesaistīta arī Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO).

Foto: AFP / Scanpix

Havass žurnālistiem arī teica, ka skulptūra ir pārdota bagātam cilvēkam, kurš, visticamāk, to noliks kādā savas mājas kaktā. Turpretī, ja skulptūra tiktu atgriezta Ēģiptē, to izstādītu publiskai apskatei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu