Līdz 2020. gada martam samazina akcīzes nodokli stiprajam alkoholam (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus Akcīzes nodokļa likumā, par 15% samazinot akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam.

Grozījumi būs spēkā no šī gada 1.augusta līdz 2020.gada 29.februārim.

Par likumprojektu nobalsoja 51 deputāts, savukārt pret bija 31 deputāts.

Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā. Finanšu ministrija (FM) prognozēja, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā, un, lai saglabātu konkurētspēju un iekšējo tirgu, likmi stiprajam alkoholam nepieciešams samazināt vismaz par 15%. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi plānots samazināt līdz 32 miljoniem eiro.

Deputātu vairākums neatbalstīja priekšlikumu akcīzes nodokli samazināt arī alum.

Virkne opozīcijas deputātu pauda neapmierinātību par akcīzes nodokļa samazinājumu stiprajam alkoholam. Piemēram, deputāts Didzis Šmits uzsvēra, ka esot dīvaini, ka Saeima vēlas palielināt nodokli saldinātajiem dzērieniem, bet samazināt stiprajam alkoholam. "Kā tas jāsaprot? Tagad jādzer šņabis bez uzdzeramā?" vaicāja Šmits. Savukārt deputāte Jūlija Stepaņenko uzsvēra, ka šī likumprojekta tālākajā virzībā noteicošā loma būs Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Par akcīzes likmes regulējumu pēc 29.februāra vēl varētu lemt, ņemot vērā arī vienošanos par valsts budžeta likumprojektiem, iepriekš žurnālistiem pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP). Viņš iepriekš arī norādīja, ka tas būs atkarīgs no Latvijas un Igaunijas sarunām, kuras ir nepieciešamas, lai "nebūtu šāda veida situācijas, kad divas valstis iesaistās sāncensībā par akcīzes nodokli".

Saskaņā ar šodien atbalstīto likumprojekta redakciju saglabājas spēkā norma, ka no 2020.gada 1.marta gaidāms akcīzes palielinājums stiprajam alkoholam. Šāds regulējums saglabāts, atbalstot deputāta Jāņa Dombravas (VL-TB/LNNK) iesniegto priekšlikumu.

Minētās izmaiņas seko vien dažus mēnešus pēc tam, kad akcīzes nodokļa likme alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā tika palielināta. Tas no tika martā. Toreiz tik skaidrots, ka Latvijā piemērojamā akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam būs līdzvērtīga Lietuvā piemērojamai nodokļa likmei, taču salīdzinājumā ar Igauniju tā saglabāsies būtiski zemāka.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu