Okeānā netālu no Malaizijas izgaisuši divi Otrā pasaules kara zemūdeņu vraki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Holandiešu zemūdene HRMS K 17.
Holandiešu zemūdene HRMS K 17. Foto: Dutch National Archives

Okeāna dzīlēs netālu no Indonēzijas, Malaizijas un Singapūras krastiem atrodas vairāk nekā 100 Otrā pasaules kara laika kuģu un zemūdeņu vraku, tomēr tagad to kļuvis par diviem mazāk.

Kā vēsta holandiešu mediji, zemūdeņu pāris, kas nogrima pie Malaizijas krastiem 1941. gadā, mistiski pazuda pagājušajā nedēļā, aiz sevis atstājot vien šķembas un spokainas sliedes smiltīs.

Holandiešu zemūdeņu vraki – “HNLMS O 16” un “HNLMS K XVII” - arī saturēja 79 apkalpes locekļu atliekas, kas tagad ir pazudušas.

Foto: Public Domain

Kā gan zemūdens vraks var tik ātri izgaist? Kā vēsta Holandes varas pārstāvji, visticamāk, vrakus piesavinājušies garnadži, kas vāc metālu un par zemūdenēm noteikti saņēma brangu naudu. Līdz šim metāla vācēji ir daļēji vai pilnībā nolaupījuši 40 Otrā pasaules kara laika zemūdenes, kas nozīmē to, ka līdz ar tām ir aizgājušas aptuveni 4500 apkalpes locekļu atliekas.

Lai nolaupītu kuģa vai zemūdenes vraku, sākumā zagļi to saspridzina gabalos, bet pēc tam pavada dienas un pat nedēļas, ar izceļot no gultnes vērtīgās metāla daļas.

Ja viss norisinās gludi, laupītāji var iegūt miljoniem dolāru vērtu tēraudu, kā arī citas vērtīgas lietas, piemēram, vara kabeļus un bronzas dzenskrūves.

Kara laika vrakus aizsargā starptautiski līgumi, kuros tie tiek apzīmēti kā nemarķēti aizgājušo karavīru kapi. Tiesa, tas nekavē laupītājus turpināt iznīcināt šos vrakus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu