Mūžībā aizgājis vīrietis, kura dēļ Francijā mutuļoja diskusijas par tiesībām nomirt (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ceturtdien Francija mūžībā aizgājis 42 gadus vecais Vensāns Lambērs, kurš pēc 11 veģetatīvā stāvoklī aizvadītiem gadiem nonāca viedokļu krustugunīs par tā dēvētajām tiesībām nomirt. Strīdi par Lambēra likteni sašķēla viņu ģimeni, tiesas un sabiedrību, kas sadalījās divās konfliktējošās nometnēs, vēsta aģentūra AP.

Lambērs nomira deviņas dienas pēc tam, kad mediķi pārtrauca dot viņam barības vielas un ūdeni.

Lēmums tika pieņemts neilgi pēc tam, kad Francijas Augstākā tiesa atcēla Parīzes tiesas rīkojumu atsākt Lambēra uzturēšanu pie dzīvības, līdz lietu būs izskatījusi Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

"Racionalitāte uzvarēja," par lēmumu sacīja Lambēra brāļadēls Fransuā.

Lambērs 2008.gadā cieta negadījumā ar motociklu un kopš tā laika atradās veģetatīvā stāvoklī. Mediķi secināja, ka bojājumi viņa smadzenēm ir neatgriezeniski.

Lambēra vecāki iestājās par to, ka dēla dzīvība jāuztur, savukārt dzīvības uzturēšanas izbeigšanu atbalstīja Lambēra sieva, kā arī seši viņa brāļi un māsas.

Strīda karstumā 2015.gadā Lambēra vecāki kāda katoļu portāla "YouTube" kontā ievietoja video, kurā, kā viņi apgalvoja, redzams, kā Lambērs reaģē uz ģimenes locekļu klātbūtni. Tikmēr mediķi sūdzējās, ka video sniedz maldinošu priekšstatu par vīrieša patieso stāvokli un kalpo kā rīks  manipulēšanai ar sabiedrību.

Lambēra vecāki publicēja atklātu vēstuli Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, prasot viņa iejaukšanos lietā. Makrons atteicās to darīt. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu