LTRK aicina valdību atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas iniciatīvu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina valdību atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri izstrādāt un iesniegt Latvijas pieteikumu Eiropas Kodolpētījumu organizācijā (CERN) asociētās valsts statusā ar nosacījumu, ja tam tiks piešķirts papildu nepieciešamais finansējums, aģentūru LETA informēja LTRK.

LTRK ieskatā dalība organizācijā CERN ir būtiska valsts ekonomikai, zinātnei, pētniecībai un Latvijas reputācijai, jo tādējādi būs iespēja attīstīt augsta pievienotās vērtības pasūtījumu un pakalpojumu realizāciju un akadēmiskās vide stiprināšanu. "Dalība ir ļoti nozīmīga Latvijai, jo tādējādi varēsim pieteikt sevi kā modernu un attīstītu valsti, lai realizētu unikālus projektus," teica LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK ir sagatavojusi atzinumu par IZM ziņojumu, atbalstot ministrijas priekšlikumu valdībai, lai attīstītu ne tikai fundamentālos pētījumus un inženierzinātnes, bet arī paātrinātu zināšanu ietilpīgu produktu attīstīšanu un ražošanu, kas savukārt nozīmētu, ka tautsaimniecība spētu pāriet no darbietilpīgu uz zināšanu ietilpīgu produktu ražošanu.

LTRK ieskatā Latvijai ir būtiski pievienoties CERN, kas jau 60 gadus ir pasaulē lielākais un modernākais zinātniskās pētniecības centrs, kas atrodas Šveicē un ir pārstāvēts ar 23 dalībvalstīm, jo Latvija tādējādi investē izglītībā, zinātnē un biznesā, kas atmaksāsies jau īsā laika posmā.

LTRK atgādināja, ka uzņēmēju organizācija šogad aprīlī rīkoja apaļā galda diskusiju, kur augstskolu un uzņēmēju pārstāvji, kā arī politiķi bija vienisprātis par nepieciešamību steidzami aktualizēt Latvijas dalību un līguma slēgšanu ar CERN, nosakot finansējuma apjomu un grafiku.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu