Mārtiņš Kapzems: “Ja zini savu mērķi, vajag tikai iet uz priekšu un to sasniegt!” (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Smēķēšana viennozīmīgi kaitē veselībai, tāpēc daudz vērtīgāk būtu pievērsties kādam hobijam vai motivēt sevi jauniem sasniegumiem. Par to ir pārliecināts arī šovmenis un Veselības ministrijas kampaņas “Spēks pateikt Nē!” vēstnesis Mārtiņš Kapzems. Viņš daudziem zināms kā aktīva dzīvesstila piekritējs, tāpēc neveselīgiem ieradumiem arī viņa ikdienā vietas nav.

Jau no bērnības zina – smēķēt nav veselīgi

Mārtiņa vecāmamma ir ārste, tāpēc viņam jau no bērnības ir zināms tas, ka smēķēšana kaitē veselībai un nekā laba šajā nodarbē nav. Šādi uzskati viņam ir vēl joprojām. ”Nekad neesmu smēķējis, un smēķēšana arī nekad nav mani uzrunājusi. Uzskatu, ka tā ir lieta, bez kuras dzīvē var iztikt. Tāpat arī vienmēr esmu rūpējies par savu veselību un īsti nesaprotu, kas tieši smēķēšanā ir labs. Tu vienkārši elpo dūmus un bojā savas plaušas. Turklāt ar sabojātām plaušām taču vēl visa dzīve jānodzīvo. Kāpēc lai es sev to nodarītu?” - tā Mārtiņš.

Vai smēķēšana tik tiešām var palīdzēt nervu nomierināšanai vai kādam citam biežāk minētam smēķēšanas iemeslam? Mārtiņa viedoklis ir nemainīgs – nevar. “Manuprāt, bieži piesauktie smēķēšanas iemesli ir tikai attaisnojumi tam, lai sāktu vai turpinātu smēķēt. Jo, ja tā padomā, tev taču nevajag cigareti, lai sāktu ar kādu runāt. Arī par skaistu nodarbi to nevaru nosaukt. Turklāt uzskatu, ka pastāv labāki veidi, kā nomierināties. Piemēram, man ļoti palīdz fiziskās aktivitātes. Aktīvi nodarbojoties ar sportu, nekādu problēmu ar nerviem nav. Tu kļūsti mierīgāks un pašpārliecinātāks. Ja ir gana daudz hobiju un aktivitāšu, ko darīt, tad arī cigaretes vairs nebūs vajadzīgas,” skaidro Mārtiņš.

Cigarešu vietā kendamu vai ceļojumu

Bieži tiek uzsvērts arī tas, ka smēķēšana kaitē ne tikai veselībai, bet arī finansēm. Ja cilvēks sakrātu naudu, kas regulāri tiek tērēta cigaretēm, būtu iespējams doties kādā sen gaidītā ceļojumā vai veikt kādu lielāku pirkumu. Šim apgalvojumam piekrīt arī Mārtiņš, kurš pats ir liels ceļojumu cienītājs. “Smēķēšana tik tiešām ne tikai sagandē veselību, bet arī atņem gana daudz naudas. Pieņemot, ka viena paciņa cigarešu izmaksā aptuveni četrus eiro un tāds kārtīgs smēķētājs dienā izsmēķē vienu paciņu, tad mēnesī tās ir jau 30 paciņas, kas pielīdzināmas aptuveni 120 eiro. Tātad, ja tiek smēķēts jau gadu, tad iztērēti aptuveni 1440 eiro. Bet šo summu taču var ieguldīt tik daudzās citās lietās! Var doties ceļojumā uz Bali un nodzīvot tur veselu mēnesi. Tāpat var doties arī nedēļu ilgā braucienā uz ASV vai divu nedēļu ilgās slēpošanas brīvdienās. Par šo naudu ir iespējams iegādāties savu pirmo auto, labu datoru vai kaut 60 kendamas! Šādu summu var iztērēt tik daudz un dažādi, bet smēķējot tā teju burtiski izkūpēs gaisā,” stāsta Mārtiņš.

Atrodi savu motivācijas avotu

Smēķēšanas atmešana var būt grūts uzdevums. Tāpēc svarīgi atrast veidus, kā sevi motivēt. Mārtiņš atzīst, ka viņu visvairāk motivē tieši ģimene, draugi un fiziskās aktivitātes. “Reizēm, lai sasniegtu savu mērķi, nākas sevi nedaudz pabakstīt un iekustināt pareizajā virzienā. Taču tad, kad ceļš uzsākts, apstāties nevajag! Jāiet tikai uz priekšu, un jāsasniedz sev izvirzītais mērķis. Turklāt man ļoti palīdz arī sevis apbalvošana par paveikto. Tāpēc domāju, ka arī, atmetot smēķēšanu, var pielietot šo metodi – apbalvot sevi par jau padarīto. Piemēram, ja esi izturējis dienu bez smēķēšanas, nopērc sev kaut ko foršu vai palutini sevi ar gardu smūtiju.

Tāpat arī var palīdzēt draugu atbalsts. Piemēram, ja zini vēl kādu, kurš vēlas atmest smēķēšanu, dariet to kopā! Atbalstiet viens otru, slēdziet derības. Jā, arī derības var būt lieliska motivācija, jo kurš gan gribētu zaudēt derībās? Varat arī kopīgi krāt ietaupīto naudu un pēc tam to iztērēt, apmeklējot kādu pasākumu. Domāju, ka tas noteikti būtu lielisks sākums kādam kopīgam piedzīvojumam!

Vienotas formulas, kā atmest smēķēšanu vai kā motivēt sevi, nav. Mēs katrs esam citādāks, un katram no mums ir savas intereses. Tieši tāpēc ir sevi jāiepazīst, jāsaprot, kas ir tas, kas tevi dzen uz priekšu. Un tad, kad šī lieta ir atrasta, to nevajag laist vaļā! Ja tu zināsi, ko tu vēlies, tad viss būs vieglāk – vajadzēs tikai meklēt veidus, kā to sasniegt!” mudina Mārtiņš.

Kampaņa tiek īstenota ESF 9.2.4.1. pasākuma „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros. Aktuālā informācija par kampaņu: www.ESparveselibu.lv.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu