Pirmajā pusgadā par ceturto daļu sarukusi "Danske Bank" peļņa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas bankas "Danske Bank" peļņa janvārī-jūnijā gada izteiksmē sarukusi par 24% un bija 7,02 miljardi Dānijas kronu (940 miljoni eiro).

"2019.gada pirmajā pusē mums bija jāsaskaras ar sarežģītu likmju un maržas vidi, kā arī pieaugošām izmaksām, lai izpildītu regulatoru prasības. Tomēr mēs arī pieredzējām nepārtrauktu kreditēšanas pieaugumu un stabilu kredītu kvalitāti," komentēja bankas jaunais vadītājs Kriss Vogelzangs, kuru "Danske Bank" padome amatā iecēla maijā.

Tīrie procentu ieņēmumi pirmajā pusgadā sasniedza 10,89 miljardus Dānijas kronu, kas ir par 8% mazāk nekā pirms gada.

Otrajā ceturksnī vien tīrie procentu ieņēmumi samazinājušies pa 9% un bija 5,371 miljards kronu, bet peļņa bijusi par 6% mazāka nekā aprīlī-jūnijā pērn un šogad otrajā ceturksnī sasniedza 4,031 miljardu Dānijas kronu.

"Danke Bank" sagaida, ka tai būs jāpalielina kapitāla rezerves pēc tam, kad privātiem klientiem bija noteikta pārlieku liela komisijas maksa par investīciju produktu "Flexinvest Fri" un saistībā ar tās informāciju tehnoloģiju pārvaldības struktūras pārbaudi. Banka sagaida, ka šī summa nepārsniegs desmit miljardus Dānijas kronu.

Jūnijā banka paziņoja, ka kompensēs apmēram 87 tūkstošiem "Flexinvest Fri" klientu pārmaksāto komisijas naudu. Bankai šogad tas izmaksās ap 400 miljoniem kronu, vēl vairāk palielinot izmaksas šajā ceturksnī.

Pēc naudas atmazgāšanas skandāla Igaunijā Dānijas finanšu regulators lika bankai palielināt kapitāla rezerves par 10 miljardiem Dānijas kronu, lai palielinātu prasību izpildi un mazinātu reputācijas risku radīto apdraudējumu.

Pēdējā gada laikā bankas akciju vērtība ir kritusies par vairāk nekā 40%. 8.jūlijā tā samazināja šā gada peļņas prognozi, daļēji lēmumu saistot ar lielākām izmaksām regulatoru prasību izpildi un naudas atmazgāšanas novēršanas aktivitātēm.

Pērn banka atzina, ka no 2007.līdz 2015.gadam caur bankas kontiem izplūduši apmēram 200 miljardi eiro, kuru izcelsme ir uzskatāma par aizdomīgu.

2014.gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus.

"Danske Bank" ir filiāles arī Latvijā un Lietuvā. Februārī banka paziņoja par lēmumu slēgt bankas darbību Baltijas valstīs un Krievijā. Dažas stundas pirms šī paziņojuma Igaunijas finanšu uzraudzības dienests noteica aizliegumu "Danske Bank" darbībai Igaunijā. Bankai darbība šajā valstī pilnībā jāizbeidz astoņu mēnešu laikā pēc aizlieguma noteikšanas, un tai slēgšanas procesā ir jāņem vērā esošo klientu intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu