7 augi, kas spēj mazināt stresu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nav noslēpums, ka visiem augiem piemīt stresu mazinošas īpašības, kā arī tie paši par sevi darbojas gan kā viegls antidepresants, gan kā saspringta garastāvokļa novērsējs. Tomēr plašajā augu klāstā izceļas septiņi augi, kas efektīvi spēj mazināt stresu pat visnoslogotākajās un satraucošākajās dienās. 

Piparmētras

Piparmētras spēj samazināt nemieru un palielina koncentrēšanās spēju. Tas ir skaidrojams ar piparmētru sastāvā esošo mentolu - ķīmisku savienojumu, kam piemīt anastezējošas un pretvīrusu īpašības. Šīs īpašības spēj atslābināt muskuļus un noņemt saspringumu, kas savukārt mazina arī psihisko spriedzi. Pēc uztraukumu pilnas dienas sakapā piparmētru lapiņas un ieber tās siltā vannā vai pagatavo sev piparmētru tēju. 

Foto: Pixabay

Kumelītes

Kumelīšu smaržai piemīt prettrauksmes īpašības - tā uzdzen miegu un samazina uztraukumu. Tāpat šis brīnumaugs ir lielisks līdzeklis pret iekaisumiem - ne velti kumelīšu tēja ir viena no efektīvākajām metodēm cīņā pret sliktu dūšu. 

Foto: Unsplash

Lavandas

Šīs violetās skaistules ir populārs izejmateriāls dažādu kosmētikas produktu ražošanā un pat konditorejas izstrādājumu pagatavošanā. Maigā lavandu smarža ir izslavēta ar tās nomierinošajām īpašībām - nereti šo smaržu izmanto tieši depresijas un trauksmes mazināšanai. Lai mazinātu ikdienas stresu, uz naktsskapīša izliec puķupodu ar lavandām vai novieto tās uz palodzēm. Atnākot mājās, šī smarža acumirklī nomierinās un liks atslābt pat pēc vissaspringtākās darba dienas. 

Foto: Unsplash

Jasmīni

Arī jasmīni ir brīnumlīdzeklis pret trauksmi un bezmiegu. Lai gan jasmīnu ziedēšanas laiks jau ir pagājis, nekad nav par vēlu iedzert jasmīnu tēju vai izmantot šo augu ēteriskās eļļas. Ja pašu dārzā zaļo jasmīnu krūms un tuvojas kāds satraucošs notikums, noplūc pāris jasmīnu zariņus un ieliec tos vāzē - arī maigā lapu smarža nomierinās. 

Foto: Pixabay

Alveja

Alveju mēdz slavēt par tās izcilajām pretiekaisuma un reģenerācijas stimulējošajām īpašībām, taču retais zinās, ka šis tuksnešu augs ir lielisks pretstresa līdzeklis. Alveja spēj attīrīt gaisu no toksīniem un tā mazina trauksmi un uztraukumu. Šo iemeslu dēļ alveja būs labs kompanjons birojā, guļamistabā vai viesistabā. 

Foto: Unsplash

Krizantēmas

Arī šie skaistie ziedi ar savu smaržu spēj mazināt raizes, stresu un ne tikai - krizantēmu ziedlapiņas tējā dara brīnumus ar vielmaiņu. Iekšķīgi lietojot krizantēmas, tās spēj atslābināt muskuļus un paātrināt vielmaiņu.

Foto: Unsplash

Gerberas

Atšķirībā no iepriekšminētajiem augiem gerberas mazina stresu ar to izskatu - košās krāsas kombinācijā ar zaļajiem kātiem rada neparastu kompozīciju, uz kuru paskatoties smadzenes atslābinās un nomierinās. Tāpat šīs puķes spēj mazināt benzola izmešus gaisā. 

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu