Ģeniāli padomi dzīvokļa dārzniekam jeb kā parūpēties par telpaugiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Sākot ar rozes spraudeņa audzēšanu kartupelī, beidzot ar rīsu mēslojumu orhidejām - kāds interneta dzīlēs klejojošs video atklāj visneparastākās metodes, kā parūpēties par istabas augiem. 

Metode Nr. 1  - no rozes spraudeņa izaudzē veselu rožu krūmu 

Tā nu sanācis, ka kāds labvēlis ir uzdāvinājis grieztās rozes, taču tādu skaistumu ir žēl laist vējā, ja gribas audzēt to savā dārzā vai uz palodzes puķupodā. Video atklāj, ka, iemērcot rozes kātu medū, pēc tam iespraužot to kartupelī un iestādot, roze izdzīs saknes un turpinās augt - medus stimulēs sakņu izdzīšanu, bet kartupelis būs mēslojums. Ņem vērā - lai izaudzētu rozi, no tās spraudeņa nogriez ziedu un lapas. 

Metode Nr. 2 - pavairo sukulentus

Mazie zaļie sukulenti ir glīts dekors un varētu būt lieliska dāvana draugiem vai kāzu viesiem. Ņem talkā parastu plastmasas pudeli un ar sakarsētu šķēru asmeni izdur tajā vairākus caurumus, atstājot apakšējo malu neskartu. Pēc tam nolauz sukulenta lapas un saspraud tās pudeles caurumos tā, lai lapas nesakristu pudelē. Ielej pudelē mazliet ūdens, aizskrūvē to, un jau pēc dažām nedēļām sukulenti būs izdzinuši saknes un tos varēs stādīt augsnē.  

Metode Nr. 3 - aplaisti augus prombūtnē

Ja grasies doties ceļojumā, neaizmirsti par augu laistīšanu. Pagatavo automātisko laistītāju no ūdens bļodas un auklām. Uz ķeblīša novieto bļodu ar ūdeni un iemērc tajā auklu, kuras otru galu ieliec puķupodā, kas savukārt novietots uz grīdas. Ūdens "ceļos" pa auklu un nonāks puķupodā, tādējādi aplaistot augus.

Metode Nr. 4 - mati kā mēslojums

Sieviešu ķemmes bieži vien savāc visai atbaidošu matu kolekciju, taču tai var būt praktiska funkcija, proti, mati var būt mēslojums augiem. Vienkārši noņem no sukas matus un ieroc tos puķupodā. Matiem trūdot, izdalīsies slāpeklis, kas augiem ir īpaši nozīmīga uzturviela. 

Metode Nr. 5 - mulča no zīmuļiem

Atvairi kukaiņus no telpaugiem - ņem talkā zīmuli un zīmuļasināmo un radi paštaisītu mulču. Asinot zīmuli, skaidiņas izber puķupodā. Ciedra koksne, no kā ražo zīmuļus, atvairīs kukaiņus.  

Metode Nr. 6 - pudeļu puķupods ar pašlaistīšanas sistēmu

Trīs plastmasas pudelēm nogriez augšējo daļu un divām šādām piltuvēm galā ievieto kafijas filtru, bet trešo atstāj aizskrūvētu ar korķi. Ieber piltuvēs augsni, izdur pudelēs caurumiņus un pagatavo trīs līmeņu puķupodu ar pašlaistīšanas sistēmu. Iestādi piltuvēs augus un laistot aplej tikai augšējo - ūdens ceļos no augšas uz leju, aplaistot zemāk esošos augus. 

Metode Nr. 7 - pagatavo savu griezto augu mēslojumu

Pudelē sajauc ūdeni ar citronu sulu, cukuru un mazliet balinātāja - šāda mikstūra paildzinās ziedu mūžu un tie nenovītīs tik ātri. 

Metode Nr. 8 - līdzeklis pret sakņu puvi

Bļodā sajauc ūdeņraža pārskābi un ūdeni, aplaisti ar to augus. Ūdeņraža pārskābe attīrīs saknes no sēnītes. 

Metode Nr. 9 - rīsu mēslojums orhidejām

Pirms vāri rīsus, noskalo tos ar ūdeni - aplej sausus rīsus un tos kārtīgi izmaisi, līdz ūdens paliek teju vai balts. Nosmel ūdeni un salej ledus trauciņos. Sasaldē to un rīsūdens ledus kubiciņus liec uz orhideju saknēm. Rīsos esošā ciete bagātinās orhideju augsni. 

Metode Nr. 10 - olu mēslojums

Kad izvāri olas, nelej ārā ūdeni, kurā tās vārīji. Ļauj tam atdzist, un ar to aplej telpaugus - no olām izdalījies kalcijs kā mēslojums bagātinās augsni. 

Metode Nr. 11 - apavu kabatiņas kā puķupods

Izveido augu sienu no apavu kabatiņām - ņem talkā ūdensnecaurlaidīgās kabatiņas, ieber tajās keramzīta granulas un augsni, bet pēc tam iesēj augus apelsīna mizā. Piekarini augu sienu uz balkona vai terases sienām. 

Metode Nr. 12 - izgatavo savu pretmušu līdzekli

Ūdens pudelē iepildi mazliet trauku ziepju un kārtīgi sakrati ziepjūdeni. Ar to aplej augus tā, lai uz tā lapām mazliet paliktu ziepju putas. Ziepes atbaida kukaiņus. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu