KNAB veicis kratīšanu uzņēmumā "Igate"; nopratināti darbinieki (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lietā par iespējamu korupciju Dobeles novada pašvaldībā veicis kratīšanu uzņēmumā "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" un nopratinājis uzņēmuma darbiniekus.

"Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" un uzņēmuma "Igate Būve" pārstāvis Jānis Stundiņš informēja, ka uzņēmuma kolektīvam joprojām nav zināms, cik un kādi darbinieki nopratināti, jo procesā iesaistītie precīzi pilda likuma prasības par pirmstiesas informācijas neizpaušanu.

Par kratīšanām uzņēmuma kolektīvam pagājušajā nedēļā neesot bijis ne jausmas, jo tās veiktas ārpus darba laika un pat naktī.

KNAB radītā publicitāte uzņēmumam sagādājusi pārsteigumus ar pilnīgi negaidītu informāciju un daudz apjukuma, taču plašāku informāciju uzņēmums nevarot izpaust.

Būvfirmas īpašnieks Madaris Radželis neatzīst kukuļdošanu un cer, ka izmeklēšanas gaitā tiešām atklāsies un noskaidrosies fakti, nevis tikai aizdomas. "Šim nolūkam visi sadarbojas ar izmeklēšanas iestādi, respektējot tās pienākumus un uzdevumus," norādīja Stundiņš, gan nekomentējot, vai Radželim piemērots aizdomās turētā statuss.

Stundiņš arī atgādināja KNAB iepriekš pausto, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušajā nedēļā aizdomās par kukuļņemšanu no būvfirmas īpašnieka Radžeļa aizturējis Dobeles novada pašvaldības iepirkumu komisijas priekšsēdētāju Lailu Šereiko. Lietā iesaistītas vēl divas personas.

KNAB 15.jūlijā sākts kriminālprocess par to, ka Dobeles novada iepirkumu komisijas priekšsēdētāja Šereiko, iespējams, laikā no 2019.gada janvāra līdz jūlijam pieņēmusi kukuļus no SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" par sniegto atbalstu Dobeles novada iepirkumu procedūrās, kā arī veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

KNAB rīcībā esošie audioieraksti, liecības, dokumenti un priekšmeti dodot pamatu pieņēmumam, ka Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Šereiko, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja, esot pieņēmusi kukuļus no "Ceļu būvniecības sabiedrības "Igate"" dažādu materiālu labumu veidā.

Birojam ir aizdomas par ne mazāk kā 2000 eiro vērtu tirdzniecības centra "Rīga Plaza" dāvanu karšu pieņemšanu no Šereiko puses. Tāpat KNAB ir aizdomas, ka šonedēļ Jelgavā automašīnā amatpersona no "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" un "Igate Būve" valdes locekļa Radžeļa pieņēma kukuli 2500 eiro apmērā, lai neliktu šķēršļus un atbalstītu abus uzņēmumus iepirkumos, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

Amatpersona tiek turēta aizdomās arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, jo viņa ar savu divu radinieču atbalstu dāvanu kartēs esošos finanšu līdzekļus pārvērta citās vērtībās, proti, vairākkārtīgi iepērkoties dažādos veikalos "Rīga Plaza", iegādājās apģērbus, parfimēriju, kā arī tērēja finanšu līdzekļus personīgajām vajadzībām.

Ņemot vērā minēto KNAB Šereiko atzina par aizdomās turēto pēc diviem Krimināllikuma pantiem - kukuļņemšanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Visas aizturētās personas šobrīd ir atbrīvotas no īslaicīgās aizturēšanas vietas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tikties ar noteiktām personām. Amatpersonai papildus piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

"Firmas.lv" dati liecina, ka SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" pieder SIA "Igate-M", kurā 50% kapitāldaļas pieder Radželim, 40% - Mārim Peilānam, bet 10% - Evai Peilānei. "Firmas.lv" nav pieejams "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" 2018.gada pārskats, bet 2017.gadā uzņēmums strādājis ar 24,6 miljonu eiro apgrozījumu un 600 000 eiro peļņu. Radželis un Peilāns arī ir norādīti kā patiesie labuma guvēji ceļu būves uzņēmumā.

Arī SIA "Igate Būve" 100% kapitāldaļas pieder "Igate-M". "Igate Būve" pērn strādāja ar 3,1 miljona eiro apgrozījumu un 215 650 eiro peļņu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu