Biržu indeksi krītas, eiro svārstās pēc ECB signāliem par procentlikmju pazemināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiro vērtība ceturtdien svārstījās pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) signāliem, ka tā var drīz veikt jaunus ekonomikas stimulēšanas pasākumus un pazemināt procentlikmes, lai veicinātu izaugsmi un inflāciju. ASV un Eiropas biržu indeksi kritās.

Eiro vērtība bija kritusies līdz divu gadu zemākajiem līmeņiem pēc ECB paziņojuma, kurā tika uzsvērts ekonomikas vājums reģionā, bet vēlāk pieauga.

Eiropas biržu indeksi saruka, investoriem fokusējoties uz reģiona pieticīgo perspektīvu. ASV biržu indeksi kritās pēc "Tesla", "American Airlines" un citu uzņēmumu peļņas ziņojumiem, kuri radīja vilšanos.

"Prudential Financial" analītiķe Kvinsija Krosbija sacīja, ka spēcīgi ASV ekonomikas dati, tai skaitā ceturtdienas ziņojums par ilgi uzglabājamu preču noieta palielināšanos jūnijā, var novest pie ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) nākamās nedēļas paziņojuma, kurā tiktu pausta mazāka gatavība pazemināt procentlikmes.

"Labas ziņas ir kļuvušas par sliktām ziņām ar bailēm, ka FRS nebūs tik piekāpīga, kā bija gaidāms," teica Krosbija.

ECB ceturtdien nolēma nemainīt bāzes procentlikmi, bet deva mājienu par plāniem mīkstināt monetāro politiku, norādot, ka tā ir "apņēmusies rīkoties" un varētu samazināt procentu likmes saistībā ar draudiem, ko 19 valstu veidotās eirozonas ekonomikai rada ļoti zemā inflācija un pasaules ekonomikas izaugsmes palēninājums.

"Tesla" akcijas cena saruka par 13,6%, "Ford" akcijas cena kritās par 7,5%, bet "American Airlines" akcijas cena samazinājās par 8,4%.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru kāpa, britu mārciņas kurss pret dolāru kritās, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu pieauga.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena ceturtdien pieauga par 0,14 dolāriem līdz 56,02 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 0,18 dolāriem līdz 63,39 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 0,5% līdz 27 140,98 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,5% līdz 3003,67 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,0% līdz 8238,54 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien kritās par 0,2% līdz 7489,05 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 1,3% līdz 12 362,10 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,5% līdz 5578,05 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru ceturtdien pieauga no 1,1140 līdz 1,1145 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kritās no 1,2484 līdz 1,2452 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 108,19 līdz 108,66 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu